Musorujsag
Élő Eredmények

A Barca edzője szerint a túl sok egyéni díj ártalmas a focira

m4sport.hu
Ernesto Valverde, a Barcelona vezetőedzője szerint az egymást követő gálák és egyéni elismerések rossz irányba terelik a labdarúgást, ami egyre inkább a „show business”-ről szól, mintsem a sportról.
Ernesto Valverde (fotó: EPA/Alejandro Garcia)

A FIFA hétfőn Luka Modricot választotta az év legjobb játékosának, a horvát mellett még számos kategóriában osztottak ki elismerést, az idei Puskás-díjat Mohamed Szalah nyerte, ami igencsak megosztotta a szurkolókat.

Modric az UEFA után a FIFA-nál is a legjobb lett, de az Aranylabda-gála még hátra van, ott akár triplázhat is Real Madrid középpályása.

Valverde úgy érzi, a sok egyéni elismerés körülötti felhajtás nem segíti a futballistákat, illetve a média túlzott lelkesedése és díjazottak által megosztott szurkolók vitatkozása sem a pozitív irányba mutat.

Modric lett a legjobb (fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

„Szívesen emlékszem vissza azokra az időkre, amikor nem volt ennyi egyéni díj és ekkora médiacirkusz a játékosok körül. Ezek a gálák pusztán marketingesemény azoknak, akik szervezik azokat”idézi az ESPN a spanyol szakembert.

„A média napokig csámcsog az eredményeken és megosztja az embereket. Ez a sport része és együtt kell vele élnünk, de ez az egész egyre inkább hasonlít a show business-hez.”

Kijelentései ellenére azért Valverde is megosztotta véleményét a 2018-as FIFA-gála győztesével kapcsolatban, szerinte a legjobb futballisták között ötödik helyen végző Lionel Messi érdemelte volna a díjat.

„Mindenkinek megvan a saját véleménye. Remek év van Modric mögött, de a díj neve »A Legjobb«, viszont nem a legjobb labdarúgó kapta. Számunkra Lionel Messi az” – tette hozzá.

(fotó: EPA/Quique Garcia)

Lionel Messi egyébként nem utazott el a gálára, akárcsak a 2016-ban és 2017-ben győztes Cristiano Ronaldo.

További tartalmak