Liu Shaolin Sándor: „Már csak el kell hinnem: képes vagyok megnyerni”

Három magyar, az egyaránt olimpiai bajnok Liu Shaolin Sándor, Burján Csaba, valamint Jászapáti Petra mindhárom távon sikerrel vette a pénteki selejtezőket a rövidpályás gyorskorcsolyázók szófiai világbajnokságán, míg Bácskai Sára Luca 1000 méteren lett negyeddöntős, Varnyú Alex pedig mindhárom számban búcsúzott.

„Összességében jó napot zártunk, már csak azért is, mert ezúttal Fortuna kétszer is velünk volt ezer méteren, ha Burján és Bácskai továbbjutására gondolok. Ami kiemelkedő volt, hogy Liu Shaolin rendkívül friss volt egész nap, pedig ez a lassú jég több nagymenőt is láthatóan megzavart” – értékelt Bánhidi Ákos csapatmenedzser, aki kifejtette, ez a puha felület a nagyobb testsúlyuk miatt főleg a férfiaknál okoz sok esést, ráadásul közelebb hozza egymáshoz a versenyzőket, azaz sűrűbbé válik tőle a mezőny.

Képekben a rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság nyitónapja


A sportvezető elmondta, Jászapáti versenyzése is tetszett neki, mert egyáltalán nem izgult, így képességeinek megfelelően gond nélkül vette az akadályokat, mert ki tudta hozni magából a maximumot, ami például ezúttal nem mondható el az idegesen versenyző Bácskairól.

Bánhidi Ákos értékelése:

„Amikor kijöttünk a bolgár fővárosba, még nem éreztem magam jó erőben, de két napja elkezdett javulni az állapotom, ma pedig már kirobbanó formában voltam. Remélem, sikerül ezt tartani a következő két napban” – mondta elégedetten a 23 éves Liu Shaolin, aki elárulta, ezúttal új taktikával versenyez, mert konkrétan minden futamot meg akar nyerni. „Ötszáz és ezer méteren ilyen formában jó esélyem lehet, már csak el kell hinnem, hogy képes vagyok megnyerni, mert szerintem csak ez választ el tőle, de ezerötszázon is nagyon jó lenne dobogóra állni”.

Liu Shaolin Sándor értékelése:

Burján szintén elégedett volt, de hozzátette, a kétkörös 500 méter sokat kivett belőle, emiatt a nap végére elfáradt, így szerencséje volt, hogy 1000 méteren is negyeddöntőbe jutott.

Burján Csaba értékelése:

Jászapáti éppen fordítva élte meg a versenynapot, teljesítményét futamról futamra egyre jobbnak érezte. A 20 éves szegedi sportoló utolsó körös, bravúros előzésével kapcsolatban elárulta, azt nagyban kínai edzőjének, Csang Csingnek köszönheti, mert hiába korcsolyázott végig a harmadik helyen, folyamatosan nyugtatta őt, hogy várjon, s csak az utolsó két körre adott zöld lámpát az előzéshez, amikor a holland Rianne de Vries már teljesen elkészült az erejével.

Bácskai és Varnyú Alex csalódottan értékelt: előbbi az egyetlen továbbjutásának sem tudott szívből örülni, mivel azt két riválisa esésének köszönhette, utóbbi pedig elismerte, kifejezetten rossz formában érezte magát.

Bánhidi úgy fogalmazott az olimpiai és Európa-bajnok, valamint világkupagyőztes és világcsúcstartó férfi váltó kapcsán, hogy öt ember van kint Szófiában és ha azt találják majd a legjobb megoldásnak, akkor akár a juniorkorú Sziklási András is szerepet kaphat. Hozzátette, a szombat délutáni elődöntőig Varnyúra még várnak rangsoroló futamok délelőtt, így a döntéssel ráérnek várni, azt még sok minden befolyásolhatja.

Szombaton az 500 és az 1500 méter küzdelmeit, valamint a váltók elődöntőit bonyolítják le, vasárnap pedig az 1000 méter és a staféták fináléi szerepelnek a programban.

A vb valamennyi versenyét élőben közvetítjük az M4 Sporton és az m4sport.hu-n.