Musorujsag
Élő Eredmények

„Mi nem vagyunk Real Madrid” – a gyorskorisokat nem bénítja meg Shaoang hiánya

m4sport.hu/moksz.hu
Liu Shaoang sérülésével pótolhatatlan klasszis esett ki a válogatottból, de még egy ilyen fontos láncszem hiánya sem bénítja meg a magyar csapatot – véli a rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és csapatmenedzsere, Bánhidi Ákos, aki bízik az éremszerzésben a pénteken kezdődő világbajnokságon, de akkor sem esik kétségbe, ha nem jön össze.
Burján Csaba, Liu Shaolin Sándor, Varnyú Alex, Krueger Cole (Fotó: Fiák Blanka/moksz.hu) Burján Csaba, Liu Shaolin Sándor, Varnyú Alex, Krueger Cole összeállításban készül a vb-re a férfi váltó (Fotó: Fiák Blanka/moksz.hu)

A szövetség beszámolója szerint napi két edzéssel, egy jeges és egy szárazföldi tréninggel készül a pénteken kezdődő világbajnokságra a nemzeti csapat. Bánhidi Ákosék nincsenek egyszerű helyzetben, hiszen nagyon hosszú szezont tudhatnak maguk mögött, amit ráadásul három hónapos lemaradással kezdtek, ám jó alapokra építkezhettek, így jöttek a sikerek.

„Speciális ez a szezon a világbajnokság szempontjából, hiszen az olimpia után három hónap pihenőnk volt – kezdte Bánhidi Ákos, a válogatott edzője és menedzsere. – Még én sem gondoltam volna, hogy ilyen szünet után akkorát lehet alkotni, mint amit alkottunk a világkupaversenyeken és az Európa-bajnokságon. Kétségtelen tény, hogy magas szintről kezdhettük újra az edzéseket, a sok-sok munkára, amelyet azt megelőzően elvégeztünk, nyáron még rádolgoztunk, ezért is jöttek a sikerek, ám az idény ugyanolyan hosszú, mint a korábbiak, mi pedig három hónap mínuszból indítottunk.”

Fáradtság ide, kihagyás oda, a magyar csapat zsinórban utóbbi 22 világversenyén szerzett érmet, és természetesen a szófiai vb-n is folytatná a rendkívüli sorozatot, de Bánhidi szerint akkor sem dől össze a világ, ha nem sikerül dobogóra állni.

Bácskai Sára Luca, Sziklási András, Jászapáti Petra (Fotó: Fiák Blanka/moksz.hu) Bácskai Sára Luca, Sziklási András és Jászapáti Petra a válogatott edzésén (Fotó: Fiák Blanka/moksz.hu)

„Szögezzük le: érmet szerezni egy világversenyen hatalmas teljesítmény. Nekünk huszonkét versenyen sikerült egymás után, és ez óriási szám, leginkább azért, mert mindegyik siker mögött hatalmas munka és küzdelem áll. Még előttünk a világbajnokság, ha ne adj isten, megszakadna a sorozat, akkor sem leszünk kevesebbek.”

A hétfős magyar vb-csapat: Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Burján Csaba, Krueger Cole, Liu Shaolin Sándor, Varnyú Alex és Sziklási András.

Létszámban viszont biztosan kevesebben lesznek Szófiában, „csak” hétfős csapattal utaztak Bulgáriában, hiszen a női váltó nincs ott a világranglista legjobb nyolc csapata között, így nem indulhat a világbajnokságon, Sziliczei-Német Rebeka horrorsérülése után viszont ez nem is volt elvárás.

„Megéltem több olyan világbajnokságot, amikor a mostaninál csonkább volt a csapatunk. Arra, hogy a női váltónk itt legyen ezen a világbajnokságon, kiváltképp azok után, hogy Sziliczei-Német Rebeka lesérült, reálisan kevés esély volt. Úgy érzem, jelenleg ez a papírforma. Az sokkal inkább fájó, hogy Liu Shaoang sincs itt velünk, de erről már elég sokat beszéltem az elmúlt hetekben…” – utalt a vb-ről sérülés miatt lemaradó klasszisra.

Krueger Cole, Burján Csaba, Varnyú Alex (Fotó: Fiák Blanka/moksz.hu) Az olimpia után egy év szünetet tartó Knoch Viktort és a sérült Liu Shaoangot Krueger Cole (balra) és Varnyú Alex (jobbra) igyekszik pótolni a férfi váltóban (Fotó: Fiák Blanka/moksz.hu)

A Drezdában kezét törő ifjabbik Liu testvér hiánya természetesen hatalmas veszteség nemcsak az egyéni számokat tekintve, de az olimpiai és Európa-bajnok, vk-győztes és világcsúcstartó férfi váltó (amelynek csupán a vb-cím hiányzik gyűjteményéből) szempontjából is.

„Mi nem vagyunk Kanada, vagy éppen Dél-Korea… Mi Ádó kiesése után nem tudunk előrántani a mellényzsebünkből egy hasonló kvalitású versenyzőt” – így a csapatmenedzser, aki viszont egy naprakész focihasonlattal élve érzékeltette, hogy reményei szerint egy ember kiesése nem bénítja meg a csapatot.

„Mi nem vagyunk a Real Madrid, abból a focicsapatból kiesett egy Zidane és egy Ronaldo, nézzük meg, most hogyan muzsikálnak. Igen, össze kell kaparnunk magunkat, és fel kell kötni a gatyánkat, de fel fogjuk kötni, becsülettel megyünk bele ebbe a küzdelembe is, és megpróbálunk belőle valamit ki is hozni.”

A pénteken kezdődő szófiai világbajnokság végig élőben követhető az m4sport.hu-n.

További tartalmak