Az olimpiai arany után is éhesek a sikerre rövidpályás gyorskorcsolyázóink

A phjongcshangi olimpián elért aranyérem után is motivált maradt a magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolya-váltó, amely a szövetség sportigazgatója szerint a következő ötkarikás ciklusban is nagyon erős lesz.

Mint arról korábban beszámoltunk, a magyar válogatott négy éremmel kezdte a világkupa-szezont: a Calgaryban rendezett idénynyitón a férfi váltó világcsúccsal győzött, míg egyéniben Liu Shaoang 1000 méteren arany-, 500-on ezüstérmes lett, Liu Shaolin Sándor pedig a legrövidebb táv második versenyén lett harmadik. A nőknél Jászapáti Petra a kisdöntőt megnyerve az ötödik helyen végzett.Telegdi Attila az M1-nek nyilatkozva elmondta, a válogatott a szokásosnál később kezdte a felkészülést, ez azonban jól sült el, mivel a versenyzők pszichésen remekül feltöltődve vágtak neki a szezonnak. A sportigazgató szerint egy olimpiai bajnoki cím után fennáll annak a veszélye, hogy a sportolókat „összenyomja a teher”, a magyarokat azonban inkább magabiztossá tette a siker. „Magasabb pozícióból indultak, innentől ők irányítják a futamokat, és ez nagyon erőteljesen látszott ezen a versenyen.”

A sportvezető hozzátette, a versenyzőknek nincs problémájuk a motivációval, „folyamatosan éhesek a sikerre". „Sokan azt gondolták, hogy az olimpia után visszafogottabb lesz a szezon, a mi elvárásaink is jóval alacsonyabbak voltak, mint korábban, ennek ellenére a fiúk dolgoznak és sikeréhesek.”

A phjongcshangi aranynégyesből az egyéves pihenőt tartó Knoch Viktor helyett a döntőig Varnyú Alex szerepelt a csapatban a Liu testvérek és Burján Csaba mellett, a fináléban pedig a honosított Krueger Cole korcsolyázott a magyarokkal. Érdekesség, hogy mivel az eddigi rekordot az amerikai váltó tartotta, Krueger Cole tulajdonképpen testvérét, John-Henry Kruegert fosztotta meg a világcsúcstól.Az 1000 méteren olimpiai ezüstérmes John-Henry Kruegert egyébként szintén honosította a szövetség, ő a szabályok szerint a következő szezontól szerepelhet a magyar csapatban, így Telegdi Attila szerint a következő ötkarikás ciklusban is nagyon erős lesz a férfi válogatott. „Van legalább hat olyan versenyzőnk, aki bármikor bevethető bármilyen szinten, és akkor még nem beszéltünk John-Henryről.”

A calgary világkupán 1000 méteren győztes Liu Shaoanggal kapcsolatban a sportigazgató úgy fogalmazott: már a felkészülés során látszott rajta, hogy „iszonyatos formában” van. Az egyéni számok olimpiai kudarca után „nem dőlt bele a kardjába, hanem nagyon szépen építi fel magát és a következő olimpiájára készül. Ennek az első lépcsőfoka ez a szezon. Ez látszott is az 1000 méteren, hiszen azt szinte végig egyedül vezette fel és nyerte meg, az ellenfeleknek nem sok közük volt hozzá.”Telegdi Attila hozzátette, hogy ugyan a női mezőnyben most nem annyira erősek a magyarok, van ok a bizakodásra. „Vannak csillogó reménységeink, például Jászapáti Petra. Úgy gondolom, hogy egy-két éven belül be fog futni, és az A döntőkbe fog bejutni. Azon vagyunk, hogy ő is érmekkel jöjjön haza a világkupákról, a januári Európa-bajnokságról és az azt követő világbajnoksáról mindenképpen érmet várunk tőle.”

A rövidpályás gyorskorcsolyázók világkupa-sorozata a hétvégén Salt Lake Cityben folytatódik, a versenyt az M4 Sport és az m4sport.hu is közvetíti.