Musorujsag
Élő Eredmények

Görbicz Anita: Az ötödik BL-serleget megszerezni, nem semmi!

MTI
Danyi Gábor, a győztes Győr, valamint Ambros Martín, a vesztes orosz Rosztov-Don vezetőedzője is úgy vélekedett, hogy az első félidő második felében dőlt el a női kézilabda Bajnokok Ligája (BL) vasárnapi döntője a Papp László Budapest Sportarénában.

„Minden meccsen a saját stílusunkban, a saját taktikánk szerint akarunk játszani. Így volt ez most is, és bár ellenfelünk jól kezdett, nekünk volt válaszlépésünk” – nyilatkozta Danyi. A tréner arra utalt, hogy az oroszok a huszadik percben 10-8-ra vezettek, de innen a győriek egy 7-1-es sorozattal fordítani tudtak, és végül 25-24-re győztek.

A győri csapat az első nemzetközi trófeáját nyerte magyar vezetőedző irányításával. Az ETO 1999 és 2012 között a KEK-ben egyszer, az EHF Kupában négyszer, a BL-ben pedig kétszer volt döntős Vura József, Róth Kálmán, Konkoly Csaba, illetve a norvég Karl Erik Böhn vezetésével, de mindegyiket elveszítette, majd négyszer nyert BL-t Ambros Martín irányításával.

Danyi kifejtette, rendkívül furcsa érzés volt számára, hogy az ellenfelet Ambros Martín irányította, akit becsül és tisztel, hiszen hat évig a segítőjeként dolgozott. A spanyol edző irányításával a Győr a négy BL-siker mellett a bajnokságot és a Magyar Kupát egyaránt ötször nyerte meg 2012-től tavaly nyárig.

Danyi Gábor, a győztes Győr vezetőedzője ünnepel a kupával, aki elárulta, furcsa volt korábbi társa, Ambros Martín ellen meccselni.  MTI/Czagány Balázs

A Rosztov-Don vezetőedzője úgy fogalmazott, fantasztikus szezont zárt ezzel a mérkőzéssel a Győr, amely a hazai sorozatokban és a BL-ben is veretlen maradt.

„Nagyon büszke vagyok a játékosaimra, mert jó mérkőzést játszottak ebben a fantasztikus hangulatban, de a vereség természetesen nagy csalódás. Nem az őrületes végjáték, hanem az első félidő hajrája volt a kulcsa ennek a meccsnek a mi szempontunkból” – nyilatkozta Martín.

Hozzátette, a szünet előtti tíz percben nem voltak eléggé kemények, elveszítették az irányítást, engedték ellenfelüknek a gyors kézilabdát, pedig a találkozó többi részében jól kontrollálták a játékot.

„A legvégén még volt esélyünk, de nem tudtunk élni vele” – mondta Martín.

A BL gólkirálynője Linn Jörum Sulland lett, a bronzérmes norvég Vipers Kristiansand jobbátlövője 89 gólt dobott az idény során. A négyes döntő legértékesebb játékosának (MVP) a győri Kari Aalvik Grimsbőt választották. A norvég kapus 38 százalékos hatékonysággal védett a fináléban, a legfontosabb hárítását az utolsó másodpercben Lois Abbingh lövésénél mutatta be.

Kari Aalvik Grimsbo, a Győr kapusa átveszi a torna legjobb kapusteljesítményéért járó elismerést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében játszott Győri Audi ETO KC – Rosztov-Don mérkőzés végén. MTI/Kovács Tamás

Danyi Gábor közölte, nagyszerű érzés, hogy bárki áll az ETO kapujában, neki nem kell aggódnia, hiszen Grimsbö mellett Amandine Leynaud és Kiss Éva is kiváló teljesítményre képes.

Grimsbö hangsúlyozta: büszke rá, hogy ők hárman remekül tudnak együtt dolgozni.

„Nem az a fontos, ki véd éppen, a lényeg, hogy jó legyen a kapusteljesítmény. Ezúttal is mindent megtettem, hogy segítsem a csapatot. Egy BL-döntő mindig különleges és nehéz, de amikor javult a védekezésünk, sikerült fordítanunk” – nyilatkozta a norvég hálóőr.

Görbicz Anita és Eduarda Amorim az első női kézilabdázó, aki ugyanazzal a csapattal öt alkalommal is BL-t nyert. Bojana Popovic és Ausra Fridrikas egyaránt hat sikert ünnepelhetett, de a montenegrói balátlövő három, a litván származású, majd osztrák állampolgárságú balátlövő pedig két klub színeiben érte el a remek eredményeket.

Görbicz kiemelte, nagyon akarták a sikert, és úgy léptek pályára, hogy csak ők jöhetnek le győztesen. Egyben kiemelte, a sorozatban megnyert harmadik BL-trófea megszerzésében nagy segítséget nyújtott a közönség.

„Ilyen fantasztikus hangulatban nem lehet nem nyerni. Elképesztő érzés volt ez a győzelem, ugyanolyan jó, mint az első volt, de azért az ötödik BL-serleget megszerezni, nem semmi!” – fogalmazott.

Elárulta, a gyengébben sikerült első 15 perc után sem fordult meg a fejükben, hogy baj lehet.

„Nagyon jó a csapategységünk, ez döntő szituációban, egygólos különbségnél biztosan közrejátszott. Hiszek benne, hogy ha tudunk a másikért küzdeni, az ki fog jönni, és szerintem jobb csapat vagyunk” – fejtette ki a balszélső, aki immár 986 góllal vezeti a BL örökranglistáját.

Kitért arra is, bár furcsa volt, hogy Ambros Martín nem az ő kispadjukon ült, nem foglalkoztak ezzel különösebben.

„Az volt a lényeg, hogy újra Bajnokok Ligáját nyerjünk, hogy Ambrossal vagy Ambros nélkül… Most már ez is, az is megvolt.”

Görbicz Anita ötödször csókolhatja meg a BL-trófeát. Óriási! MTI/Czagány Balázs

Bódi Bernadett kiemelte: felejthetetlen élmény, hogy idén is övék lett a serleg.

Nem volt egyszerű, mert Ambros Martín nagyon ismeri a csapatot, a személyiségeket, és ezáltal jobban fel tudott készülni belőlünk” – mondta a jobbszélső, aki három góllal segítette a győrieket.

„Fásultan kezdtük a meccset, nem a mi akaratunk érvényesült, talán kicsit izgatottak is voltunk. Utána viszont elkezdtünk jól védekezni” – hangsúlyozta. Bódi felidézte, később javult a védekezésük, a jó kapusteljesítmény önbizalmat adott nekik, tudtak lerohanásból gólokat lőni, és a szélsőjátékuk is működött, ami fontos volt a győzelem szempontjából.

„Négygólos előnnyel mentünk a szünetre, s bár a Rosztov mindent megtett a fordításért, nagy meglepetés kellett volna, hogy ez sikerüljön. Nem remegtem meg, nem volt bennem kérdés, hogy a Rosztov felülmúlhatna minket” – emelte ki.

Végül kitért rá, szerinte a döntő tényező az volt, hogy a győri keret jobb játékosokból áll, mélyebb az edző merítési lehetősége.

A győri csapat hétfőn 18 órától a Dunakapu térre várja szurkolóit az újabb BL-győzelem közös megünneplésére.

További tartalmak