Mocsai: Vranjesnek fogalma sincs a boglári Akadémián zajló munkáról

Mocsai Lajos, minden idők legeredményesebb magyar kézilabdaedzője úgy gondolja, a kudarccal zárult Eb-szereplés után Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány alapos tájékozódás nélkül intézett frontális támadást a hazai utánpótlás-nevelésért felelős egyesületi műhelyek ellen. A sportág hazai mindentudója udvariasabb annál, hogy sorolni kezdené az elkövetett hibákat, azt viszont nyíltan kimondja, hogy az „újonnan jött ember” elismert magyar szakemberek tudását vonta kétségbe. Amit aztán az általánosítás miatt többen zokon is vettek.

A mundér becsülete

„Vranjes, közvetlenül a horvátországi Európa-bajnokság előtt még dicsérte a játékosait, ugyanő a fiaskót követően már hárított, és a csalódottságának adott hangot. Meglátása szerint a fizikai felkészítés nem eléggé hatékony a klubokban, az edzéseken többet kellene sulykolni a védekezést, a gyors visszarendeződést, és a kétirányú játékot. Mintha a bugyuta magyar edzők maguktól nem tudnák, hogy az edzéseken nem csak a támadásépítést kell gyakoroltatni. A bírálatot valószínűleg nem nekem és a négy éve létrehozott Nemzeti Kézilabda Akadémiának szánta, de mint alapítónak és szakmai vezetőnek általánosított leminősítését vissza kellett utasítanom. Már hogy a csodába ne tettem volna, ha hitem szerint a Balatonbogláron működő NEKA Európa egyik legkorszerűbb és legjobban felszerelt oktatási, képzési, képességfejlesztési és tudományos kutató központja, amely már most jelentős eredményekkel büszkélkedhet” – nyilatkozta Mocsai Lajos (63) az SzPress Hírszolgálatnak.

Ljubomir Vranjes, a magyar válogatott svéd szövetségi kapitánya a horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének harmadik fordulójában játszott Csehország - Magyarország mérkőzésen Varasdon 2018. január 17-én. (MTI Fotó: Illyés Tibor) Mocsai Lajos nem szeretné, ha Ljubomir Vranjes és a magyar kézilabda szakma közt elmérgesedne a viszon (MTI Fotó: Illyés Tibor)Hadüzenet helyett gesztus

Mocsai, a Magyar Kézilabda Szövetség tiszteletbeli elnöke, nem mellékesen a testnevelés és a sport területein első számú tudásközpontnak számító Testnevelési Egyetem rektora, ezek után nem hadat üzent a nála 20 évvel fiatalabb Vranjesnek, hanem gesztust gyakorolva a média bevonásával szívélyes meghívást küldött a svédnek.

„Az udvariasság íratlan szabályai szerint, úgy is, mint külföldről jöttnek, talán Vranjesnek kellett volna bejelentkeznie Balatonboglárra, és nem nekem jelezni, hogy szánjon már ránk napot. Ljubomirt régóta ismerem, játékosként és edzőként is nagyon sokra vitte, ráadásul egy ideig Tamás fiam edzője is volt a Flensburg- Handewitt csapatánál. Szívből örültem annak, hogy az esélytelennek tartott együttesét 2014-ben a BL négyes döntőjében a győzelemig vezette és ugyanabban az évben Európa legjobb edzőjének választották meg. Büszkén mondhatom, hogy ugyanezt az elismerést 12 évvel korábban jómagam is kiérdemeltem” – folytatta Mocsai Lajos, akinek most az a véleménye, hogy Vranjes és a magyar kézilabda szakma közötti viszony elmérgesedése semmi jóra sem vezetne.

A magyar kézilabda-válogatott szomorkodva vonul öltözőbe a Csehország elleni Eb-vereség után (Fotó: EPA/GEORGI LICOVSKI) A magyar kézilabda-válogatottnak nem sok oka volt az örömre az Európa-bajnokságon (Fotó: EPA/GEORGI LICOVSKI)Uniós elismerés

Mocsai tudja, hogy a vendégmesternek mostanában be vannak táblázva a napjai, ám a NEKA első embere így sem tesz le arról, hogy svéd kollégájának bemutassa a Nemzeti Kézilabda Akadémiát. Amúgy a Veszprém és Balatonboglár közötti távolság autóúton mindössze 86 kilométe.

„Szerintem Vranjesnek elképzelése sincs arról, hogy nagyszerű feltételek között, elismert magyar edzők bevonásával milyen rendszerben, és annak keretei között hány kézilabdás reménység útját egyengetjük. Ha jönne, elmondanám neki, hogy a végzős sportolóink közül 17-en kerültek NB I-es férfi, illetve női klubokhoz, és megtudhatná azt is, hogy a korosztályos válogatottakban immár a keretek közel 50 százalékát a nálunk kiteljesedett tudású fiatal kézilabdázók alkotják. Büszkén számolnék be arról, hogy a fokozatosan fejlesztett feltételrendszerünknek és a szakmai munkánknak a bemutatásával uniós pályázaton nyertünk, amit még véletlenül sem egy svéd vagy dán kézilabdás képzési központ érdemelt ki. Reményeink szerint a nemzetközi programjainkkal és az edzőképzésünk hatékonyságával rövidesen a nemzetközi szövetség legmagasabb minősítését is kiérdemeljük, amely az Akadémiával együttműködő Testnevelési Egyetem elismerése is lesz. Végül csak annyit, hogy az a fajta egyénre szabott fizikai képességfejlesztés, amit Vranjes a 16 éves magyar játékosok felkészítéséből hiányol, nálunk már a 14 évesek programjában is hangsúllyal szerepel, és ez meg is látszik a teljesítményükön” - mondta befejezésül Mocsai Lajos.

Ljubomir Vranjes klubcsapata, a Telekom Veszprém vasárnap éppen Flensburgban vendégeskedik, és kulcsfontosságú BL-csoportmérkőzésen szeretne pontot, vagy inkább pontokat rabolni a svéd szakember korábbi csapatától.