„Elképesztő erőt ad, hogy ennyi magyar előtt tudunk játszani”

A magyar válogatott 32–25-re kikapott az olimpiai címvédő Dánia csapatától a horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában szombaton Varasdon. A lefújás után a főszereplők értékelték az eredményt és a pályán nyújtott teljesítményt, illetve beszéltek a folytatásról is.

A találkozó összefoglalóját itt olvashatja el, illetve nézheti meg. 

A 21 éves kora ellenére a meccsbe magabiztosan és remek teljesítménnyel beszálló, négy gólt szerző Bartók Donát elsőként a fantasztikus magyar közönségnek mondott köszönetet. „Köszönjük szépen szurkolóknak, hogy ennyien kilátogattak, elképesztő érzés és nagyon sok erőt ad, ha ennyi magyar előtt tud játszani, extázisban volt a csapat.”

Átlövőnk szerint a hétgólos különbség túlzó a játék képéhez képest, de a második félidőben megfizettek azért a hibákért, amelyeket a következő két mérkőzésre ki kell javítani. Vranjes taktikájáról azt mondta, az egyes játékosok erősségeire koncentrálva próbáltak helyzeteket teremteni a mérkőzés során.

A védekezésben olykor bizonytalan, a meccset két góllal záró Ancsin Gábor a vereség lélektani oldalát emelte ki és leszögezte, most kell a leginkább összetartania a magyar csapatnak. „Nincs veszve semmi” – jelentette ki a Veszprém átlövője, akit azért letört a hétgólos vereség, de mint mondta, a „buta hibák ellenére” a „pozitívumokból próbálnak építkezni”.

A Schaffhausen irányítója, Császár Gábor szerint még korai véleményt mondani a csapatról és pozitív szemléletre buzdított. „Nem játszottunk tökéletesen, de 40 percig pariban voltunk a világ egyik legjobb csapata ellen. Egy teljesen új szisztémával, edzővel érkeztünk, az utunk elején járunk, nem volt egy rossz kép, amit mutattunk, kár az utolsó 15 percért” – nyilatkozta a csapat legrutinosabb tagja, aki két góllal zárta a dánok elleni nyitómérkőzést.

„A szoros első félidő után a másodikat is jól kezdtük, feljöttünk döntetlenre, de utána érthetetlen hibákat vétettünk, legfőképpen én. Azután még a védekezésünk is szétesett, mindenből gólt kaptunk, mi viszont nem tudtunk betalálni, kiállításokat kaptunk” – elemezte a 32-25-re elveszített találkozót az MTI-nek Lékai Máté.

Hangsúlyozta, nagyon sajnálja a meccs utolsó húsz percét, illetve a kilátogató magyar szurkolókat, akik remek hangulatot teremtettek a telt házas csarnokban.

Lékai Máté szerint a meccs végére szétesett a magyar csapat (fotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier)„Nem eshetünk szét csapatként ennyire. Hatvan percből áll egy meccs, tehát hiába nézzük az első negyvenet, inkább az utolsó húszról kell beszélni, mert az nem történt meg még egyszer, ami akkor” – szögezte le rendkívül kritikusan a tavalyi év legjobb magyar kézilabdázójának választott irányító.

Lékai úgy fogalmazott, a dánok voltak a meccs esélyesei, de az első negyven perc alapján szorosabb lehetett volna a végeredmény. Hozzáfűzte, elemezni fogják a történteket, Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány is elmondja majd a tanulságokat, a játékosok is megbeszélik egymás között a tapasztalataikat, és készülnek a spanyolok elleni, hétfői mérkőzésre.

„A dánok is küszködtek, mindennel megpróbálkoztak, de a végén már bármilyen figurát játszottak, minden összejött nekik. Most kell megmutatnunk, mennyire vagyunk csapat, össze tudunk-e állni, és felpörögni egy ilyen vereség után” – mondta Lékai, aki öt gólig jutott.

Ljubomir Vranjes mosolygósan nyilatkozott az M4 Sportnak, a szövetségi kapitány szerint nem volt hétgólos különbség a két csapat között. 

„Nem hiszem, hogy hét góllal kellett volna veszíteni. Szorosabb eredményt kellett volna elérni, de sok kockázatot vállaltunk. Nem hét gól volt a különbség a két csapat között, nagyon jól játszottunk nagyon hosszú ideig és ennek én nagyon örülök” – mondta a kapitány, aki úgy érzi, a spanyolok ellen még jobb lesz a magyar válogatott.