Musorujsag
Élő Eredmények

Védekezés, összhang, önbizalom

MTI/M1
Zsiga Gyula, a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai igazgatója szerint a magyar férfiválogatott számára a védekezés hatékonyabbá tétele és az önbizalom növelése lesz a legfontosabb a Horvátországban zajló Európa-bajnokságon.

A szakember az MTI-nek adott szombati nyilatkozatában felidézte, hogy a magyar kézilabdasportban „sajnos alapvetően a gólok megszerzésére és a gólöröm kialakítására épül az utánpótlás-nevelés, tehát az Európa-bajnokságon pályára lépő játékosaink is ebben nőttek fel”.

A szakember az M1 Ma este című műsorában is megosztotta gondolatait a válogatottal és az Eb-vel kapcsolatban:

Hangsúlyozta, a kontinens élcsapatainál manapság már nagyon fontos a védekezés agresszivitása, a támadó jelleg és az együttműködés, ezért a magyar együttes számára is az lenne az elsődleges, hogy ezekben előrelépjen, Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány is ezeket sulykolta folyamatosan a felkészülés utolsó hetében.

Zsiga Gyula kifejtette, a támadósorban mindkét oldalon és poszton vannak egymástól eltérő karakterű játékosok, akik másban tudnak erősek és jók lenni, ez a csapat taktikai repertoárját nézve nagyon pozitív, az önbizalom hiánya azonban az utóbbi időszakban némileg hátráltatta, fékezte a támadások hatékonyságát.

„Ezt az akadályt kellene legelőször, az első és a második mérkőzésen megugrani, és ha sikerül, akkor a csehek elleni, és a további lépcsőfokokat is venni fogja a válogatott” – mondta.

Védekezés, összhang, önbizalom (fotó: MTI/Illyés Tibor)

A szakmai igazgató szerint ezen a tornán olyan alapot kellene letennie a magyar csapatnak, ami által a jövőre nézve – konkrétan a tokiói olimpiára – nagyon határozottá, erőtől sugárzóvá, magabiztossá válik.

„Az eredmény is nagyon fontos az élsportban, minden nemzetközi megméretésen, de a realitásokkal szembe kell tudni nézni. Dániával és Spanyolországgal, vagyis Európa legjobb csapataival találkozunk az első és a második csoportmérkőzésen, és a cseheket sem szabad alábecsülni” fogalmazott Zsiga Gyula.

A szakember elárulta, bízik benne, hogy a válogatott kipróbál majd olyan újdonságokat is a kontinenstornán, amelyek a későbbiek folyamán beérhetnek, és ezáltal a csapat még eredményesebb lehet.

A magyar válogatott szombaton 20.30-kor kezdi meg Eb-szereplését a dánok elleni mérkőzéssel a varasdi (Varazdin) D csoportban.

További tartalmak