Lékai: Nemcsak kivártam a soromat, rászolgáltam a kapitányi karszalagra

Nagy László visszavonulásával a Telekom Veszprém csapatkapitányaként készül a bajnoki idény rajtjára Lékai Máté, aki amondó, nem az ölébe hullott a megtiszteltetés, hanem megküzdött a veszprémi karszalagért.

Lékai Máté, Nagy László (fotó: handballveszprem.hu) Az irányító szerint jól működhet a most összeálló Nagy László – David Davis – Lékai Máté tengely (fotó: handballveszprem.hu)


„Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy nem úgy lettem csapatkapitány, hogy egyszerűen csak kivártam a soromat, hanem odaadással és hatévi szorgalmas munkával szolgáltam rá David Davisnak, a vezetőedzőnknek a bizalmára. Irányító játékosként eddig is meghatározó szerepet betöltő játékosának éreztem magamat, de az is nyomós érv lehetett a döntésnél, hogy ebben a klubban hagyománnyá vált a magyar csapatkapitány kinevezése” – fogalmazott az SzPress Hírszolgálatnak Lékai, aki profiként a PLER-ben mutatkozott be, majd Szeged és a szlovéniai Celje érintésével 2014-ben igazolt a Telekom Veszprémhez.

Lékait büszkeséggel tölti el, hogy „nem csupán a hazai kézilabdázás, hanem a sportág egyetemes történetének egyik meghatározó alakjától, Nagy Lászlótól vehette át a stafétát”, és ahogy eddig, ezután is mindent megtesz megfeleljen a megtiszteltetésnek.

A 134-szeres magyar válogatott irányító szerint jól működhet a most összeálló Nagy László – David Davis – Lékai Máté tengely, azaz az újdonsült sportigazgató. a vezetőedző és a csapatkapitány szakmai együttműködése.

„Mindenki letett már jócskán az asztalra, ebben a hármasban csak az összetartás és az egy irányba tartás jeleit lehet felfedezni. Az új felállásban Nagy Laci a főnök, a mérkőzések kottáját David írja, én pedig a pályán mondjuk úgy, hogy az ő stratégiáját igyekszem a társaimmal karöltve megzenésíteni.”

Lékai tisztában van vele, hogy nem lesz egyszerű összehangolni a veszprémi gépezetet, hiszen tizennégy nemzet kézilabdázója alkotja a csapatot, de a szlovéniai edzőtábort pozitív érzésekkel zárta.

„Tizenegy napot töltöttünk együtt a számomra szép emlékeket idéző Szlovéniában, és bár a hangsúly az erőgyűjtésen és az állóképesség javításán volt, a magaslati edzőtáborozás az összecsiszolódást is szolgálta. Nap, mint nap tapasztaltam, hogy a most alakuló közösség ambiciózus, emellett jó fejnek számító játékosok társasága, ahol a „régiek” és az újak is az összetartozás szándékáról tesznek tanúbizonyságot.”

Nem titkolja, hogy 31 esztendősen is akad még tanulnivalója, főképpen a védőmunkája tökéletesítésében, a jövővel kapcsolatban azonban nem ennyire biztos.

„A Telekom Veszprém két-két hazai és nemzetközi hadszíntéren is az első hely megszerzéséért fog küzdeni, de hogy jobb és ütőképesebb lesz-e annál az együttesnél, amelynek sokáig a csúcson járó Nagy László és Momir Ilics voltak a vezéregyéniségei, arra csak a jövő év májusa adhatja meg a választ. Addig nem szabad jóslatokba bocsátkozni, míg nem látjuk, hogy mit tudnak az ellenfelek, kik erősödtek, vagy gyengültek meg” – hangsúlyozta Lékai, akit tizenhat esztendősen az év serdülőkorú kézilabdázójának, 2017-ben pedig az Év Játékosának választották meg.