2018-as Labdarúgó-Világbajnokság

Vissza az

-ra

Élő stream csatornák X
×

Henry agyondicséri, a brazil kapitány a padra ülteti a Pool csatárát

m4sport.hu/dailymail.co.uk
A franciák világ- és Európa-bajnok legendája, Thierry Henry szerint a Liverpool támadója, Roberto Firmino a Premier League legkomplettebb csatára, a brazilok szövetségi kapitánya azonban várhatóan mégsem őt jelöli majd a kezdőbe a világbajnokság meccsein.
 

Az Arsenal korábbi ikonja nem győzte dicsérni a brazil támadót.

„A mozgása, a munkabírása és az, ahogy leköti a két középső védőt, hogy Szalah befuthasson mögéjük, elképesztő! Nem a legjobb befejezőről beszélek, hanem mindenről együttvéve. Firmino az angol élvonal legkomplettebb csatára” – mondta a Sky Sportsnak Henry.

A 26 éves brazil óriási szezont futott, a Liverpool 38 bajnokijából csak egyet hagyott ki, egyébként alapembere, kezdő csatára volt a 4. helyen végzett együttesnek, amelyben nemcsak a gólszerzésben jeleskedett.

Roberto Firmino a BL-döntőben még bizonyíthat a brazil kapitánynak (Fotó: EPA/Nigel Roddis)

A Premier League-ben 15-ször volt eredményes, de emellett 7 gólpasszt is kiosztott. A Bajnokok Ligájában ennél is parádésabb számokat produkált: a döntőig menetelő Pool mind a 12 meccsén kezdőként lépett pályára, s nem tétlenkedett, 10 gólt szerzett és 8 asszisztot adott.

A brazil szövetségi kapitány, Tite jelölte is Firminót a 23 fős vb-keretbe, de hiába a lehengerlő szezon (minden sorozatot figyelembe véve 41 gólt szerzett) és Henry elismerő szavai, egyáltalán nem biztos, hogy ő lesz a Selecao első számú csatára, sőt.

Tite ugyanis már hónapokkal ezelőtt megmondta, 4-3-3-as felállásában várhatóan Gabriel Jesus lesz a kezdő támadó.

Fotó: ludopedio.com.br. Gabriel Jesus a válogatottban villogott a kapu előtt (Fotó: ludopedio.com.br)

Brazília várható kezdője:

Alisson – Fagner, Miranda, Marquinhos, Marcelo – Paulinho, Casemiro, Renato Augusto – Coutinho, G. Jesus, Neymar

Fotó: m4sport.hu Fotó: m4sport.hu

Firmino teljesítményét látva ezen többen meg is lepődtek, hiszen G. Jesus angol bajnokságban, és főleg a BL-ben nyújtott produkciója elmarad honfitársáétól: a legrangosabb európai kupában 4-szer volt eredményes (asszisztot nem jegyzett), a Premier League-ben pedig 29 meccsen 13 góllal és 4 gólpasszal segítette a bajnok Manchester Cityt.

Viszont ha brazil válogatottban nyújtott teljesítményt vizsgáljuk, akkor már érthetőbbé válik a brazil kapitány döntése.

A vb-selejtezők első 6 meccsén Dungával csak szenvedett Brazília, Firmino és G. Jesus pedig még csak a keretben sem volt. Ekkor jött Tite, akinek a bizalmára rászolgált a City támadója. A 21 éves játékos 7 meccsen kezdett, és összesen 7 gólt szerzett a selejtezősorozatban, és az együttes legnagyobb csillagával, Neymarral is kiválóan megértik egymást (az olimpián is működött köztük a játék).

Firmino 3-szor volt kezdő a vb-selejtezőkön és egyszer talált be a kapuba, de összességében elmondható, irigylésre méltó helyzetben van az a szakvezető, akinek két ilyen csatár áll rendelkezésére. Főleg annak a fényében, hogy Ronaldo (a 2006-os vb-n játszott utoljára) és Luis Fabiano (a 2010-es vb-n volt a Selecao első számú csatára) után nem igazán volt klasszis csatára a brazil válogatottnak.

A Pool támadója a Real Madrid elleni május 26-i BL-döntőben még bizonyíthat Titének.

A Bajnokok Ligája-finálét és a világbajnokság összes meccsét élőben közvetíti az M4 Sport és az m4sport.hu.