Belga szökevény nyerte a Tour nyolcadik szakaszát

Egy belga szökevény, Thomas de Gendt nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny nyolcadik szakaszát, amelyen a francia Julian Alaphilippe egy helyet előrelépve összetettben az élre állt.

Thomas de Gendt nyerte a 2019-es Tour de France nyolcadik szakaszát (Fotó: EPA/Guillaume Horcajuelo) Thomas de Gendt nyerte a 2019-es Tour de France nyolcadik szakaszát (Fotó: EPA/Guillaume Horcajuelo)A Macon és Saint-Étienne közötti 200 kilométert a győztes 5:00:17 óra alatt teljesítette, De Gendt sikerének értékét növeli, hogy szökevényként tudott az élen maradni.

A Lotto-Soudal szakaszgyőztesét két francia, Thibaut Pinot és Julian Alaphilippe követte, akik nagyot csatáztak egymással is, de a hajrában hiába jöttek fel a belgára, már nem tudták megelőzni. Alaphilippe az összetettben visszavett elsőség miatt lehet boldog, Pinot pedig azért, mert a favoritok közül jelenleg a legelőkelőbb helyen áll összetettbeli harmadik helyével.

A mezőny, benne a szakaszt még az élen kezdő olasz Giulio Cicconével 26 másodperccel De Gendt mögött ért célba, Pinot-éktól húsz másodperccel elmaradva.

8. szakasz, Macon - Saint-Étienne, 200 km:
1. Thomas de Gendt (belga, Lotto-Soudal) 5:00:17 óra
2. Thibaut Pinot (francia, Groupama-FDJ) 6 másodperc hátrány
3. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck - Quick-Step) azonos idővel

Az összetett élcsoportja:
1. Alaphilippe 34:17:59 óra
2. Giulio Ciccone (olasz, Trek-Segafredo) 23 mp h.
3. Pinot 53 mp h.

Vasárnap a Saint-Étienne és Brioude közötti 170,5 kilométer megtétele vár a mezőnyre, amely összesen 3460 kilométert teljesít a július 28-i párizsi befutóig.