Liu Shaolin Sándort kizárták az 500 méter döntőjéből

Liu Shaolin Sándor 500 méteren könnyedén jutott döntőbe a rövidpályás gyorskorcsolyázók szófiai világbajnokságának szombati napján, majd a fináléban hibás rajt miatt kizárták a versenyből.

Miután az 1500 elődöntőjében kizárták, olimpiai bajnokunk ígéretéhez hűen mindent az 500 méteres futamok során.

A 23 éves ferencvárosi versenyző a selejtezőben elért legjobb idejének köszönhetően a legjobb, egyes pozícióból rajtolhatott a negyeddöntőben és elsőként is fordult az első kanyarba. Innentől olyan tempót diktált, hogy hiába volt mögötte három orosz rivális, nekik esélyük sem volt az előzésre, azaz Liu Shaolin rajt-cél győzelmet aratva lépett tovább. A legjobb tíz között lemásolta előző körben mutatott teljesítményét, viszont a másik elődöntős futam gyorsabb volt, így a fináléba "csak" a hármas pozícióból indulhatott.

A döntő aztán zaklatottan indult, elsőként a dél-koreai Hvang Tae Hon ugrott ki, s a szabályok értelmében aki a második rajtnál előbb indul, azt kizárják. A 23 éves ferencvárosi versenyző pedig egy leheletnyivel hamarabb megmozdult, azaz számára úgy ért véget a döntő, hogy az valójában el sem indult. Liu Shaolin ezen a távon 2016-ban világbajnok, egy évvel korábban pedig ezüstérmes volt, de ezúttal nem tudta gyarapítani egy aranyból, három ezüstből és a két bronzból álló medálgyűjteményét.

„Elizgultam, ez az én hibám volt” – mondta röviden Liu Shaolin.

A háromfősre redukálódott döntő harmadik nekifutásra sem ért véget, mivel két körrel a vége előtt ketten is elestek, ráadásul mindketten átcsúsztak a palánk alatt, emiatt azonnal leállították a futamot, de mint kiderült, senki nem sérült meg. A negyedik rajtot követően Hvang megtartotta első pozícióját két kínai ellenfele, az olimpiai és világbajnok Vu Ta-csing, illetve Zsen Ce-vej előtt, a sorrend pedig egyszer sem változott a befutóig.

A negyeddöntőben búcsúzott Burján Csaba 16., míg a selejtezőben kiesett Varnyú Alex 35. lett a legrövidebb távon.

A női finálé óriási küzdelmet hozott, sokáig indulási sorrendben haladtak a versenyzők, majd két körrel a vége előtt az olasz Martina Valcepina egyetlen manőverrel a negyedikről feljött a második helyre, a célegyenesbe fordulva pedig az élen korcsolyázó Lara van Ruijvent is megelőzte, de mint a visszajátszásból kiderült, visszahúzta holland riválisát, akinek így első egyéni vb-érme rögtön arany lett. Mögötte a kínai Fan Ko-hszin lett a második és a szintén holland Suzanne Schulting a harmadik. A negyeddöntős Jászapáti Petra 18., míg a selejtezőben kiesett Bácskai Sára Luca 38. lett.

A szombati program a váltók elődöntőjével folytatódik, vasárnap pedig az 1000 méter és a staféták fináléit bonyolítják le.