Reális cél a tokiói olimpia a magyar női 3x3-as kosárválogatottnak

A magyar női 3x3-as kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint óriási dolog, hogy a csapat ezüstérmes lett az amszterdami világbajnokságon, ezzel pedig automatikusan kijutott a májusi olimpiai kvalifikációs selejtezőre.

A Theodorán Alexandra, Papp Klaudia, Goree Cyesha, Medgyessy Dóra alkotta csapat három győzelemmel és egy vereséggel zárta a csoportkört. A magyarok a csoportban azoktól a kínaiaktól kaptak ki, akikkel szemben a fináléban is alulmaradtak.Károlyi Andrea szövetségi kapitány az M1-nek nyilatkozva elmondta, reális cél, hogy a csapat kijusson a 2020-as tokiói olimpiára. „Nem könnyű elérni, de óriási lépés az, hogy saját jogon ott vagyunk a selejtezőben. Ha a vb előtt valaki azt mondja nekünk, hogy bejutunk a négy közé, azzal már kiegyeztünk volna. Ez pedig, hogy döntőbe jutottunk, óriási siker. Főleg a tavalyi vb-nyolcadik és Eb-kilencedik helyezés tükrében.”

A májusi, húsz csapat részvételével megrendezendő kvalifikációs torna első három helyezettje jut ki az ötkarikás játékokra. Ha ezen nem sikerül kiharcolni a részvételt, akkor a magyarok számára a második, hatcsapatos júniusi torna kínál esélyt, ahonnan egy csapat jut ki.

A magyar válogatottra mozgalmas nyár vár, hiszen jövő vasárnap már elutazik a jekatyerinburgi World Tour-tornára, onnan pedig egyből Lignanóba utazik egy nemzetközi viadalra. Két hét szünet után egy prágai torna, augusztus végén pedig egy újabb nemzetközi viadal, majd az Európa-bajnokság vár a csapatra Debrecenben.

3x3-as női kosárlabda-válogatott (Fotó: wbasket.hu) 3x3-as női kosárlabda-válogatott (Fotó: wbasket.hu)Az interjúban szóba került, hogy a sportág sokat változott az elmúlt években, korábban jóval durvább volt a 3x3-as kosárlabda. „2014-ben voltunk kint az első világbajnokságon, de az még az ismerkedésről szólt. Huszonegyedikek lettünk, eléggé rácsodálkoztunk a sportágra, sokkal inkább hasonlított az MMA-hoz, mint a kosárlabdához. Szerencsére már tompítják a küzdősport jellegét, még mindig jobban engedik a harcot, mint az 5x5-ös kosárlabdában, de már sokkal kevésbé, mint néhány évvel ezelőtt.”

A 3x3-as kosárlabdában – amely új számként szerepel a 2020-as olimpia műsorán – tíz percig vagy 21 pontig tart a mérkőzés, amelyet egy palánkra vívnak a háromfős (egy cserelehetőséggel rendelkező) csapatok. Minden dobás egy pontot ér, kivéve a körgyűrűn kívülieket, amelyekért két pont jár. A meccsenkénti egy időkérésnél csak a játékosok lehetnek jelen, a szövetségi kapitány nem.