Musorujsag
Élő Eredmények

Nem döntött a bajnoki döntő – továbbra is nyílt a Győr és a Fradi csatája

m4sport.hu
Két góllal, 26–24-re győzött hazai pályán szerdán a Ferencváros ellen Győri Audi ETO női kézicsapata a bajnokság 20. fordulójából elhalasztott mérkőzésen. Mivel a fővárosiak ősszel ugyancsak két góllal (27–25) győztek a rangadón, így minden bizonnyal az összgólkülönbség dönt majd a bajnoki címről.

Az FTC úgy érkezett a női élvonal döntőjének is beillő mérkőzésre, hogy minden meccsét megnyerte, a Győr pedig csak egyszer kapott ki: október 31-én a Népligetben 27–25-re. A bajnoki cím szempontjából a házigazdáknak legalább két góllal kellett nyerniük, ellenfelüknek a győzelem és a döntetlen mellett az egygólos vereség is elég lett volna, mivel a végelszámolásnál pontazonosság esetén elsőként az egymás elleni eredmény dönt.

A mérkőzésre már hónapokkal korábban elkelt minden belépőjegy, még pótszékekre is szükség volt, a hivatalos adatok szerint 5307 néző tekintette meg a helyszínen az összecsapást.

Sok hibával, pontatlansággal, kapkodó játékkal kezdtek a csapatok. A győriek előbb Görbicz Anita góljaival tartották magukat, majd a 12. percben – a meccs során először – átvették a vezetést (6-5). Egy ideig a folytatásban is szoros volt az állás, de Elek Gábor vezetőedző időkérése után szinte tökéletesen összeállt az FTC védekezése, amely többször is gyors ellentámadást vezethetett, és négy perc alatt sorozatban ötször volt eredményes (10-14).

A szünetben három gól volt az ETO hátránya, vagyis a második félidőt hattal kellett megnyernie, hogy szinte biztossá váljon a címvédése. Ezt a felvonást is a fővárosiak kezdték jobban, remekül védekeztek, Bíró Blanka büntetőt és ziccert védett, csapattársai pedig növelték a különbséget (13-17).

Győr, 2018. május 2. A győri Eduarda Amorim (b) és Kornelia Groot (j), illetve Albertine Danick Snelder, a Ferencváros játékosa (k) a női kézilabda NB I 23. fordulójában játszott Győri Audi ETO KC - FTC-Rail Cargo Hungaria mérkőzésen a győri Audi Arénában 2018. május 2-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Amikor a vendégek elkövettek néhány hibát, edzőjük ismét időt kért, mivel a továbbra is rendkívül elszánt győriek felzárkóztak (17-18). Kari Aalvik Grimsbö is hárított egy hétméterest, majd Nycke Groot – a 4-0-s hazai sorozat végén – egyenlített. Ebben az időszakban a holland Laura van der Heijden, illetve a norvég Stine Oftedal szerezte a gólok többségét. Amikor az ETO másik kapusa, Kiss Éva is kivédett egy büntetőt, úgy tűnt, csapata új lendületet kap és fordítani tud, de a túloldalon Bíró Blanka is remekelt a kapuban.

Nyolc perccel a vége előtt Jana Knedlikova, a hazaiak cseh jobbszélsője komolynak tűnő sérülést szenvedett, le kellett támogatni a pályáról.

Már csak négy perc volt hátra, amikor a védekezésben is egyre jobban teljesítő Győr – 10-9 után – ismét vezetett. Az FTC tíz perc alatt csak egy gólt szerzett, és amikor kritikussá vált az eredmény számára, Elek Gábor kikérte harmadik idejét is. Az utolsó két percben Grimsbö ismét ziccert hárított, majd mindkét együttes elrontotta az utolsó akcióját (26-24).

A győriek 2016 szeptembere után tudták ismét legyőzni a fővárosiakat rendes játékidőben. Azóta háromszor döntetlent játszottak, október végén pedig az FTC nyert.

Az ETO kétgólos sikere azt jelenti, hogy – vélhetően – csak a bajnokság utolsó fordulójában, május 23-án derül ki, melyik csapat lesz a bajnok. Ha a két együttes a várakozásoknak megfelelően a hátralévő fordulókban sem veszít pontot a többi ellenféllel szemben, akkor a helyezéseket az összes mérkőzés alapján kialakult gólkülönbség határozza meg, mert a versenykiírás szerint ha az egymás elleni mérkőzések gólkülönbsége azonos, akkor nem rangsorol az idegenben dobott több gól.

Jelenleg a Győr 235-ös, az FTC 220-as gólkülönbséggel rendelkezik, utóbbi viszont egy találkozóval kevesebbet játszott.

Abban az esetben, ha az idény végén a gólkülönbségük is megegyezik, az a csapat kerül előbbre, amelyik az összes mérkőzést figyelembe véve több gólt dobott. Az ETO pillanatnyilag 739, a Ferencváros pedig 717 találatnál jár.

A teljes mérkőzést az alábbi lejátszóra kattintva nézheti vissza.

Eredmény:
Győri Audi ETO KC – FTC-Rail Cargo Hungaria 26–24 (12–15) 
a legeredményesebb játékosok: Görbicz, Oftedal 6-6, Hansen, Groot 3-3, illetve van der Heijden 6, Pena, Kovacsics 3-3

tabella

Array
(
    [replacement] => [galleryreference id="1011354"]
    [shortcode] => 
		
		

    [title] => A galériáért kattintson a fenti képre (Fotó: MTI)
    [image] => https://cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/10/2018/05/DKRCS20180502012-1024x768.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

További tartalmak