Musorujsag
Élő Eredmények

Melyik a Premier League történetének legjobb csapata?

m4sport.hu
A BBC nyolc csapatot sorol fel, melyet négy klub alkot. A rekordbajnok Manchester United három együttessel is képviselteti magát. Ön szerint melyik az?

A futballszurkolók örök vitatémája, hogy melyik a jobb csapat. Ez így van már az iskolában és a legnagyobbak között is. A BBC nyolc csapatot rakott egymás mellé négy klubból, hogy a szurkolók eldönthessék, hogy az angol bajnokság (Premier League) 1992 óta íródó történetében melyik volt a legjobb csapat.

Arsene Wengert 1996-ban nevezték ki az Arsenal edzőjévé, és bár sokan megkérdőjelezték anno a tudását, az 1997-98-as évben bajnok lett az Ágyúsokkal. Februárban még 12 pontos hátrányuk volt a Manchester United mögött, az év végére mégis bajnokok lettek egy tízes győzelmi szériának köszönhetően.

A 97-98-as Arsenal: Seaman – Dixon, Bould, Adams, Winterburn – Parlour, Vieira, Petit, Overmars – Wright, Bergkamp. Leggyakoribb cserék: Keown, Grimandi, Platt, Anelka.

Valószínűleg az előzőnél is jobb volt a 2003-04-es Arsenal, amely veretlenül nyerte meg a PL-t. 26 győzelem mellett 12 döntetlen volt a mérlegük. Ez a bravúr azóta sem sikerült senkinek. Valószínűleg az Arsenal hívei nem gondolták, hogy ez lesz napjainkig az utolsó bajnoki címük.

A 2003-04-es Arsenal: Lehmann – Lauren, Toure, Campbell, Cole – Ljungberg, Vieira, Silva, Pires – Bergkamp, Henry. Leggyakoribb cserék: Cygan, Edu, Parlour, Reyes.

London, 2018. április 20. 2017. május 27-én a londoni Wembley Stadionban készített képen Arsene Wenger, az Arsenal angol labdarúgócsapat francia vezetőedzője ünnepel a bajnoki trófeával az angol labdarúgókupa döntőjében a Chelsea ellen játszott győztes mérkőzés után. Wenger 2018. április 20-án bejelentette, hogy az idény végén, több mint 21 év után távozik az Arsenal labdarúgócsapatától. (MTI/AP/Kirsty Wigglesworth) Arsene Wenger (MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)

José Mourinhót 2004-ben nevezték ki a Chelsea edzőjének, miután BL-t nyert az esélytelennek tartott Portóval. Az orosz milliárdos, Roman Abramovics benne látta a csapat felemelkedését. Hogy mennyire jól gondolta, azt mutatja, hogy számos addigi rekordot megdöntve, 12 pontos előnnyel nyerték a bajnokságot a címvédő Arsenal előtt. A hőn áhított BL-siker azonban nem jött össze a portugállal.

A 2004-05-ös Chelsea: Cech – Ferreira, Carvalho, Terry, Gallas – Robben, Makelele, Lampard, Duff – Gudjohnsen, Drogba. Leggyakoribb cserék: Johnson, Szmertyin, Tiago, Kezman.

Hasonlóan erős volt a 2010-ben bajnoki címet szerző Chelsea, melyet már Carlo Ancelotti irányított. Amíg korábban a biztos védekezés, ezúttal a védekezésből induló hatékony támadás volt az alap, amit jól mutat, hogy bár csak egy ponttal nyertek a MU előtt, a 103 rúgott gól mellett, plusz 71-es gólkülönbséget tudtak felmutatni.

A 2009-10-es Chelsea: Cech – Ivanovic, Carvalho, Terry, Cole – Ballack, Mikel, Lampard – Anelka, Drogba, Malouda. Leggyakoribb cserék: Alex, Zsirkov, Essien, Deco, Joe Cole, Kalou, Sturridge.

A Manchester United történetének egyik legnagyobb igazolása volt 1992-ben Éric Cantona megszerzése. A franciának fontos szerepe volt benne, hogy 26 év szünet után ismét bajnoki címet szereztek a vörösök. A 93-94-es szezonban a bajnoki cím mellett az FA Kupát is megnyerték, ezzel ők lettek az első csapat, mely duplázni tudott a PL indulása után.

José Mourinho - Fotó: EPA/Kieran Galvin José Mourinho – Fotó: EPA/Kieran Galvin

Az 1993-94-es Manchester United: Schmeichel – Parker, Pallister, Bruce, Irwin –Kancselszkisz, Ince, Keane, Giggs – Hughes, Cantona. Leggyakoribb cserék: Sharpe, Robson, McClair

Az 1998-99-es Manchester Unitedről elég csak annyit írni, az első angol csapat lettek, amely egy azon évben nyert bajnoki címet, FA Kupát és Bajnokok Ligáját.

Az 1998-99-es Manchester United: Schmeichel – G. Neville, Johnsen, Stam, Irwin – Beckham, Scholes, Keane, Giggs – Yorke, Cole. Leggyakoribb cserék: Berg, Brown, P. Neville, Butt, Blomqvist, Sheringham, Solskjaer

A kilenc évvel későbbi csapatnak „csak” a bajnoki cím és a BL-siker jött össze, de így is helye van a listán. Viszont a csapat adta az aranylabdást Cristiano Ronaldo személyében.

A 2007-08-as Manchester United: Van der Sar – Brown, Vidic, Ferdinand, Evra – Scholes, Carrick, Giggs – Tévez, Ronaldo, Rooney. Leggyakoribb cserék: O’Shea, Fletcher, Hargreaves, Anderson, Nani, Park, Saha.

A Manchester City tavalyi bajnokságban győztes csapata lett a PL történetének első együttese, amely 100 pont felett szerzett a bajnokság során, a legtöbb győzelmet szerezték (32), a legtöbb egymást követő győzelmet aratták (18), a legjobb gólkülönbséggel lettek bajnokok: (+79), és a legtöbb ponttal verték a második helyezettet (19).

A 2017-18-as Manchester City: Ederson – Walker, Otamendi, Kompany, Delph – De Bruyne, Fernandinho, David Silva – Sterling, Agüero, Sané. Leggyakoribb cserék: Danilo, Stones, Gündogan, Touré, Bernardo Silva, Jesus

További tartalmak