Musorujsag
Élő Eredmények

Nem akartak fekete labdarúgót a Torpedo szurkolói, kérésük teljesült

BBC/m4sport.hu
A Torpedo Moszkva labdarúgó-csapata az előzetes terveivel ellentétben nem szerződteti Erving Botaka-Yobamát, de a klub vezetői tagadják, hogy azért mondtak le az üzletről, mert a védő fekete bőrű.

Az orosz bajnokság harmadosztályában szereplő klub szurkolói múlt szombaton tüntettek, amikor a Torpedo bejelentette, hogy leigazolja a félig orosz, félig kongói származású játékost.

A klub közleményében azt állítja, hogy nem a drukkerek kérésének tesz eleget, hanem pénzügyi okokból áll el a 19 éves futballista szerződtetésétől.

Erving Botaka-Yobama (Fotó: bbc.co.uk) Erving Botaka-Yobama (Fotó: bbc.co.uk)

„A bőrszín sosem feltétel, amikor kiválasztunk egy játékost. A rasszizmusnak nem adhatunk teret, és ragaszkodunk ehhez az álláspontunkhoz” – olvasható a közleményben, ami azonban nem győzött meg mindenkit.

A héten a Zapad-5 Ultras elnevezésű szurkolói csoport a Vkontakte orosz közösségi oldalon ezt írta: „A fekete klubunk egyik színe, de csak fehéreket akarunk a csapatunkban”.

Az Oroszországi Labdarúgók Szervezetének feje, Alekszandr Zotov nemtetszését fejezte ki a szurkolók kommentjei miatt.

„A világbajnokság megváltoztatta az emberek gondolkodását, de azért még mindig van az idiótáknak egy csoportja. Sok hozzászólást elolvastam, némelyik nyíltan rasszista volt. Láthattuk, hogy a mennyire nyitott volt a társadalmunk a világbajnokság ideje alatt” – mondta Zotov. Hozzátette, hogy a Torpedo Moszkvának is vannak normális szurkolói, akik nem fogadják el ennek a csoportnak a viselkedését.

Mielőtt elhinnénk, hogy az orosz szurkolóknak nincsenek rasszista megnyilvánulásai, vegyünk figyelembe néhány tényt. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) májusban a Franciaország elleni barátságos mérkőzésen elhangzott rasszista dalok miatt 23 000 euró pénzbírsággal sújtotta az orosz sportági szervezetet, míg a Szpartak Moszkvát tavaly szeptemberben büntették meg, mivel a Liverpool elleni Ifjúsági Bajnokok Ligája-mérkőzésen szurkolói rasszista megnyilvánulásokat tettek az angol csapat szélsője, Bobby Adekanye ellen.

További tartalmak