Éles: Kivénhedt légiósok veszik el a helyet a kevés magyar reménység elől

A Veszprém korábbi klasszisa, Éles József a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitányához, Ljubomir Vranjeshez hasonlóan szintén nem látja azokat a 18-20 éves tehetségeket, akik nemzetközi szinten is megállnák a helyüket. A 179-szeres válogatott exjátékos szerint az ok a versenyeztetésben, no meg abban keresendő, hogy kivénhedt légiósok veszik el a helyet és a bizonyítási lehetőséget a magyar reménységek elől, akikből pedig nincs sok. A 4-5 éve működő boglári Nemzeti Kézilabda Akadémián például nemhogy nemzetközi szintű, de az NB I-ben meghatározó játékost sem sikerült kinevelni, mondta Éles József az m4sport.hu munkatársának.

Szombaton rendezték a Telekom Veszprém–MOL-Pick Szeged csúcsrangadót, melyen 15 év után először tudtak idegenben győzni a szegediek. Az összecsapást természetesen a helyszínen tekintette meg a veszprémiek legendája, Éles József.

A bakonyi csapattal 10 bajnoki és ugyanennyi Magyar Kupa-győzelemig jutott korábbi irányító-balátlövő úgy látta, a motiváltabb együttes győzött a nagy múltú összecsapáson.

„Két olyan csapat játszott egymással, amelyeknek a Bajnokok Ligája szerintem most, márciusban sokkal fontosabb a hazai pontvadászatnál. Sportszerű keretek között zajlott a mérkőzés, nem volt semmi olyan keményebb megmozdulás, amely bármely játékos testi épségét veszélyeztette volna. A Veszprém nagyjából 70-80 százalékot adott ki magából, a végén pedig ez most nem volt elég a meglátásom szerint motiváltabb Szeged ellen. Juan Carlos Pastor legénysége kapott hideget-meleget az ősszel, mivel olyan vereségeik voltak, amik nem férnek bele. A Veszprém elleni októberi bajnokin például 9 góllal kaptak ki hazai pályán, ilyen arányú különbségre pedig már rég volt példa ezen a rangadón. Ezek után érthető, ha fűtötte őket a bizonyítási vágy.”

Éles kiemelte a Tisza-partiak kapusát, Marin Segót, aki hatalmas védéseivel elbizonytalanította a hazai játékosokat, valamint Bodó Richárd és Bánhidi Bence teljesítménye előtt is kalapot emelt. Veszprémi oldalon pedig Lékai Mátét, Nagy Lászlót és Cristian Ugaldét dicsérte, akadtak viszont olyanok is, akik meglátása szerint tudásuk alatt játszottak.

A szegedi Bodó Richárd és a veszprémi Nagy László a férfi kézilabda NB I Telekom Veszprém – MOL-Pick Szeged mérkőzésén a Veszprém Arénában 2018. március 10-én. A Szeged 32-31-re győzött, a csapat legutóbb 15 éve, 2003 februárjában nyert Veszprémben. (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka) Bodó Richárd és Nagy László kitett magáért a Telekom Veszprém - MOL-Pick Szeged csúcsrangadón  (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)„Petar Nenadic játéka nem tetszett, mert szerintem ő benne volt abban, hogy a Veszprém magára húzta a Szegedet. Emberelőnyös helyzetben három rossz megoldása is volt, ki is egyenlített az ellenfél. Emellett a kapuban sem voltunk annyira acélosak, Mirko Alilovicnak és Mikler Rolandnak is csak villanásai voltak” – mondta a KEK-győztes és BL-ezüstérmes egykori klasszis.

Feltűnő, hogy az összecsapásra nevezett 14-14 játékos közül veszprémi oldalon négy, a szegedieknél pedig csak három volt magyar, s bár a hétből négyük teljesítményét kiemelte Éles, a magyar kézilabda legnagyobb betegsége, valamint a nemzeti csapat kiábrándító Európa-bajnoki szerpelése mellett nem ment el szó nélkül a 179-szeres válogatott.

A Ljubomir Vranjes vezette csapat szégyenszemre pont nélkül kullogott haza a horvátországi kontinenstornáról, ilyen pedig soha korábban nem fordult még elő a magyar férfi kézilabda-válogatottal. A viadalt követően érték is támadások a svéd szakembert, a Magyar Kézilabda Szövetség egyértelműen csalódásként könyvelte el az eredményt.

„Hogy hibázott-e Vranjes, azt így nem tudom megítélni, mert nem voltam ott a felkészülésnél. Nekem már évek óta nem tetszik az együttes játéka. Hiányolom a gyorsaságot és a szellemességet belőle. Ma már sokkal mozgékonyabb lövőik vannak a válogatottaknak, sokkal pattogósabb és nyitottabb a védekezésük is, ami fentebb kezdődik, és ebből jönnek a gyors kontráik.”


Ljubomir Vranjes, a válogatott szövetségi kapitánya a Csehország elleni csoportmeccs során a horvátországi kézilabda Eb-n (Fotó: EPA/GEORGI LICOVSKI) A magyar válogatott edzőjeként egyelőre nem tudott csodát tenni a 2014-ben az év edzőjének választott Ljubomir Vranjes (Fotó: EPA/GEORGI LICOVSKI)Az Eb-pofont követően a szövetségi kapitány az M4 csatorna Kézilabda magazinjában próbált magyarázatot adni a történtekre. Elégedetlen volt játékosai teljesítményével és erőnlétével, valamint a magyar utánpótlás-nevelést is kritikával illette.

„Ezt a témát lehet úgy értelmezni, ahogyan Vranjes is tette, azaz hogy hol vannak a 18-20 éves játékosok, akikből ő csemegézni tudna. Ha ezt a részét nézzük, akkor teljesen igaza van. Én sem látom ebben a korosztályban azokat a játékosokat, akik válogatott szinten komoly erőt képviselnének. A gyerekek tekintetében viszont világszínvonalúak vagyunk, hiszen bármilyen tornán induljunk is, ott vagyunk a legjobbak közt.”

Természetesen adódott a kérdés, hogy hova tűnnek a gyerekként még kiemelkedő magyar tehetségek. Éles szerint a probléma a versenyeztetésben keresendő.

"Szerintem az áll ennek a hátterében, amiről nagyon régóta beszélünk: a 17-18 éves kortól való versenyeztetést rontjuk el. A magyar fiatalok minimális sanszot kapnak a jó versenyeztetésre. Pártolom, hogy egy 18 éves játékos ne játsszon még az NB I-ben, csak akkor, ha nagyon extra. A baj azzal van, hogy akkor mégis hol játsszanak 18 és 22 év között? Nincs kiírva egy olyan bajnokság, ahol ez a korosztály minden héten komoly tétmérkőzéseket játszhatna. A dán bajnokságban például tizedannyi külföldi van, mint a mienkben, és fiatalokkal töltik fel a csapatot. A dán, a norvég és a svéd ligában rengeteg fiatal tehetség játszik, míg nálunk – tisztelet a kivételnek – ehelyett inkább a kivénhedt légiósokkal találkozunk. Olyanokkal, akik jelen pillanatban ugyan sokkal jobbak, mint egy 18-19 éves magyar játékos, de ha a kiemelkedően tehetségesek kapnának egy év lehetőséget, akkor be tudnák bizonyítani, hogy idővel sokkal jobbá válhatnak, mint a légiósaink zöme.”


Mocsai Lajos - MTI Fotó: Kovács Tamás Éles József szerint vagy a munka, vagy a kiválasztás nem stimmel a Mocsai Lajos vezette boglári Nemzeti Kézilabda Akadémián  (Fotó: MTI/Kovács Tamás)Mocsai Lajos, minden idők legeredményesebb magyar kézilabdaedzője még Vranjes kritikájára reagálva elmondta, igenis vannak tehetségeink, számtalan kézilabdás reménység útját egyengetik az általa irányított Balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémián (NEKA), ahonnan 17-en kerültek NB I-es férfi, illetve női klubokhoz, és a korosztályos válogatottakban immár a keretek közel 50 százalékát a náluk kiteljesedett tudású fiatal kézilabdázók alkotják. Éles József szerint azonban a NEKA-nál folyó munkának egyelőre még nem érett be a gyümölcse.

„Azt nem látom, milyen munka folyik a Balatonbogláron, de arra emlékszem, hogy Mocsai Lajos 2013 nyarán, az akadémia indulásakor azt nyilatkozta, hogy 4-5 év múlva érződni fog a hatása még a válogatottban is. Eltelt az idő, és még az NB I-be sem sikerült igazán komoly játékost kinevelni. Tehát megkérdőjelezném, hogy milyen munka folyik ott. Illetve pontosítok: lehet, hogy nagyon jó munka zajlik, de ebben az esetben rossz a kiválasztás, és nem olyan játékosok kerülnek be az akadémiára, akikből extra kézilabdázót képezhetnénk. Hogy 4-5 év alatt, olyan feltételek mellett, mint ami Bogláron van, nem sikerült még nemzetközi szintű játékost, de még olyat se kinevelni, aki meghatározó tudna lenni a magyar élvonalban, ezen el lehetne gondolkodni.