Danyi Gábor: A játékosok isszák Görbe szavait

Négy bajnokok Ligája-trófea, számtalan magyar bajnoki mérkőzés, több mint 1500 gól győri színekben és a kézilabdában eltöltött több mint két évtized után Görbicz Anita még mindig aktív játékosa az ötödik BL-címére készülő Győri Audi ETO-nak. Danyi Gábor az együttes vezetőedzője a hétvégi Final Four kapcsán adott interjút a munkáját megkönnyítő klasszisról az Európai Kézilabda Szövetség hivatalos oldalának.

Igaz, évről évre kevesebbet játszik, de a személye még mindig nagy hatással van a csapatra, hiszen nem mindig a gólja, hanem a jelenléte, a hangja segíti a zöld-fehéreket. Danyi Gábor az együttes vezetőedzője az EHF-nek beszélt a győriek legendájáról.

„Mindenki tudja, ki Görbicz Anita. A sikerei és a tudása csodálatos – mondta róla a Győr élén első BL-győzelmére készülő tréner. – Az, hogy felismerte, megváltozott a szerepe teszi őt világklasszissá."

Danyi Gábor  büszke arra, hogy mindent meg tud beszélni játékosaival. MTI/Krizsán CsabaA magyar szakember hozzátette, szélen is tökéletesen játszik, hiszen egy klasszikus szélsőnek nincs akkora tudása, mint annak, aki a világ legjobb irányítójává vált. „Tapasztalata és intelligenciája kiemeli őt a mezőnyből."

Nem meglepő, hogy a hétvégi budapesti Final Fouron is fontos szerepe lesz abban, hogy a kisalföldiek meg tudják védeni címüket.

A kézilabda világában Görbicz Anitának komoly hírneve van, igaz, hogy a vezető szerep nagy felelősséggel jár, de a fiatalabbak szívesen tanulnak tőle, figyelnek arra, amit mond vagy csinál.

„Mindent megbeszélünk Görbével és a légiósainkkal is akkor is, ha ez pályán kívüli dolog. Meghallgatják, figyelnek a szavaira. Sosem beszél többet, mint szükséges, de ha mondanivalója van, akkor mindenki tudja mi a dolga: hallgatni."

Több száz játékossal játszott együtt, sok edzői stílust tapasztalt meg és látta a kézilabda napfényes és árny oldalait is. minden bölcsességgel tisztában van, amit egy edző kérhet a csapattól.

„Én vagyok az az ember, aki döntéseket hoz, de nyitott vagyok más véleményekre is, mert egy irányba kell haladnunk. Görbicz könnyebbé teszi a munkámat, ő egy híd köztem, a játékosok, a vezetőség és a szurkolók között."

A hétvégi női kézilabda Bajnokok Ligája Final Four programja:

szombat, május 11.:

15:15 Vipers Kristiansand – Győri Audi ETO
18:00 Metz – Rosztov-Don

vasárnap, május 12.:

15:15 bronzmérkőzés
18:00 döntő