A kitűzött cél teljesítve - meddig juthat a Rasmussen-csapat?

Véget értek a franciaországi kézilabda Európa-bajnokság csoportküzdelmei, a középdöntőkkel folytatódik a kontinensviadal. A magyar válogatott egy vereséggel, két győzelemmel a csoportja második helyén végzett és két pontot vihet magával a középdöntőbe. A folytatás előtt az összefoglaltuk, hogyan is áll a Kim Rasmussen irányította együttes, milyen esélyei vannak a továbbiakban és cikkünkből kiderül, hogy a presztízs mellett miért is fontos, hogy az Eb-n minél jobb helyen zárjon válogatottunk.

Montbéliard, 2018. december 5. A győztes magyar válogatott tagjai örülnek, középen Pálos-Bognár Barbara a franciaországi női kézilabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott Magyarország - Spanyolország mérkőzés után a montbéliard-i Axone Arenában 2018. december 5-én. A magyar válogatott 32-26-ra győzött és bejutott az Eb középdöntőjébe. MTI/Kovács Tamás
A magyar válogatott összes mérkőzését élőben láthatják az M4 Sporton és az m4sport.hu-n!

Mielőtt azt taglalnánk, hogyan is áll a csapat, vessünk egy pillantást arra is, hogy állt neki az együttes a kontinensviadalnak, mert biztató szóból nem sokat hallhattak.

Így vártuk az Eb-t

Ki kell jelenteni, negatív előjelekkelFőként az volt ennek az oka, habár a dán szakember 2016 óta irányítja a magyar női válogatottat, és nem az első nagy tornára készült a csapattal, legalább negyedszer kellett csapatot építenie. A korábbi évek meghatározó játékosai már előre jelezték, biztosan nem lesznek ott Franciaországban. Görbicz Anita végleg, Szekeres Klára és Szucsánszki Zita családalapítás miatt időlegesen mondta vissza a válogatottságot, Bódi Bernadett megbeszélte a szakemberrel, ezt a kontinensviadalt kihagyja.

Ha ez önmagában nem lenne elég, sorban jöttek a sérülések és a nem tervezett hiányzások, Szikora Melinda, Tomori Zsuzsanna, Hornyák Dóra, Kisfaludy Anett, Klivinyi Kinga sincs ott a csapattal. A névsort vizslatva szembetűnő lehet, leginkább a védelem gyengült meg, a kieső játékosokat pedig rövid idő alatt kellett pótolnia Rasmussennek. Öt tornaújonccal vágtunk neki az Eb-nek, emellett olyan játékosokkal, akiket ezidáig nem választott be szűk keretébe a mester.

Nem csoda tehát, a Magyar Kézilabda Szövetség visszafogott célokat tűzött ki a csapat elé: tovább kell jutni a csoportból a középdöntőbe.

A Möbelringen Kupán minden mérkőzésen kikapott a csapat, először az Európa-bajnok norvégoktól, majd a világbajnok franciáktól, végül a szintén nagy játékerőt képviselő dánoktól. Igaz, a szinte a legerősebb csapatok ellen léptek pályára, ezzel mégis megerősítve érezték magukat azok a kétkedők, kritikusok, akik szerint nem sok keresnivalónk lesz az tornán, pedig a 2020-as tokiói olimpia szempontjából kiemelten fontos lenne.

Aztán elkezdődött az Eb...

A szurkolók természetesen támogatják a csapatot, sokan elkísérték Franciaországba is a válogatottat. MTI/Kovács TamásCsoportmérkőzések:

Hollandiával, Spanyolországgal és Horvátországgal kerültünk egy kvartettbe, elmondhatjuk tehát, nem volt túlzó az az elvárás, jusson tovább a csapat. Ugyan az első meccsen kikaptunk a hollandoktól, de a nálunk gyengébb horvátok ellen kötelező volt a győzelem, tehát a harmadik hely is, azonban mivel Kovacsicsék parádés teljesítménnyel legyőzték a spanyol csapatot is, második helyen léptek tovább a középdöntőbe, ráadásul két pontot is visznek magukkal.

És itt álljunk is meg egy pillanatra.

Már a hollandok elleni találkozón látszott, nem szabad leírni a válogatottat, remekül kezdtük a meccset, a végére azonban elfáradt a magyar együttes. Igaz, a horvátok ellen nem mutattunk szép játékot, a kapitány meg is jegyezte: „Nagyon nehéz mérkőzés volt, a sebességünket sem igazán találtuk. Ez van, amikor új csapatunk van, folyamatosan gyakorolnunk kell. Nem volt elég időnk edzeni, emiatt nem sikerült úgy, ahogy kellett volna, ráadásul jelen pillanatban öt kulcsjátékosunk bajlódik sérüléssel. Természetesen örülök a győzelemnek, de még egyszer mondom, nagyon csúnya mérkőzésen nyertünk."
A mezőnyjátékosaink közül Lukács Viktória töltötte a legtöbb időt a pályán meccsenként, majdnem 52 percet. Schatzl Nadine 48-at, Kovacsics Anikó majd' 40 percet játszik átlagban.

Az utolsó meccsen azonban elképesztően játszott a csapat esélyt sem adott a nála erősebbnek titulált spanyoloknak, szinte végig vezetve nyerte meg a találkozót, és végzett a kvartett második helyén. Köszönhető ez többek között kapusaink remek szereplésének. Bíró Blanka a csoportkör után a harmadik legjobb mutatókkal rendelkező kapus a maga 36%-os védési hatékonyságával, Kiss Éva 33%-kal a hetedik a rangsorban, emellett pedig a hétmétereseket 50%-kal fogja - ezzel második a listán -, 12-ből 6-szor tudtak csak betalálni neki büntetőből.

Mezőnyjátékosaink sem tétlenkednek, Schatzl Nadine 88%-kal értékesíti helyzeteit, amely az egész mezőnyben kiemelkedő, góljaink nagy részét a Háfra Noémi, Kovacsics Anikó és Kovács Anna trió szállítja, Planéta Szimonetta pedig magabiztosan lövi be a büntetőinket, 8-ból 6-szor nem hibázott, nem mellesleg remekül irányítja a védelmünket, mely a fő feladata lett a kontinensviadalon.

A C csoport végeredménye a kézilabda Eb-n A magyar érdekeltségű csoport végeredménye a kézilabda Eb-n. Fotó: m4sport.huHogyan tovább?!

Mivel második helyen jutott tovább a magyar válogatott, a megszerzett 4 pontból kettőt vihet tovább középdöntős csoportjába - a kvartett utolsó helyén végzett Horvátország ellen megszerzett pontok nem számítanak. Mind a négy csoportból 3-3 csapat jutott a középdöntőkbe, két hatfős csoportra bontva. Az I-es csoportba az A és B csoportból, a II-es csoportba a C és D csoportból osztották be az együtteseket. A magyar csapat így a második hatosba került a négypontos Románia és Hollandia, a szintén kétpontos Németország, valamint a pont nélkül továbbjutó Spanyolország és Norvégia mellett. A csoport meccseit Nancyban rendezik.

Minden csapatnak három mérkőzése lesz, azokkal az együttesekkel, amelyekkel a csoportmeccsek alatt nem találkozott, Kovacsicsék a norvégok, németek és románok ellen lépnek majd pályára.

A középdöntő II-es csoportja
CsapatokPontok
1. Románia4
2. Hollandia4
3. Magyarország2
4. Németország2
5. Spanyolország0
6. Norvégia0

Először a nullapontos Norvégiával csap össze a Rasmussen-csapat. Az Eb-címvédő a Möberlingen Kupán 25-19-re legyőzte a magyar válogatottat, de a csoportban mutatott teljesítménye alapján nincsen topformában, jelentős  hiányzóik vannak, elég csak a győriek klasszisára, Nora Mörkre gondolnunk, aki súlyos térdsérüléséből lábadozik. Ennek ellenére nagyon nehéz mérkőzés vár a magyarokra, ahogyan a németek és a remekül szereplő, Ambros Martín irányításával brillírozó románok ellen is.

Fotó: m4sport.hu A válogatott középdöntős programja. Fotó: m4sport.huAz előző Eb-n a németek és a románok egymás ellen játszottak az ötödik helyért, egy góllal szomszédaink voltak jobbak, ahogyan azt említettük, a norvégok 2016-ban megnyerték a tornát. Ha reálisan nézzük, mindhárom csapat ellen a magyar válogatott az esélytelenebb. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem okozhatunk meglepetést, akár a németek, akár a norvégok ellen, azt azonban el kell ismerni, arra kicsi a sansz, hogy Románia ellen pontot tudnának szerezni lányaink.

A pontszerzés azonban nagyon fontos lenne, hiszen az I-es és II-es csoportból is az első kettő helyezett jut tovább, a harmadik pedig az ötödik helyért játszhat. Reális esélyünk a csoport harmadik helyének megszerzésére lehet, mert a négy ponttal álló románokat és hollandokat szinte lehetetlen lesz megelőzni. A németekkel lehetünk harcban a harmadik pozícióért, így az ellenük játszott találkozó akár ki-ki meccs is lehet.

Kovacsics Anikó remekül irányítja a csapatot, kitűnően alkalmas a csapatkapitányi posztra, pedig mondanunk sem kell Görbicz Anitát nem egyszerű pótolni MTI/Kovács TamásAz Európa-bajnokság után

A 2019-es olimpiai kvalifikációs világbajnokságra az első három helyezett jut ki az Eb-ről. Mivel Franciaország címvédőként biztosan ott lesz, így ha az első háromban végez, akkor a negyedik csapat juthat ki a Japánba a vb-re.

Mivel a 12 Eb-középdöntős csapatból 3 biztosan vb-résztvevő, a további 9 selejtezhet a vb-ért, ami azt jelenti, hogy a magyar válogatott biztosan részt vesz a vb-selejtezőn. (ha a csoport első vagy második helyén végezne Rasmussen csapata, arra is lenne esély, hogy egyenes ágon kijusson a vb-re.)

A 2020-as olimpiai kvalifikáció szempontjából is nagy szerepe van az Eb-nek, meg persze jövőre a világbajnokságnak. Tizenkettő válogatott versenyezhet az olimpián. A Eb-győztes és a 2019-es vb győztese is automatikusan kijut a játékokra. A világbajnokság 2-7. helyezettje indulhat a 2020-as olimpiai kvalifikációs tornán, valamint a kontinensek küldhetnek további csapatokat, de maximum 12 csapat selejtezhet.

Úgy juthatunk ki a 2019-es világbajnokságra:

- ha az Eb-n dobogón végzünk

- ha a 2019-es vb-selejtezőkön kvalifikálunk

Abban az esetben juthatunk ki a 2020-as olimpiára:

- ha megnyerjük az Eb-t vagy a vb-t

- ha a világbajnokságon a 2-7. helyen végzünk, és sikerrel vívjuk meg az olimpiai selejtezőt

Nemcsak a jelenlegi tornára kell tehát összepontosítanunk, nagyon fontos, hogy előre is tekintsünk, hiszen a fő cél mégiscsak az olimpiai szereplés. Ha a lányok megtartják a spanyolok ellen mutatott remek formát és tudásuk legjavát nyújtják, akár további pontokat is szerezhetnek a középdöntők során.

Kijelenthető tehát, a Rasmussen-csapat már rácáfolt a kritikákra, hiszen nagyon leírták őket az Eb előtt. Az alap célkitűzést teljesítették, sőt a két pont továbbvitelével, kicsit túl is szárnyalták, nem sokan hittek benne, hogy továbbjutás esetén pontot is visznek magukkal... Innentől kezdve felszabadultan játszhatnak és minden gól, jó védés, esetlegesen megszerzett pont már csak hab lehet a tortán.

Megérdemelt ünneplés, remek játékkal verte a válogatott a spanyolokat és két ponttal a zsebben kezdheti meg a középdöntőt a csapat, MTI/Kovács Tamás