Musorujsag
Élő Eredmények

Miért nem a világbajnokok? Miért nem Messi? A FIFA ezt benézte?

m4sport.hu | Szerző: Petykó Adrián
Az UEFA után a FIFA-nál is ugyanaz a trió, jelesül Cristiano Ronaldo, Luka Modric és Mohamed Salah a jelölt a szezon legjobbjának járó díjra. De tényleg ennyire egyértelmű, hogy ez a hármas uralta a szezont, mert lenne itt még egy-két jelentkező.

Az Aranylabda körüli korábbi huzavona, a közös évek a FIFA-val alaposan megtépázta az utóbbi évek egyéni elismeréseinek megítélését. A futballban a trófeák, a győzelmek árnyékában hagyományosan másodlagos, kit tartanak a legjobbnak, bár ez a tendencia egyre inkább új irányt vesz. A szurkolókat azonban mindig is lázba hozták az ilyesfajta választások.

(fotó: EPA) Cristiano Ronaldo, Luka Modric, Mohamed Salah (fotó: EPA)

A közösségi média mindinkább kitágította a kedvencek melletti szimpátiatüntetések világát. Bár a rajongók kevésbé veszik figyelembe, a díjakat bizonyos kritériumok alapján ítélik oda a szervezetek. Ezért sem vált be a FIFA és a France Football egymással szembemenő elvek mentén létrehozott elismerésének összevonása.

Igaz ugyan, hogy az egyéni teljesítményt nehéz függetleníteni a csapat sikerétől vagy épp sikertelenségétől, azonban pontosan ezen analógia alapján teljes párhuzamba állítani is téves következtetés.

múlt héten a díjazást letudó UEFA értelemszerűen a Bajnokok Ligájában látottakat helyezi a legmagasabb polcra, az Aranylabda újságírói szavazása a konzervatívabb felfogást követi és következetesen a legrangosabb mérkőzéseken tündöklő játékosokat részesíti előnyben, míg a FIFA megközelítése szorítja leginkább háttérbe a kollektív eredményességet az individualizmussal szemben.

Bár a France Football jelöltjeire még jó ideig várni kell, mégis meglepő, hogy a másik két esetben megegyezik a végső hármas. Ronaldo, Modric és Salah produkciója egyaránt kimagaslott, de akad még néhány játékos, akiknél felmerülhet, kissé méltatlanul feledkeztek meg róluk.

Nézzük a legszembeötlőbb ötöst, melyre a Squawka hívta fel a figyelmünket:

— Antoine Griezmann

Az Európa Liga-döntőjében duplájával győzelemhez segítette az Atléticót, melynek egyébként is kulcsfigurája. Ahogy a francia válogatottnak is. A vébén még a madridi remeklésére is rápakolt néhány lapáttal. Az egyenes kieséses szakaszban minden körben gól és/vagy gólpassz fűződött a nevéhez, a horvátok elleni döntőben mindkettő. Mit kéne még tennie, hogy figyelembe vegyék? Két kiemelt sorozatot nyert meg, mindkettő fináléjában a legjobbnak választották és így sem fér oda az elitbe.

epa06852215 Kylian Mbappe of France (L) celebrates with teammate Antoine Griezmann of France scoring the 4-2 goal during the FIFA World Cup 2018 round of 16 soccer match between France and Argentina in Kazan, Russia, 30 June 2018. (RESTRICTIONS APPLY: Editorial Use Only, not used in association with any commercial entity - Images must not be used in any form of alert service or push service of any kind including via mobile alert services, downloads to mobile devices or MMS messaging - Images must appear as still images and must not emulate match action video footage - No alteration is made to, and no text or image is superimposed over, any published image which: (a) intentionally obscures or removes a sponsor identification image; or (b) adds or overlays the commercial identification of any third party which is not officially associated with the FIFA World Cup)  EPA/SERGEY DOLZHENKO EDITORIAL USE ONLY  EDITORIAL USE ONLY Kylian Mbappe és Antoine Griezmann (fotó: EPA/SERGEY DOLZHENKO)

— Raphael Varane

25 éves korára mindenhol csúcsra ért. A nyáron zsinórban harmadjára a BL-ben, majd a vb-n is. Védőként kevésbé vetül rá a dicsfényből, pedig hovatovább hibátlan, amit hétről hétre művelt. A Realban magától értetődően korrigálja Sergio Ramos soha le nem vetkőzött vadhajtásait, a francia védelemben eleganciájával koordinálta Umtiti szenvedélyességét. A negyeddöntőben még az ellenfél kapuja előtt is a levegő ura volt, pedig ez a feladat épp az uruguayiak ellen tűnik a legnehezebbnek. Egy ideális futballvilágban aligha feledkeznének meg könnyen egy ilyen csöndes vezérről.

— Kylian Mbappé

Érdekes, hogy Franciaország nyerte a FIFA idei főrendezvényét, de egyetlen jelöltje sincs a világbajnok soraiból. Mbappé már a harmadik, akinél méltó helyen pihenne meg a The Best díj. A srácnál, aki 19 évvel ezelőtt megszületett, aztán tinédzserkorára letarolta a világot. A PSG-ben sem lehetett rá panasz, amit pedig Oroszországban nyújtott, azzal végképp kinőtt Neymar melletti másodhegedűs szerepből. Félelmetes belegondolni hova fejlődhet még, de már most abszolút világklasszis. Ilyen fiatalon Pelé óta nem robbant így üstökös vb-n. És ezt góljain túl a játékával is igazolta.

— Kevin de Bruyne

Az csak a bajnokság – hajlamosak sokan legyinteni, ha valaki elsősorban a saját ligájának keretein belül hódít. Holott De Bruyne nélkül Guardiola elképesztő Cityje nem az, mint vele. Elöl és hátul egyaránt hatékony. Övé volt a legtöbb sikeres szerelés, helyzetkialakítás, assziszt és tizenhatoson kívüli gól a Premier League előző szezonjában, miközben Manchester kékje ragyogta be a ligát, bizonyítva a PL is leigázható. És a belga motor a vb-n is kitett magáért, sokszor a klubjában megszokottnál mélyebbről is, a brazilokat tőle megszokott bombával szomorítva, végül bronzzal a nyakában.

— Lionel Messi

2006 óta nem volt rá példa, hogy Messi a FIFA-nál ne legyen benne az első háromban. És arra végképp nehéz választ találni, miért pont most jött el ez a pillanat. Mert önhibáján kívül a Barca és az argentin válogatott nem nőtt fel mellé? Aki folyamatosan szemmel követte az argentin játékát az láthatta, soha ennyire összetett feladat nem hárult rá a klubjában. Egyszerre játszott kilencest és tízest, szervezte a támadásokat, előkészítette a helyzeteket és a lőtte a gólokat. Egyszerűen nincs senki hozzáfogható. Elég a számokra vetni egy pillantást (és egy kattintást).

Annyira megszokottak utánozhatatlan egyedi alakításai, olyan természetes zsenialitással és olyan gyakorisággal teszi mindezt, hogy sokszor fel sem tűnik az embereknek, csodát látnak. Gerard Piqué szerint ha világ legjobb labdarúgóját illetné a díj, 2007 óta nem kaphatná más, de az mindig az adott évre vagy szezonra szól. Ugyanakkor gondoljunk bele, mi történne a játékkal, ha kivennénk bármely tetszőleges klasszist a saját csapatából, és mi, ha Messit a Barcából?

 

További tartalmak