Musorujsag
Élő Eredmények

Újabb vb-címet hozhat a franciáknak Kemény Dénes módszere

Újabb vb-címet hozhat a franciáknak Kemény Dénes módszere

m4sport.hu
Tanulmány, hogy a franciák hogy építették fel szövetségi kapitányukat, Didier Dinart-t.

Nehézkes győzelemmel kezdett a világbajnokságon a torna egyik nagy esélyesének tartott címvédő francia válogatott, amely szombaton 20:30-tól Szerbiával csap össze Berlinben (a mérkőzést az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti)  

A francia keret három legfiatalabb játékosa Ludovic Fabregas (22), Dika Mem (21) és Romain Lagarde, s mindhármukra emlékezhetnek a magyar kézilabda szerelmesei, hiszen alapemberei voltak a 2014-ben Európa-bajnoki aranyérmes U18-as francia válogatottnak, amely a döntőben éppen Magyarországot verte (33–30) – a csoportkörben viszont legyőztük Franciaországot.

A magyar vb-keretnek ketten tagjai az Eb-ezüstérmes csapatból, a spanyol élvonalban szereplő Ademar Leon balátlövője, Ligetvári Patrik (22) és a Tatbánya irányítója, Juhász Ádám (22), mindketten 30-szor ölthették magukra a címeres mezt. A franciáktól Fabregas 50, Mem 28 (mindketten a Barcelona játékosai), Lagarde (Nantes) pedig 16-szoros válogatottnak mondhatja magát.

Az igazán szembeötlő különbség azonban abban látható, ahogy a franciák felépítették a szövetségi kapitányukat, Didier Dinart-t. A korábbi klasszis 2013-ban fejezte be az aktív játékot, de 2014-ben már másodedzője volt az U18-as Európa-bajnok csapatnak és mellette ugyanezt a titulust töltötte be a nagyválogatottnál is, ahol Claude Onesta szövetségi kapitány munkáját segítette az ezüsttel zárult 2016-os riói olimpián.

Látványos volt, hogy Onesta szépen lassan csúsztatta át a stafétát Dinart-nak: az időkérések elején az idősödő mester szólt a csapathoz, majd a háttérbe húzódott, hogy fiatal kollégája is elmondhassa meglátásait a játékosoknak. Így mikor 2016 őszén Dinart lett a szövetségi kapitány, nem kellett a sötétben tapogatóznia. Bizonyítja ezt az is, hogy első önálló „projektjét” rögtön arannyal koronázta: a francia válogatott világbajnok lett a 2017-es, hazai rendezésű tornán.

A magyar sportot tekintve a vízilabdában volt megfigyelhető hasonló építkezés, mikor a háromszoros olimpiai bajnok pólóválogatott szövetségi kapitányát, Kemény Dénest korábbi játékosa, Benedek Tibor váltotta, aki már a 2012-es londoni olimpián ott ült a sikerkapitány mellett, majd mikor átvette a csapatot, 2013-ban világbajnoki címig vezette a nemzeti együttest.  

A magyar válogatott vasárnap 18 órától Angolával mérkőzik meg a vb második fordulójában, a meccset az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

IDE KATTINTVA bármelyiket megnézheti a kézi-vb pénteki meccsei közül, IDE KATTINTVA pedig a szombati meccseket tekintheti meg élőben.

További tartalmak