Gazdát cserélt a sárga trikó a Touron

Egan Bernal a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 19., az út járhatatlansága miatt lerövidített szakaszán pénteken átvette a sárga trikót francia Julian Alaphilippe-től.

Julian Alaphilippe (balra) Egan Bernal (Fotó: EPA/YOAN VALAT)
A szakasz eredeti távja szerint a Saint-Jean-de-Maurienne és Tignes közötti 126,5 kilométer várt volna a mezőnyre, az útvonalban a kiemelt kategóriás Col de l'Iserannal, valamint egy első kategóriás záró hegy utáni befutóval.

Az összetett ötödik helyén álló francia Thibaut Pinot a szakasz negyedénél leszakadt a mezőnytől, majd az orvosi kocsihoz ment, ahol a bal combját vizsgálták és kezelték. Végül néhány kilométerrel később sírva leszállt a kerékpárjáról, és a csapatautóba ülve feladta a küzdelmet.

A mezőny 1791 méteren kezdte meg a mászást az Iseran 2770 méter magas csúcsáig - a hágón vezet át a kontinens legmagasabban fekvő aszfaltozott útja -, a közel 13 kilométeres emelkedő átlagos meredeksége 7,5 százalék volt, de helyenként a 9 százalékot is meghaladta. A hegy felénél előbb a címvédő brit Geraint Thomas, majd a holland Steven Kruijswijk támadta meg az esélyesek csoportját. Alaphilippe leszakadt, a csütörtökön is akciózó kolumbiai Bernal pedig támadott, és a hegytetőig mindenkit lerázott magáról.

Az Iseran után hatalmas jégeső, majd sárlavina zúdult az útra, és bár hókotrók dolgoztak a megtisztításán, a havas-jeges-saras aszfalton életveszélyes lett volna folytatni a versenyt. A zsűri döntése értelmében a hegytetőn mért állás jelentette az etap végeredményét, a Tignes-ig tartó maradék 35,5 kilométert pedig törölték a szakasz távjából, és nem hirdettek győztest.

Ezzel Bernal a szakasz előtti másfél perces hátrányát ledolgozva az összetett élére állt, a nem hivatalos eredmény szerint előnye 45 másodperc.

A szakasz a kezünkben volt, és Egan szerette volna megmászni az utolsó hegyet is. Ugyanakkor a versenyzők biztonságánál nincs fontosabb, az ASO munkatársai kiváló döntést hoztak” – fogalmazott Nicolas Portal, az Ineos sportigazgatója, méltatva a francia körversenyt rendező Amaury Sport Organisation döntését. Hozzátette, Thomas és Bernal egyaránt nagyon motiváltak voltak és készen álltak arra, hogy ledolgozzák hátrányukat. Kiemelte, még ha a francia rivális a lejtmenetben hozhatott is volna az Ineos versenyzőin normál körülmények között, az utolsó emelkedőn ismét szenvedett volna.

Az eredményhirdetést Tignes-ben tartják, a versenyzőket autókkal szállították a befutó eredeti helyszínére.

Szombaton az Albertville és Val Thorens közötti 130 kilométer megtétele és hegyi befutó vár a mezőnyre. A 106. Tour de France vasárnap a Rambouillet és Párizs közötti 128 kilométeres etappal zárul, a cél a hagyományoknak megfelelően a Champs-Élysées-n lesz.

Az összetett élcsoportja (előzetes eredmény a verseny honlapja szerint):

1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos)

2. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck - Quick-Step) 45 másodperc hátrány

3. Geraint Thomas (brit, Ineos) 1:03 perc hátrány

4. Steven Kruijswijk (holland, Jumbo-Visma) 1:15 p h.

5. Emanuel Buchmann (német, BORA-hansgrohe) 1:42 p h.