Koppányi: A topligák elhúztak a többitől

Szerdán véget ért a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportköre, amelyre az M4 Sport állandó szakértője, Koppányi Gergely tekintett vissza.

Cristiano Ronaldo, a Real Madrid portugál csillaga szerdán este újra történelmet írt, mert amellett, hogy a hat mérkőzésen kilencszer volt eredményes, ő az egyetlen labdarúgó, aki elmondhatja magáról, hogy az összes csoportmeccsen gólt szerzett. Emellett természetesen szakértőnk sem mehetett el szó nélkül.

„Lassan elfogynak a jelzők Cristiano Ronaldóval kapcsolatban, mit lehet még mondani az ilyen rekordokra. Sokszor éri az a vád, hogy ő már öreg, megy kifelé a korból, hogy miért rá kell építeni ezt a Real Madridot, mégis, 33 évesen is képes ilyen történelmi rekordokat hozzátenni az amúgy sem szegényes életművéhez” – mondta a királyiak vezéréről a szakértő.

Számára a szerdai nap legnagyobb meglepetése az volt, hogy a Liverpool milyen könnyedén verte a Szpartak Moszkva csapatát.

„Nekem furcsa, hogy egy orosz bajnokságból érkező csapat 7–0-ra tud kikapni az Anfielden. Ha belegondolunk, szűk 10 évvel ezelőtt a Loki is megúszta egy 1–0-s vereséggel, pedig az sem volt egy kutyaütő Liverpool. Látszik, hogy a topbajnokságok ellépni látszanak a többi bajnokságtól, beleértve akár az oroszt is. Nem tudom, hogy ez milyen közeljövőt mutathat, de nem véletlen, hogy a legnagyobb bajnokságok legnagyobb csapatai régóta szorgalmazzák a szuperliga ötletét. Láthattuk, hogy most már vannak csapatok a Bajnokok Ligájában, amelyeknek könnyed ujjgyakorlat a csoportkör.”

Az angol csapatoknak nagyon jól megy az idényben. Mindegyik továbbjutott a legjobb 16 közé, ráadásul az öt BL-indulóból négy csoportelső lett, ami komoly dominanciát sejtet.

„Az sosem volt vita tárgya, hogy az angol a világ egyik legerősebb bajnoksága. Régóta megy a vita, hogy melyik az erősebb, a spanyol vagy az angol bajnokság. Ha az elmúlt 5-6 évet nézzük, akkor mindenképpen a spanyol, de azt most nem nagyon kell magyarázni, hogy az öt indulóból mindegyik továbbjutott a Premier League-ből, négy ráadásul csoportelső lett.”

Akadtak meglepő kiesők, ezek közé tartozik a német Dortmund, az utóbbi években rendre jól teljesítő spanyol Atlético Madrid vagy akár a portugál Benfica, amelyet ugyan az első kalapból sorsoltak, mégis kvartettje utolsó helyén végzett szerzett pont nélkül. Koppányi Gergely ennek okait is feszegette.

„Láthattuk, hogy a Dortmund mennyire gyámoltalan, köze nincs ahhoz a csapathoz, amelyik pár évvel ezelőtt még döntőt játszott. A letámadást nem intenzíven csinálják, és ahhoz képest, hogy jól kezdték a szezont, most gyanítom, hogy az edző, Peter Bosz nem marad a helyén az idény végéig. Várható volt, hogy Tuchel távozása után lesz egy kis visszaesés, de ekkora mégsem. A Benfica egy illusztris társasághoz csatlakozott, eddig csupán 10-12 csapat esett ki 0 ponttal a csoportkörből és itt is visszatérhetünk a Debrecenre. Azt tudtuk, hogy a Benfica meggyengült, hiszen távozott Nélson Semedo vagy Ederson, így várható volt tőlük is egy visszaesés, hogy visszautaljak a Dortmundra is, de nem kerültek egy borzasztóan nehéz csoportba a Basellel vagy a CSZKA Moszkvával. Svájcban végül öt gólt kaptak és összesen egyet lőttek, ekkora zuhanás náluk sem volt prognosztizálható.”

A teljes beszélgetést a videóra kattintva tekintheti meg.