Musorujsag
Élő Eredmények

Idehaza különc, mert a Bundesligába ment az álmai után

Idehaza különc, mert a Bundesligába ment az álmai után

M4 Sport
A magyar kézilabdázók körében nem a mostanában megszokott utat járja Bartók Donát, aki a világ egyik legerősebb bajnokságában, a Bundesligában építi karrierjét. A TBV Lemgo átlövője az M4 Sportnak adott nyilatkozatában kitért rá, nem biztos, hogy az övé a nehezebb út a célok eléréséhez. Igyekszik mindent megtenni, hogy a válogatottnál szerezett barátja szavai igazzá váljanak.

A 21 éves Bartók Donát már több mint egy éve játszik Lemgóban, ahol annak idején Mocsai Lajos edzőként KEK-győzelemre vezette a csapatot, később Marosi László bajnoki címmel ékes kilenc szezont húzott le, és ahol Mocsai Tamás és Illyés Ferenc 2010-ben EHF Kupát nyert.

Vácról sikeres próbajátékot követően érkezett álmai bajnokságába, a Bundesligába. Ahogy azt várta, a körülmények nem is lehetnének profibbak,  minden adott, hogy maximális teljesítményt nyújtsanak a játékosok.

Bartóknak nem indult szerencsésen a kintléte, rögtön első meccsén megsérült, meg is műtötték, majd tavasszal lövőkezében tört el egy csont. Mindezek ellenére jól érzi magát, fejlődött. „Minden edzéssel, minden egyes mérkőzéssel úgy érzem, hogy a céljaimhoz közelebb kerülök. Talán a játékpercekben ez nem feltétlenül mutatkozik meg.”

Ezzel együtt a gólok sem jönnek úgy, mint az NB I-ben, de ahogy mondja, minden találata felértékelődik, mert a védekezésre, annak feszességére különös hangsúlyt fektetnek a németek. A Lemgo ráadásul nem élcsapat, a legutóbb a bennmaradással teljesítették a kitűzött célt, most a középmezőnyt célozták meg.

„Nem egyszerű, igyekszem. Volt már azért jobb meccsem is, például a Lipcse ellen, amikor hat gólig jutottam. Úgy gondolom, hogyha gólokban nem is mindig mutatkozik meg, azért az összjáték egy szép képet tud adni.”

Bartók Donát Bartók Donát 37-essel a hátán van jó helyen Lemgóban

A válogatottnál is szemet szúrtak a képességei, tavasszal már Xavi Sabaté is behívta, akkor még a sérülése távol tartotta az ifi Eb-n ezüstérmet szerző átlövőt. Ősszel Ljubomir Vranjes már szemügyre vehette az összetartáson. Ekkor ismerkedett össze Faluvégi Rudolffal. A Nantes játékosa ezek után nyilatkozta a hosszabbitas.hu-nak, hogy Európa egyik legjobbja lesz Bartókból, aki „elképesztő figura”.

Szobatársakként összebarátkoztak, sokszor hajnal kettőig beszélgettek.

Arra a kérdésre, hogy különcnek érzi-e magukat, mert légiósnak álltak, Bartók válasza egyértelmű: abszolút. Viszont szeretné, ha minél többen követnék a példájukat, mert „otthon sokan ok nélkül félnek a külföldi megkereséstől. Úgy utasítanak vissza lehetőségeket, hogy nem is tudják mit veszítenek el. Úgy gondolom, hogy Rudi is és én is hosszútávban igyekszünk gondolkodni”.

Hangsúlyozta, ha valaki csúcsra tör, meg kell hoznia a nehéz döntéseket. Márpedig idehaza nagyon keveseknek adódhat olyan lehetősége, hogy a Veszprémben vagy a Szegedben kinője magát meghatározó játékossá. „Igyekszem komplexen gondolkodni egy karriert illetően, hogy mit lehet kihozni belőle, és milyen lépcsők azok, amelyeket végig kell járni ahhoz, hogy az ember a céljait elérje.”

Őszintén bevallja, kevés itthon kéziző társával tartja a kapcsolatot. De nem ítélkezik fölöttük, hiszen mindenkinek más és más lehetőségei adódnak. Azt viszont tudja, aki az álmai megvalósításaiért mindent megtesz, az megtalálja a megfelelő utat. „Két szempontból lehet nézni: vagy az a kerülőút amit én csinálok, vagy az, amit ők. Nem azt jelenti, hogy az egyik rossz vagy a másik rossz.”

A 37-es mezszámának különösebb jelentése nincs, bár nem lehet véletlen, hogy édesapja, a Veszprémmel és a Szegeddel, valamint spanyol időszaka alatt a Leónnal is bajnok, korábbi 75-szörös válogatott Bartók Csaba 3-asban játszott.

A fiú egyértelműen neki tulajdonítja, hogy az a fajta harcosság jellemzi, amely egy kézilabdázónál, egy élsportolónál elengedhetetlen. „Ideális esetben olyan jellemnek írnám le, aki soha nem adja fel. Még egy vesztes mérkőzés végén is ugyanúgy odateszi magát, ahogy az elején. Ezzel kapcsolatban nagyon sokat kaptam tőle.”

„Nagyon nagy szerepe van abban, hogy ma a TBV Lemgo játékosa lehetek” – zárta az édesapját minden szempontból példaképének tekintő Bartók.

 

A teljes portrét a videóra kattintva tekintheti meg.

További tartalmak