Musorujsag
Élő Eredmények

Kórházban fekve lehet Vuelta-győztes Chris Froome

m4sport.hu/Cyclingnews/MTI
Hamarosan kihirdethetik a 2011-es Vuelta győzteseként a szerdán edzés közben hatalmas bukó, azóta nyolcórás műtéten átesett és intenzív osztályon kezelt Chris Froome-ot.
Juan José Cobo, Chris Froome és Bradley Wiggins a 2011-es Vueltán (Fotó: road.cc) Juan José Cobo, Chris Froome és Bradley Wiggins a 2011-es Vueltán (Fotó: road.cc)

A nemzetközi kerékpáros szövetség (UCI) csütörtökön hozta nyilvánosságra, hogy bűnösnek találták a doppingszabályok megsértésében a 2011-es spanyol kerékpáros körverseny eredeti győztesét, Juan José Cobót, aki annak idején 13 másodperccel előzte meg az összetettben a Sky brit bringását.

A határozat szerint a már visszavonult Cobo minden 2009 és 2012 között elért eredményét, így a Vueltán elért első helyét is elveszik, miután a biológiai útlevelének vizsgálatakor a 2009 és 2011 közötti időszakban abnormális értékeket találtak. Az UCI annyit közölt még, hogy tiltott szer használatára is bukkantak, ám annak nevét nem árulta el a szövetség.

A spanyol kerekesnek 30 napja áll rendelkezésre, hogy megfellebbezze a verdiktet a nemzetközi sportdöntőbíróságnál (CAS), így természetesen még nem hivatalos Froome elsősége.

A négyszeres Tour-győztes szerdán a Dauphiné elnevezésű franciaországi egyhetes verseny során törte össze magát, 60 kilométeres óránkénti sebességgel csapódott egy falnak, és eltörte a combcsontját, valamint a jobb könyökét, illetve több bordáját is.

Csapata, az Ineos menedzsere, Dave Brailsford csütörtökön elárulta, Froome az orrát törölte meg, amikor a nagy szélben elveszítette az irányítást a kerékpárja felett, sérülései pedig olyan súlyosak voltak, hogy a lehető leggyorsabban meg kellett operálni.

Szerda este így egy nyolcórás műtéten esett át, jelenleg az intenzív osztályon kezelik. A menedzser hozzátette, még nem tudott beszélni a versenyzővel, mivel még nincs eszméleténél.

Froome jövőre térhet vissza, vélhetően már kétszeres Vuelta-győztesként, hiszen 2017-ben az országúton is megnyerte a háromhetes versenyt.

További tartalmak