Musorujsag
Élő Eredmények

Így juthat ki a vb-re, majd az olimpiára a női kéziválogatott

m4sport.hu
Kim Rasmussen együttese a hetedik helyen zárta a 2018-as Európa-bajnokságot, ez az eredmény a jövőre nézve is értékes lehet.
(fotó: MTI/Kovács Tamás)

A torna előtt sokan féltették a sérültek és hiányzók miatt kevésbé összeszokott válogatottat, amely hozta a kötelezőt és talán felül is teljesítette az elvárásokat. A jelentősen megfiatalított keret a csoportkörben és a középdöntőben is két-két mérkőzést nyerve végzett a hetedik helyen, a kötelező győzelmek mellett pedig önbizalom növelő meglepetéssel is szolgált, hiszen Németország és Románia aligha nevezhető papírforma eredménynek, még ha a románok dolgát intenzívebb meccsterhelés nehezítette, illetve Neagu sérülése is hátráltatta őket, főleg az oroszok elleni elődöntőben.

Pálinger Katalin, az MKSZ alelnöke szerint egyértelműen érezhető a csapaton Kim Rasmussen munkája, ennek pedig a következő két vében érhet be igazán a gyümölcse, hiszen jövőre egy világbajnokság, 2020-ban pedig egy olimpia vár(hat) a magyarokra. De mindkét világversenyre kvalifikálnki kell.

A dán kapitány nagyon nehéz helyzetből hozta ki a maximumot (fotó: EPA/MATHIEU CUGNOT)

Hogyan juthatunk ki a vb-re?

A 2019-es vb Japánban lesz, a 24 csapatos tornának a házigazda, valamint a címvédő franciák garantált résztvevői. Európát – a franciák mellett – 12 csapat képviseli, ebből három már megvan: Hollandia, Oroszország és Románia, azaz a mostani Európa-bajnokság elődöntősei (Franciaország mellett).

Így további kilenc hely kiadó Európában, erről egy selejtezőben döntenek majd, amelynek sorsolását szombaton tartják: 18 válogatott kap ellenfelet a szombati sorsoláson, a párharcok győztesei kijutnak a világbajnokságra.

Magyarország az Eb-n elért középdöntős szereplésnek köszönhetően kiemeltként, azaz kedvező helyzetből várja a 16.30-kor kezdőd sorsolást.

1. kalap: Dánia, Magyarország, Montenegró, Németország, Norvégia, Spanyolország, Szlovénia, Szerbia, Svédország.

2. kalap: Ausztria, Csehország, Fehéroroszország, Horvátország, Izland, Lengyelország, Macedónia, Svájc, Szlovákia.

A mérkőzéseket 2019 májusában, illetve júniusában rendezik.

(fotó: MTI/Kovács Tamás)

Hogyan juthatunk ki az olimpiára?

A 2018-as Eb győztese, illetve a 2019-es vb aranyérmese biztosan jegyet vált Tokióba. Olimpiai selejtezőt játszhat a vb 2-7. helyezett hat csapata, valamint Európából további két válogatott, a kontinenstorna azon két legjobbja, amely a vb-n nem kerül az első hétbe, így az Európa-bajnoki 7. helyezés kimondottan értékes ebben a tekintetben is, hiszen a mostani Eb-n a magyarokat megelőző válogatottak többsége jó eséllyel ott lesz a vb legjobb hét csapatában is.

Az olimpiai selejtezőtornát 2020 márciusában rendezik.

A női kézilabda válogatott a 2008-ban, Pekingben elért 4. helyezés óta nem jutott ki az ötkarikás játékokra, Londonban és Rióban sem volt résztvevő.

További tartalmak