Ausztrál győzelem a 40 fokos melegben a Tour 16. szakaszán

Caleb Ewan idei második szakaszgyőzelmét ünnepelhette a Tour de France országúti kerékpáros körversenyen a 16., keddi szakaszt követően, amelyen a francia Julian Alaphilippe megőrizte az összetettben élen állónak járó sárga trikót.

A több mint 38 fokos melegben Nimes-ből indult és oda is érkezett a mezőny, amelyre a 177 kilométeres táv középső részén egy gyorsasági részhajrá és egy negyedik kategóriás emelkedő várt.

A címvédő brit Geraint Thomas az etap közepén kisebbet bukott egy kanyarban, de csapattársai segítéségével gyorsan felzárkózott.

A szakasz elején egy ötfős szökés tekert el, őket a két kilométeres kapunál fogta be a sprintre érkező mezőny. Így a várakozásoknak megfelelően mezőnyhajrá döntött, amelyben Caleb Ewan, a Lotto-Soudal ausztrál versenyzője az olasz Elia Vivianit és a holland Dylan Groenewegent megelőzve diadalmaskodott.

Ewan a 11. szakasz után másodszor ünnepelhetett. A sprinterek előtt várhatóan ez volt az utolsó lehetőség a párizsi végső befutó előtt.

Az összetett diadalra esélyes versenyzők a győztessel azonos idővel értek célba.

A szakasz krónikájához tartozik, hogy az összetett kilencedik helyén álló dán Jakob Fuglsang bukás miatt feladta a versenyt.

Eredmények:

16. szakasz, Nimes-Nimes, 177 km:

1. Caleb Ewan (ausztrál, Lotto-Soudal) 3:57:08 óra

2. Elia Viviani (olasz, Deceuninck - Quick-Step) azonos idővel

3. Dylan Groenewegen (holland, Jumbo-Visma) a. i.

Az összetett élcsoportja:

1. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck - Quick-Step) 64:57:30 óra

2. Geraint Thomas (brit, Ineos) 1:35 perc hátrány

3. Steven Kruijswijk (holland, Jumbo-Visma) 1:47 p h.

Szerdán a Pont du Gard és Gap közötti 200 kilométer teljesítése vár a mezőnyre, amely összesen 3460 kilométert teljesít a vasárnapi párizsi befutóig, amely a hagyományoknak megfelelően a Champs-Élysées-n lesz.