Melyik klub nyerte eddig a legtöbb Aranylabdát?

1995 előtt csak európai játékosok nyerhettek, így lehet, hogy Pelé, Zico vagy éppen Maradona sosem kapta meg ezt a díjat.

30-an szállnak versenybe az Aranylabdáért, csak egy maradhat a végén (MTI/EPA/Valeriano Di Domenico)
December 7-én este adják át a 2017-es esztendő legjobb labdarúgójának járó Aranylabdát. Sokan úgy vélik, Cristiano Ronaldo „utoléri” Lionel Messit és megszerzi ötödik elismerését. Addig is néhány érdekesség az Aranylabda történetéből. Kaká 2007-es győzelme óta csak az argentin és a portugál klasszis nyerte meg. Az „egysíkúság” azért is érdekes, mert a 90-es években tíz különböző nyertes volt a tíz év alatt.

A France Football által alapított díjat 1956 óta adják át, és először Sir Stanley Matthews nyerte el. 1995-ig csak európai játékosokra lehetett szavazni, de miután változtattak ezen a szabályon, rögtön az első évben nem európai labdarúgó, a libériai George Weah érdemelte ki az elismerést. Ha nincs ez a szabály, korábban olyan játékosok is megkaphatták volna a díjat, mint Pelé, Maradona, Mario Kempes vagy éppen Romario.

Fotó: sports.vice.com Maradona csak az egyik azon legendák közül, akik sosem kaptak Aranylabdát (Fotó: sports.vice.com)A legtöbbször – még úgy is, ha Messi öt győzelmét nem számítjuk – Barcelona-játékost díjaztak, szám szerint hatszor. Az argentin zseni mellett Johan Cruyff  háromszor, Luis Suarez, Hriszto Sztojcskov, Rivaldo és Ronaldinho egyszer-egyszer érdemelte ki az elismerést, de Cruyff az egyik díját még Ajax-játékosként kapta.

A hollandok és a németek hét-hét győzelmet tudnak felmutatni, de amíg a hollandoknál ezt három játékos szerezte (Cruyff és Marco van Basten három-három alkalommal, Ruud Gullit egyszer), addig a németeknél öten szorgoskodták össze: Franz Beckenbauer és Karl-Heinz Rummenigge kétszer-kétszer, Gerd Müller, Lothar Matthäus és Mathias Sammer egyszer nyert.

Fotó: provenquality.com Johan Cruyff ámulatba ejtette a világot (Fotó: provenquality.com)Korábban mindössze három játékos volt, akinek háromszor sikerült elnyernie a trófeát (Michel Platini, Cruyff és Van Basten.) Lev Jasin az egyetlen kapus a díjazottak között.

Három alkalommal fordult elő, hogy egyazon klub adta az első három helyezettet. 1988-ban Van Basten milános honfitársait, Gullitot és Frank Rijkaardot előzte meg, míg egy évvel később Franco Baresinél és Rijkaardnál bizonyult jobbnak. 2010-ben pedig a Barca uralta a dobogót, akkor Messi, Andrés Iniesta és Xavi volt a sorrend. 2007 óta ez volt az egyetlen év, hogy Cristiano Ronaldo nem volt ott az első háromban.

Természetesen nem hallgathatjuk el, hogy éppen 50 évvel ezelőtt egy magyar játékost, Albert Flóriánt találták a legjobbnak. Mindmáig ő az egyetlen magyar nyertes.