Székely: Az olimpia magasztos, de nem reális cél volt

A magyar női kosárlabda válogatott 72-56-ra kikapott Belgiumtól a szerb-lett rendezésű Európa-bajnokság alsóházi rájátszásában, így nem jutott ki az olimpiai selejtezőtornára.

Székely Norbert (m4sport.hu)
A mérkőzés után természetesen volt némi hiányérzete a szövetségi kapitánynak, Székely Norbertnek, de a torna egészét figyelembe véve csak a legjobbakat mondhatta a csapatról.

„Ugyanott tartunk, mit az előző napokban, hogy nagyon nehéz közvetlenül a mérkőzés után pontos diagnózist adni arról, hogy mi történt. Talán a legfontosabb, hogy köszönöm mindenkinek, aki bízott ebben a csapatban, köszönöm, hogy ez a csapat megtalálta egymással és a stábbal a hangot. Szerintem nagyon is méltóképpen képviseltük Magyarországon ezen az Európa-bajnokságon, ha az egészét nézzük. Nem szeretek egy-egy mérkőzést kiragadni az út tekintetében, mert a magyar női kosárlabdázás jó úton van. ezt most mi megmutattuk az Európa-bajnokságon, ott vagyunk ismét Európa nyolc legjobb csapata között, hosszú évek óta nem volt erre példa. A magyar válogatott ezen a mérkőzésen a legjobb csapat ellen játszott, akivel találkozott az Eb-n. A belga csapat jóval előttünk jár és ezt meg is mutatta, de remélem, hogy ez a különbség hamarosan csökkenni fog. Ha valaki az elején azt mondja, hogy a 7-8. helyen fogunk végezni, aláírtuk volna. Jól játszottunk, sokat tudtunk előrelépni ezen az Európa-bajnokságon, nagyon sok tapasztalatot szerzett ez a fiatal társaság, ebből profitálni fogunk. Az olimpia egy nagyon magasztos cél volt, de nem reális, és én ezt már sok helyen elmondtam” – nyilatkozta a belgák ellen elvesztett mérkőzés után Székely Norbert, a válogatott szövetségi kapitánya.

Horti Dóra könnyeivel küszködve nyilatkozott, szebb búcsút remélt, de a nyolca kerülést ő is hatalmas fegyvertényként értékelte.

„Ismét jól kezdtünk, ahogyan Nagy-Britannia ellen is. Bíztam benne, hogy nem ugyanúgy fog folytatódni, de sajnos ugyanaz volt a forgatókönyv és valamiért nem tudtuk folytatni azt a remek kezdést. Tudom, hogy azt szokták mondani, soha ne mondd, hogy soha, de nekem valószínűleg ez volt az utolsó válogatott mérkőzésem. Nagyon hálás vagyok a családomnak, hogy támogattak ebben engem. Nagyon hálás vagyok a sorsnak és mindenkinek, hogy még egyszer itt lehettem” – mondta a könnyivel küzdő Horti Dóra.

A britek és a belgák ellen is jól kezdett a válogatott, de a jó első perceket mindkét esetben hatalmas gödör követte, mintha mentálisan összetört volna a válogatott, a csapatkapitány szavaiból is kiderül, hogy bajok vannak az önbizalommal, pedig többször megmutatták a játékosok az Európa-bajnokságon, hogy nagyon tudnak kosárlabdázni.

„Nagyon jól kezdtük a meccset úgy, mint az angolok ellen, aztán valami történt és megtorpant a játékunk és nem tudtunk visszajönni. Ugyanakkor ez a belga válogatott a világ egyik legjobb válogatottja. Nem vallottunk szégyent, mert harcoltunk és küzdöttünk a végéig. Az elején sikerült meglepni a belgákat, de amikor ráéreztek a mérkőzés ritmusára mi elkezdtünk egyénieskedni, nem mozogtak sem az emberek, sem a labda, ez lehetett a fordulópont. Mondtam a lányoknak, hogy igazából nincs mit veszíteni ezen a mérkőzésen, mert a világ egyik legjobbjával játszunk, ezért semmiképpen se emeljük fel a kezünket, ne adjuk fel. Óriási dolog, hogy bejutottunk a nyolcba csoportelsőként, olyan válogatottak nem jutottak el idáig, amelyek eddig a világ elitjéhez tartoztak. Ez egy óriási dolog, bár így a végén egy kicsit keserű szájízzel fogunk hazamenni. Idővel nagyon fel fog értékelődni ez az egész Eb, az egész, amit itt elértünk. Egy kicsit jobban el kellene hinni, és ne értékeljük ennyire alul magunkat, mert tényleg vannak olyan potenciálok ebben az országban, amiket ki kell használni, így fel lehetne venni a versenyt bárkivel” – mondta elégedetten, önkritikusan és nagyon reálisan Raksányi Krisztina a válogatott csapatkapitánya.