Rasmussen: Megtaláltam a játékstílust, amit kerestem

A magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint a csapatnak már megvan a megfelelő játékstílusa, de sok időt kell együtt tölteni ahhoz, hogy a világelithez tartozzon a nemzeti együttes. Kim Rasmussen bízik abban, hogy a novemberi világbajnkságon a válogatott az első hétbe kerüléssel a második lépést is megteszi a tokiói olimpia felé vezető úton.

A magyar csapat kettős győzelemmel jutott ki a Japánban sorra kerülő olimpiai kvalifikációs világbajnokságra, miután az idegenbeli sikert követően szerdán 28–19-re legyőzte Ausztriát a selejtező zalaegerszegi visszavágóján.

Klujber Katrin, Kovacsics Mónika, Tóvizi Petra és Tóth Gabriella, valamint Kim Rasmussen szövetségi kapitány a Magyarország - Ausztria női kézilabda világbajnoki selejtező után Zalaegerszegen 2019. június 6-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor) Klujber Katrin, Kovacsics Anikó, Tóvizi Petra és Tóth Gabriella, valamint Kim Rasmussen szövetségi kapitány a Magyarország - Ausztria női kézilabda világbajnoki selejtező után Zalaegerszegen 2019. június 6-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)Kim Rasmussen az M1-nek nyilatkozva elmondta, nagyon elégedett volt az idegenbeli mérkőzésen látottakkal. „Ez volt az egyik legkoncentráltabb játék, amit valaha is játszottunk. Az, hogy 18 góllal nyertünk és már ott befejeztük a párharcot, nagyon büszkévé tett engem és a játékosokat is.”

A dán kapitány kifejtette: az, hogy a keret fele 23 éves vagy annál fiatalabb, lehetőséget ad neki arra, hogy „nagyobb merítésből” dolgozzon. „Hosszabb időszakban tudom ugyanazokat a játékosokat szerepeltetni, így pedig nagyobb az esély arra, hogy stabil játékot játszhassunk.”

Rasmussen hozzátette ugyanakkor, hogy a fiatal csapattagokat a szokatlan körülmények ki tudják zökkenteni a stabilitásból, ezen pedig változtatni kell. „Tegnap azt is láthattuk, hogy ezek a fiatal játékosok, ha mondjuk 38 fok van a csarnokban és felszökik a pulzusuk, akkor tudnak hibázni is. Ausztria nem büntetett meg minket ezekért a hibákért, de ebben jobbak kell hogy legyünk a jövőben. A fiatalok játék közben tanulnak, fejlődnek, úgyhogy minél több lehetőséget tudok nekik adni, annál jobb lesz a jövőre nézve.”

A három éve kinevezett szövetségi kapitány úgy véli, megtalálta a saját játékstílusát a csapattal. „Megfelelő a védekezés és a támadójáték. Már csak az kell, hogy sokat legyünk együtt, hogy minél többen ismerjék meg ezt rendszert. Mindenkinek el kell fogadnia azt a szerepet, amit adok neki a csapatban, és akkor látjuk azt a stabilitást, amit most is láthattunk. Szerintem csak erősösödni fogunk. Hosszú az út a top hatba, de jó irányba megyünk.”

A novemberi világbajnokságról az aranyérmes egyenes ágon kijut az ötkarikás játékokra, a jövő márciusi olimpiai selejtezőn való szerepléshez az első hétben kell végezni. Kim Rasmussen szerint manapság nagyon nehéz bekerülni az elitbe, mert egy tucatnyi csapat pályázik erre eséllyel. „Ha valaki nem elég koncentrált, akkor veszít, úgyhogy most a kis részletek számítanak. Nehéz lesz, de a következő hat hónapban azon dolgozunk, hogy továbbra is fejlődjön a csapat és remélhetőleg a második lépést is megtegyük Tokió felé.”

Rasmussen hozzátette: ahhoz, hogy a vb-n a csapatra nehezedő nyomás ellenére is sikeres legyen a szereplés, a kulcsjátékosok tapasztalatának és a fiatalok energiájának összhangjára van szükség. A válogatottnak szerinte az az egyik erőssége, hogy többféle játékstílusra is képes. „Minél több tapasztalt játékosnak kell jó formában lennie, a fiataloknak pedig be kell hozniuk az energiát. Mi stabilak vagyunk, ez az erősségünk, és ez az, amiért nehéz ellenfelek vagyunk. Gyorsak tudunk lenni, de le is tudjuk csökkenteni a tempót, ha erre van szükség. Tudunk alkalmazkodni az ellenfélhez.”