Lett győzelem és sárga trikós a Tour de Hongrie második szakaszán

A lett bajnok Krists Neilands nyerte csütörtökön a Tour de Hongrie országúti kerékpárverseny második szakaszát, sikerével pedig összetettben is élre állt. A legjobb magyar a hatodik helyen végzett Dina Márton, míg Valter Attila a 10. lett.


A 40. magyar körverseny leghosszabb szakasza, a Balassagyarmat és Miskolc közötti 201 kilométer során három gyorsasági és három hegyi hajrá - egy-egy harmadik, második és első kategóriás emelkedő - várt a mezőnyre a 31 fokos hőségben.

A Pannon versenyzője, Filutás Viktor begyulladt jobb szemmel várta a balassagyarmati rajtot. Az MTI kérdésére elmondta, ő maga jól áll összetettben, így nem tervez szökést, viszont valamelyik csapattársa valószínűleg megkísérli majd.

A szakasznak 116 versenyző vágott neki, a város határában pedig az egyik közlekedési táblára erősítve "Balázskagyarmat" felirat állt a helyi versenyző, Rózsa Balázs (Differdange-Geba) tiszteletére.

Tour de Hongrie (Fotó: Vanik Zoltán/Tour de Hongrie) A Rózsa Balázsnak szóló közlekedési tábla (Fotó: Vanik Zoltán/Tour de Hongrie)Az etap elején négy versenyző tekert el a mezőnytől, köztük a szlovén Jon Bozic, aki szerdán több mint 140 kilométert szökött Rózsa és Lovassy Krisztián társaságában. A táv első felében a meleg rostálta a mezőnyt, kiszállt például az összetett hetedik helyén álló kanadai Alexander Cataford, míg Filutást gyomorproblémák hátráltatták.

A négyfős szökésből ketten - a cseh Matej Zahalka és a svéd Jacob Eriksson - az utolsó hegyig kitartott, ám végül a mezőny utolérte a duót még a bükkszentkereszti hegyi hajrá előtt. Az emelkedőn a lett bajnok Krists Neilands tekert el a mezőnytől, a Miskolc felé vezető lejtmenetben pedig 1:20 perces előnyre tett szert. Mivel második helyen állt összetettben, a sárga trikós és címvédő Manuel Belletti csapata, az Androni komoly munkába kezdett, hogy utolérje Neilandsot.

Ez végül nem sikerült, ehhez hozzájárult az is, hogy a mezőnyben másfél kilométerrel a cél előtt többen buktak, a kolumbiai Restrepo pedig az út közepén dühöngött, és bringáját is földhöz vágta.

Neilands átvette az összetett első helyét Bellettitől, bár mint a Giro d'Italiáról érkező lett versenyző az MTI kérdésére elmondta, nem ez volt az eredeti terve.

A sárga trikós Krists Neilands a Tour de Hongrie pódiumán (Fotó: Mario Pertorini/Tour de Hongrie) A sárga trikós Krists Neilands a Tour de Hongrie pódiumán (Fotó: Mario Pertorini/Tour de Hongrie)


„Nem gondoltam a sárga trikóra, egyszerűen csak éreztem, hogy nagyon jók a lábaim, és bolond lettem volna, ha nem használom ki. Megpróbáltam a szökést, bejött” – fogalmazott Neilands, aki a siófoki prológon második lett. Elárulta: amikor előnye közel másfél percre nőtt, akkor kezdett hinni benne, hogy a szakaszgyőzelem és az összetett első hely is összejöhet.

Előre tekintve elmondta, innentől megkísérli a sárga trikó megőrzését a hátralevő három versenynapon, s mivel csapata, az Israel Cycling Academy erős, erre képes is lehet.

„Ami pedig engem illet, szükséges, hogy jól sikerüljön a regenerálódás a kemény szakasz után” – mondta Neilands.

Pénteken két félszakasz, a Kazincbarcika és Tiszafüred közötti 115 kilométer, majd a Tiszafüredtől Hajdúszoboszlóig tartó 69 kilométer vár a mezőnyre, amely összesen 890 kilométert teljesít a vasárnapi székesfehérvári befutóig.

Eredmény,
Tour de Hongrie, 2. szakasz, Balassagyarmat–Miskolc (201 km):

tdh 2