Egy vb-rekord, amit talán soha nem döntenek meg

Oleg Szalenkónak volt egy jó napja, történelmet írt vele. Sem előtte, sem utána nem szerzett senki öt gólt vb-meccsen és ő sem a válogatottban.

Labdarúgó világbajnokságon gólt szerezni nagyszerű érzés lehet. Egy meccsen kettőt lőni, még jobb, a mesterhármas pedig földöntúli érzés. Négy gól már szinte felfoghatatlan, míg az öt már a csoda kategóriába tartozik.

Ezt a csodát élhette át Oleg Szalenko, aki az orosz válogatott tagjaként öt gólt szerzett Kamerun ellen az 1994-es világbajnokságon. Az oroszok két vereséggel várták a találkozót és a gólzáporos siker ellenére is kiestek a csoportmeccsek után.

Szalenko összesen hat gólt szerzett a vb-n, ezzel Hriszto Sztoicskovval holtversenyben lett a torna gólkirálya. A „mesterötöst” egyébként 60 perc alatt érte el, hiszen az első gólt a 15., az utolsót a 75. percben szerezte. Máig ő az egyetlen labdarúgó, aki öt gólt szerzett egy vb-meccsen. Az orosz válogatottban csak ezen a vb-n szerzett gólt.

Négy gólt hat játékos szerzett egy tornán. A legelső mesternégyes Ernst Willimowski nevéhez fűződik, aki a lengyel csapat tagjaként 1938-ban 6-5-re kapott ki Brazíliától. Ő az egyetlen a négygólosok közül, aki vesztesként hagyhatta el a pályát.

1950-ben Ademir (Brazília-Svédország 6-0), négy évvel később Kocsis Sándor (Magyarország-NSZK 8-3), míg 1958-ban a francia Just Fontaine (Franciaország-NSZK 6-3) szerzett négy gólt.

A leggyorsabb mesternégyes Eusébio nevéhez kötődik, a portugál klasszis 1966-ban Észak-Korea ellen mindössze 32 perc alatt lőtte meg négy gólját az 5-3-ra megnyert találkozón. (A leggyorsabb mesterhármas Kiss Lászlóé, ő hat perc alatt talált be 1982-ben Salvador ellen.)

A legutolsó négygólos Emilió Butragueno volt, aki 1986-ban négyszer mattolta a dánokat. A négygólosok közül négyen (Ademir, Kocsis, Fontaine és Eusébio) lettek gólkirályok az adott tornán.