Musorujsag
Élő Eredmények

Csoknyai az idő rövidsége ellenére új csapatot épít az Eb-selejtezőre

Csoknyai az idő rövidsége ellenére új csapatot épít az Eb-selejtezőre

m4sport.hu/M1
Nem sikerült jól januárban a dán-német rendezésű világbajnokság a magyar férfi kézilabda-válogatottnak, a héten Csoknyai Istvánnak és Vladan Maticnak értékelni kellett a nemzeti csapat teljesítményén a szövetség elnöksége előtt, amely elfogadta a szövetségi kapitányok beszámolóját, így folytathatják munkájukat, legalább június végéig.

Jövőre Európa-bajnokság lesz, amelyre megfelelőképpen ütős gárdát kellene felkészíteni. Csoknyai István az M1 Ma délelőtt című műsorában kicsit visszatekintett, de legfőképpen a jövőre fókuszált.

„Az a célkitűzés, amit a válogatottnak kitűztünk az reális volt, vagyis a hetedik, nyolcadik hely. Sajnos azt lehet mondani, hogy nem volt szerencsénk bizonyos mérkőzéseken, ezért nem sikerült teljesíteni a céljainkat, tízedikek lettünk. Ennek ellenére azt kell hogy mondjam, a csapatom nagyon korrektül, precízen játszott, mindent megtett, hogy jó eredményt érjen, pedig talán a nyolcadik hely is kvalifikációs pozíciót ért volna. Az elnöki beszámoló után megkaptuk a bizalmat, még mindig van minimális sanszunk kijutni az Európa-bajnokságról, akár vb-ről, ha úgy alakulnak a mérkőzések kijutni erre a selejtezőre, úgyhogy dolgozni kell tovább, kell egy új csapatot építeni” – mondta Csoknyai István a műsorban.

A felvetett kérdésre, hogy mennyire elégedettek a játékosokkal a kapitányok, mennyire van szüksége egy mélyebb, erőteljesebb reformra a válogatottnak, a magyar kapitány így válaszolt.

„Sok mindent lehetne csinálni, de azt látni kell, hogy áprilisban lesz egy Európa-bajnoki selejtező, amit már tavaly októberben elkezdtünk a szlovákokkal és az olaszokkal, és ez jó alapot adott arra, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra, hiszen ezt a hátralévő négy mérkőzésen kell abszolválnunk. Sok időnk nincsen, erre mindenképpen új csapatot kellene, kell építenünk, de az oroszok elleni párharc áprilisban egy héten belül fog lezajlani, addig ezt meg kell oldani. Vannak fiatal játékosaink, akik kimaradtak a világbajnoki csapatból, sérülések, talán a tapasztaltabb játékosok miatt maradtak ki, mivel az utóbbiak nem lesznek most, így velük fogjuk a keretet feltölteni. Azok a meghatározó játékosok, akik a világbajnokságon jó teljesítményt nyújtottak – hiszen azért voltak jó meccseink, jó teljesítmények -, ők mindenféleképpen bent lesznek a csapatban. Azt gondolom, hogy munkával és jó eredményekkel mindenképpen ki kell jutnunk az Európa-bajnokságra.”

Az esély erre mindenképpen megvan, hiszen eddig a selejtezőn mindkét mérkőzését megnyerte a nemzeti csapat. Ezt követik az áprilisi találkozók az oroszokkal, majd a visszavágók az olaszokkal és a szlovákokkal. A kapitányok megbízatása június 30-ig szól, így felmerül a kérdés, hogy amennyiben jól sikerülnek a selejtezők és a csapat kijut a kontinensviadalra, akkor maradnak-e vagy sem a posztjukon.

„Minden előfordulhat, ezt az elnökségtől, az elnök úrtól kell megkérdezni. Mi megkaptuk ezt a megbízatást, jók az alapok két győztes mérkőzés után. Az orosz párharc nem lesz egyszerű, főleg a kinti meccs. Mindenképpen az egyik mérkőzést meg kell nyernünk, de lehetőleg mind a kettőt, mert akkor könnyebb dolgunk lenne a szlovákok és az olaszok ellen. Ha kijutunk az Eb-re akkr mindannyian elégedettek leszünk, aztán, hogy hogyan tovább, az egy új fejezet lesz, ami nem rajtunk múlik” – zárta gondolatait a szövetségi kapitány.

Borítókép: Csoknyai István és Vladan Matics a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság csoportkörének 5. fordulójában játszott Magyarország - Svédország mérkőzésen 2019. január 17-én. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

További tartalmak