Tour de Hongrie-győzelemre is esélyesnek tartja csapatát Contador

A végső győzelemre is esélyesnek tartja csapatát, a Dina Mártont is a soraiban tudó Kometa Cycling Teamet Alberto Contador a Tour de Hongrie kerékpáros körversenyen.

A két-két Tour de France- és Giro d'Italia-, valamint három Vuelta a Espana-diadallal a sportág egyik legnagyobbjának számító spanyol sportember az M4 Sportnak nyilatkozva elmondta, nagyszerű mentalitású versenyzőkkel vágnak neki a magyar körversenynek.

„Tavaly az olasz Matteo Moschettinek köszönhetően sikerült megnyernünk a második, Velence és Székesfehérvár közötti szakaszt, főszponzorunk pedig most is minden támogatást megad, hogy eredményesen szerepelhessünk. A csapat szempontjából kulcsfontosságú, hogy minden szakaszon legyen egy-egy kerékpározónk, aki az adott etap specialistája. A Tour de Hongrie pályavonala várhatóan ismét a hegyimenőknek kedvez majd. Nálunk a spanyol Juan Pedro López ilyen versenyző, az olasz Gazzoli ugyanakkor kiváló sprinter, honfitársa, Stefano Oldani pedig a lankásabb terepen teljesít a legjobban. Nagyszerű összetételű tehát az együttesünk, amely akár a győzelemre is esélyes lehet” – fogalmazott a spanyol sztárbringás.

Dina Mártonnal kapcsolatban Contador úgy fogalmazott, hogy az első pillanattól kezdve nagyon jól illeszkedik a csapatba, de ez nem lepte meg őt, hiszen az alapítványa támogatottjaként már megismerhette a mentalitását, helyismerete pedig nagy segítség a Tour de Hongrie-n a Kometa Cycling Team számára. „Bár még csupán alig egy hónapja tartozik a kötelékünkbe, kölcsönösen jól fogadták egymást a csapattársakkal. Márton egész eddigi életében Magyarországon kerékpározott, a terepismerete így óriási segítséget nyújt számunkra.”

A 36 éves spanyol Contador szerint az első két etapnak döntő jelentősége van a magyar körverseny összetett végeredménye szempontjából. „Az első, Velence és Esztergom közötti, illetve a második, Balassagyarmattól Miskolcig tartó szakasz a két leghosszabb és legnehezebb táv is egyben, ezeken múlik majd szinte minden. Előbbin a hosszú és fokozatos emelkedőt a végén egy meredek lejtő követi, utóbbi pedig a befutó előtti hegymenet miatt igényel extra erőfeszítést.”

A tavaly összetettben 19. Dina Márton korántsem az egyetlen, aki hazai pályán versenyezhet. Az egyetlen hazai kontinentális csapat, a Pannon Cycling Team hat, illetve a válogatott hét magyar kerekese mellett az előző évben tizenötödikként záró, így a leggyorsabb magyar versenyző, Valter Attila a lengyel CCC Development Team, Rózsa Balázs pedig a luxemburgi Differdange-Geba színeiben indul.

Contador szerint a magyar kerekesek számára a közönség nagy lökést adhat a Tour de Hongrie-n. „Valamennyi magyar versenyző nagyszerű teljesítményre képes, azt pedig a Vuelta Espanán szerzett tapasztalataimból is tudom, hogy a hazai közönség mekkora extra motivációt képes nyújtani egy kerékpározó számára. Úgy vélem, a magyarok ki is használják majd ezt a lélektani előnyt, jó szereplést várok tőlük.”

A sportági legenda nagyszerű versenyek tartja a Tour de Hongrie-t, amely csapata számára különösen fontos. „Tökéletes szervezésű megmérettetés, ráadásul számunkra kiemelt helyet foglal el a versenynaptárban, hiszen főszponzorunk legfőbb piaca is Magyarország. Stabilnak látom a magyar kerékpáros körverseny helyzetét és úgy vélem, néhány éven belül akár a szintlépés is sikerülhet számára.”

Tavaly Izraelben, idén pedig Bolognában került sor a Grande Partenzára, 2020-ban azonban első alkalommal Magyarországról rajtolhat majd a Giro d'Italia mezőnye. Ezen felül az olasz kerékpáros körverseny első két szakaszára is hazánkban kerül majd sor.

„Óriási dolognak tartom, hogy Budapest adhat majd otthont a Giro rajtjának. Nagy előrelépés ez a magyar kerékpársportnak. 2008-ban és 2015-ben is megnyertem a versenyt, de nem tudnék különbséget tenni a két győzelmem között. Ez a legszebb és legkiszámíthatatlanabb megmérettetés, és miután mindkétszer szoros küzdelemben diadalmaskodtam, még édesebb volt a siker. Az olasz körverseny a táj szépsége mellett azért is vonzó, mert bármikor indítható egy-egy váratlan támadás. Az Appenninek hegyláncai a legkeményebb terepet jelentik a kerékpározók számára, de épp ez jelenti az izgalmas kihívást” – tette hozzá Contador.