Musorujsag
Élő Eredmények

Csoportmustra: ha nem jön a bravúr, 10 év után verni kell a cseheket

Csoportmustra: ha nem jön a bravúr, 10 év után verni kell a cseheket

M4 Sport
A magyar válogatott a D csoportban Dániával, Spanyol- és Csehországgal találkozik a férfi kézilabda-Európa-bajnokságon. Ismerkedjünk meg kicsit varasdi ellenfeleinkkel.

A szombati nyitányon a regnáló olimpiai bajnok dánok ellen kezdenek Lékaiék. Már a selejtezőkben is ugyanabba csoportba került a két válogatott, hazai győzelmüknek köszönhetően a riválisaink végeztek az élen, de korántsem makulátlanul, ugyanis Magyarországon csak egy időn túli hetessel kerülték el a vereséget. A legfontosabb 2017-es összecsapást azonban a mieink nyerték, a világbajnoki nyolcaddöntőben 27–25-re.

Eredményességüket tekintve az elmúlt nyolc Eb-ből hatszor a dobogón végezetek, 2008-ban és ’12-ben meg is nyerték. Utolsó érmük a 2014-es ezüst. Zsinórban a harmadik kontinensviadalon mérkőzünk velük, ezúttal is az első sikerünk reményében.

magyar-dánok

Ehhez azonban bravúrra lesz szükség, mert a dán keret ismét bivalyerős, a Bundesliga krémjét képviselőkön túl nem hiányozhat Mikkel Hansen és Henrik Mollgaard, a PSG két sztárja sem, és ugyanez elmondható a hamarosan klubtársukká váló Henrik Toft Hansenről is.

 

Spanyolok a dánokhoz hasonlóan hatszor állhattak dobogóra az Eb-ken, de egyet sem nyertek meg. Az utóbbi két évtizedben a világ meghatározó kézilabdanemzetévé növő ibériaiak – ’96-óta szerezték az összes érmüket világversenyen – ezúttal is klasszisok hadát sorakoztatják fel. Számunkra érdekes lehet, hogy Sterbik Árpádra biztonsági tartalékként számítanak.

Kapusposzton egyébként valóban el vannak eresztve, a Barcelonában védő Perez de Vargas és a PSG-és Rodrigo Coralles is topszínvonalat képvisel. Akárcsak a védekezésben Viran Morros vagy Gedeón Guardiola, támadásban pedig a két évvel ezelőtti tornán gólkirály Valero Rivera, illetve Raúl Entrerríos. És minden további nélkül sorolhatnánk még a neveket a hat bajnokság 12 együtteséből összeálló keretükből.

magyar-spanyolok

Valljuk be, nem nekünk áll a zászló az egymás elleni mérkőzések alapján. 13 éve rendszeresen mi húzzuk a rövidebbet, két kivétellel: 2012-es Eb-n 24–24 lett a vége, míg eddigi utolsó sikerünk a 2008-as Eb-hez köthető. Mindaz azonban már olyan régen volt, hogy a jelenlegi magyar válogatottból csak Császár Gábor emlékezhet rá, ő az egyetlen aki már akkor is ott volt a pályán.

 

Az előzetes esélylatolgatások szerint alighanem a csehek ellen dől el, folytathatják-e szereplésüket a kéziseink, vagy már a csoportkör után véget ér az Eb. A csehek közel sem képviselnek olyan erőt, mint a négyes előbbi két tagja, és talán kijelenthetjük, olyat sem, mint a magyarok.

Általában a kijutás nem okoz nekik gondot, de általában ennyi, amit nyújtanak, jobbára a csoportmeccsek jelentik a végállomást, ezzel messze elmaradva a – kézilabdát tekintve – dicső csehszlovák időszaktól.

2010-ben épp a mi kárunkra léptek tovább. Tétmeccsen azóta sem futott össze a két együttes. Akkor a jelenlegi szövetségi kapitány, Jan Filip vitte a prímet. A selejtezőkön agresszív védelemre és gyors támadójátékra építő szakember két NB I-es légióssal is számol, ám a füredi Stanislav Kasparek és a dabasi Petr Slachta sem egy Filip Jícha, akihez fogható játékos nincs a keretükben.

Azaz minden adott, hogy tétmeccsen 2007-et követően újra legyőzzük őket. És akkor amint jeleztük, az további ellenfelek feltérképezést jelenthetné.

 

A magyar csapat programja:

a magyar válogatott Eb-csoportmeccsei

A találkozókat az M4 Sport és az m4sport.hu közvetíti élőben

További tartalmak