Musorujsag
Élő Eredmények

Kinevezték a spanyol válogatott új szövetségi kapitányát

m4sport.hu
A Spanyol Labdarúgó-szövetség Luis Enriquét, a Barcelona korábbi vezetőedzőjét nevezte ki a válogatott új szövetségi kapitányának.
Barcelona-Juventus BL-negyeddöntő - Luis Enrique (Fotó: EPA/Alberto Estevez) Luis Enrique (Fotó: EPA/Alberto Estevez)

Ezzel Enrique lett egy hónapon belül a spanyol válogatott harmadik kapitánya. Julen Lopeteguit a világbajnokság kezdete előtt két nappal menesztették, mert titokban megegyezett a Real Madriddal. A helyét a sportigazgató, Fernando Hierro vette át a tornára. Spanyolország csoportelsőként jutott tovább Portugália, Irán és Marokkó előtt, de a nyolcaddöntőben a házigazda oroszokon nem sikerült túljutniuk.

Hierro a vb után lemondott, sőt, sportigazgatói posztját is elhagyta. Helyét a Villarreal korábbi vezetőedzője, Jose Francisco Molina vette át.

A 48 éves Luis Enrique a spanyol válogatott történetének 54. szövetségi kapitánya, megbízatása két évre szól, és hivatalosan a jövő héten kerül sor a bemutatására. A hírek szerint a posztért még Quique Sánchez Flores és Míchel volt versenyben, de Luis Rubiales, a RFEF elnöke elmondta: csak Luis Enriquével tárgyaltak, mással nem.

Luis Enriquének ez az első megbízatása egy válogatott élén, eddig a Barcelona B, az AS Roma, a Celta Vigo együtteseit irányította, 2014 és 2017 között pedig a Barcelona kispadján tevékenykedett, nem kevés sikerrel: három Király-kupát, két spanyol bajnoki címet és Bajnokok Ligáját is nyert, 2015-ben triplázott a klubbal, Pep Guardiola után második edzőként.

Ezek mellett a spanyol Szuperkupát, az UEFA-szuperkupát és a klubvilágbajnoki címet is elhódította a katalánokkal.

A spanyol válogatottnál első számú feladata lesz, hogy visszavezesse a világ elitjébe. A 2008-as és 2012-es Eb-siker, valamint a 2010-es világbajnoki győzelem után Spanyolország a 2014-es vb-n címvédőként a csoportból sem lépett tovább, míg a 2016-os Eb-n és a 2018-as vb-n a legjobb 16 jelentette a végállomást.

További tartalmak