Figót és Abidalt is legyőzte a magyar vakfocista

Speciális büntetőpárbajban győzte le többek között Luis Figót és Éric Abidalt Szabó István magyar vakfutballista.

A LÁSS SE játékosa az egyik arca az Európai Labdarúgó Szövetség #EqualGame nevű kampányának, amely az egyenlőségről, a minden játékost összekötő kapocsról, és a sport pozitív erejéről szól. A kampány szereplői a lyoni Európa Liga-döntő előtt tartottak bemutatót a szurkolói faluban felállított műfüves pályán. A Magyar Labdarúgó Szövetség beszámolója szerint a valamilyen fogyatékkal élő, vagy egyéb szempontból hátrányos helyzetben lévő résztvevőket igazi sztárok egészítették ki: a kék csapatot az aranylabdás Luis Figo és Ada Hegerberg, a világ egyik legjobb női játékosa támogatta, míg a túloldalon az UEFA-nagykövet Éric Abidal és a 2017-ben női Eb-t nyert Shanice van de Sanden lépett pályára.

#EqualGame-bemutató Lyonban (Fotó: mlsz.hu) #EqualGame-bemutató Lyonban (Fotó: mlsz.hu)A két csapat bemutatómérkőzése után a világsztárok vállalták, hogy bekötött szemmel rúgnak büntetőket és megpróbálják legyőzni Szabó Istvánt – sikertelenül. A magyar vakfocista ugyanis mindkét kísérletét berúgta, míg a sztároknak az is gondot okozott, hogy eltalálják a labdát vagy a kaput.

„Óriási megtiszteltetés, hogy itt lehetek. A vakfocinak és nekem személy szerint is sokat jelent, hogy világsztárok is elismernek minket, a játékunkat, sőt, a komfortzónájukból teljesen kilépve, bekötött szemmel próbálják átélni, milyen lehet a mi sportágunk. Izgultam a büntetők előtt, ciki lett volna hibázni, boldog vagyok, hogy mindkét lövésem sikeres volt” – idézi az MLSZ honlapja a látássérültként született Szabó Istvánt, aki Lionel Messi és Cristiano Ronaldo mellett szerepelt az UEFA kampányfilmjében is.

#EqualGame-bemutató Lyonban (Fotó: mlsz.hu) #EqualGame-bemutató Lyonban (Fotó: mlsz.hu)A rendhagyó párbaj után a Girondins Bordeaux vakfocistái tartottak bemutatómérkőzést, a csapatba Szabó Istvánt is bevették. „Hatalmas élmény volt ez számomra, hiszen néhány évvel ezelőtt ellenfélként testközelből is megtapasztalhattam, mire képesek. Nagy tisztelettel figyelem őket, igazi klasszisok, rengeteget tanulhatunk tőlük” – fogalmazott a LÁSS SE játékosa, aki a mérkőzés előtt egy kis különedzést is kapott a Bordeaux szakmai stábjától. „Megdöbbentő, milyen magas szinten állnak technikailag és taktikailag is. Sokszor a látókat idéző megmozdulásaik vannak, gyors labdajáratások, sőt akár kapáslövések is előfordulnak nálunk. Én is sok hasznos tanácsot kaptam a labdavezetéssel, a helyezkedéssel vagy a védőmunkámmal kapcsolatban. Ilyenkor a tenyerembe vagy a combomra rajzolták a taktikai elemeket, amiket meg kellett jegyeznem."

Az esemény résztvevői szerdán este a helyszínen tekintették meg az Atlético Madrid–Olympique Marseille EL-döntőt, amelyet a spanyol csapat nyert meg 3–0-ra.