A koreaiak taroltak, a magyarok hozták az érmet a rp. gyorskorcsolya-vb zárónapján

A dél-koreaiak a lehetséges tízből hét aranyat bezsebelve végeztek az éremtáblázat élén a rövidpályás gyorskorcsolyázók szófiai világbajnokságán, amelynek zárónapján a magyar férfi váltó bronzérmet szerzett.

A férfiaknál a két távon is győztes dél-koreai Lim Hjo Dzsun, míg a nőknél a holland Suzanne Schulting lett az aranyérmes összetettben.

Az izgalmasabb versenyt a nők küzdelme hozta, mert ott mindhárom távon más nyert, így kicsik voltak a különbségek az élmezőny tagjai között. Végül Schulting azzal előzte meg a címvédő és háromszoros összetett bajnok dél-koreai Csoj Min Dzsongot, hogy éppen legfőbb riválisa előtt megnyerte a 3000 méteres szuperdöntőt. A bronzérmet a szintén holland Lara van Ruijven szerezte meg. Schulting a brit Elise Christie 2017-es diadala után második európaiként lett összetett bajnok a nőknél.

Suzanne Schulting az összetettben győzött, a váltók döntőjében viszont elesett (Fotó: EPA/VASSIL DONEV)


A férfiaknál az 1000 és 1500 méteren is aranyérmes Lim a szuperdöntőben is első lett, így nagy fölénnyel diadalmaskodott honfitársa, Hvang Tae Hon és az orosz Szemjon Jelisztratov előtt.

A legjobb nyolcat felvonultató szuperdöntőben egyetlen magyar sem volt érdekelt: a férfiaknál a tavaly ezüstérmes Liu Shaolin Sándor 10., Burján Csaba 20., míg Varnyú Alex 33. lett, a nőknél pedig Jászapáti Petra 18., Bácskai Sára Luca 27. helyen végzett.

A női váltók döntőjében sokáig úgy tűnt, a Suzanne Schulting vezette holland csapat könnyedén nyeri a vb-címet, ám nem sokkal a vége előtt Schulting elesett egy kanyarban, a világbajnokságot így Dél-Korea nyerte.

A magyarok sorozatban az ötödik vb-ről távoztak medállal, miután az olimpiai és Európa-bajnok férfi váltó harmadikként zárt. Az egy bronz a hatodik helyet jelentette az éremtáblázaton. A Koreai Köztársaság csapatán kívül csak a hollandok tudtak aranyat nyerni.

Eredmények:
férfi összetett, világbajnok:
Lim Hjo Dzsun (Koreai Köztársaság) 102 pont

2. Hvang Tae Hon (Koreai Köztársaság) 55
3. Szemjon Jelisztratov (Oroszország) 44
...10. Liu Shaolin Sándor 5
...20. Burján Csaba
...33. Varnyú Alex


női összetett, világbajnok:
Suzanne Schulting (Hollandia) 81 pont

2. Csoj Min Dzsong (Koreai Köztársaság) 76
3. Lara van Ruijven (Hollandia) 42
...18. Jászapáti Petra
...27. Bácskai Sára Luca

női váltó, világbajnok:
Koreai Köztársaság (Csoj Min Dzsong, Kim Kon Hi, Kim Dzsi Ju, Sim Szuk Hi) 4:13.904 perc
2. Oroszország (Jekatyerina Jefremenkova, Jekatyerina Konsztantyinova, Jemina Malagics, Szofija Proszvirnova) 4:14.353
3. Kanada (Kim Boutin, Camille de Serres-Rainville, Alyson Charles, Courtney Lee Sarault) 4:14.984

A szófiai rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság éremtáblázata:
arany ezüst bronz
Koreai Köztársaság 7 4 1
Hollandia 3 - 2
Kína - 3 1
Kanada - 2 2
Oroszország - 1 3
MAGYARORSZÁG - - 1