Négy világhírű futballista, aki egyáltalán nem rajong a fociért

Szerencsés ember, akinek a hobbija a munkája, szokták mondani. Bizonyára mindenkinek van olyan ismerőse, aki unott arccal érkezik reggelente a munkahelyére vagy nem igazán lelkesedik azért, amit nap mint nap csinál. A profi labdarúgókat világszerte szurkolók milliói csodálják és irigylik az életstílusuk, elismertségük és bankszámlájuk miatt, de bizony még közöttük is akad olyan, aki – saját bevallása szerint – nem rajong a szakmájáért.

Carlos Tevez - Fotó: EPA/Enrique Garcia Medina (fotó: EPA/Enrique Garcia Medina)Carlos Tévez

A 34 éves argentin, aki Európában többek között megjárta a két manchesteri csapatot, valamint a Juventust, is jelenleg nevelőklubjában, a Boca Juniorsban tapossa karrierje utolsó éveit.

Nemrég egy televíziós interjúban elárulta: „Nem kedvelem a labdarúgást. Mármint, ha egy Barcelona–Real Madrid meccs megy a tévében, szívesebben nézek golfot. Sosem voltam a futball rajongója, én játszani szeretek, azt az érzést, amikor a lábamon van a labda.”

Gabriel Batistuta

(fotó: MTI/EPA/ DANIEL GARCIA) (fotó: MTI/EPA/ DANIEL GARCIA)Egy másik argentin kiválóság, akiről életrajzi könyvének társszerzője, Alessandro Rialti is elmondta, nem egy átlagos futballista.

„Amint elhagyja a stadiont, nem akarja, hogy köze legyen a futballhoz. Ő egy nagyon érzékeny és intelligens ember. Amikor a könyvön dolgoztunk, eljött hozzám és öt napon át mesélt az életéről, családjáról, gondolatairól. Amikor a futballról kérdeztem, leblokkolt, csak annyit mondott, ott vannak az eredmények és statisztikák, keressem meg azokat.”

„Nem kedvelem a labdarúgást, ez csak a munkám” – nyilatkozta egyszer Batigol egy FIFA-nak adott interjúban. Hozzátette:

„A futball volt az életem, de igazán sosem élveztem, amikor a pályán voltam. Sosem voltam boldog. Ha lőttem két gólt, akartam egy harmadikat, mindig többet és többet. A pályafutásom befejeztével elégedetten pillantottam vissza az eredményeimre, de sosem éreztem ezt, amikor játszottam.”

Benoit Assou-Ekotto

Mexikó-Kamerun - Paul Aguilar és Benoit Assou-Ekotto - fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev (fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev)A kameruni balhátvédet legtöbben a Tottenhamből ismerik, legutóbb a francia Metz játékosa volt.

2010-ben egy The Guardiannek adott interjúban őszintén megosztotta gondolatait:

„Úgy jöttem Angliába, hogy nem ismertem senkit, nem beszéltem a nyelvet. Nem nehéz kitalálni, hogy a munka és a pénzkereseti lehetőség hozott ide. Egy karrier rövid, a futball pedig csak munka. Persze, egy nagyon jó munka. Nem mondom, hogy utálom a focit, de nem a szenvedélyem.”

„Amikor dolgozom, százszázalékosan a munkámra koncentrálok. Ha vége az edzésnek, onnantól nem érdekel.”

„Nem értem, miért hazudnak az emberek. Senki sem azért választ egy klubot, mert imádja vagy arról álmodott. Mindig a pénz az első, ami szóba kerül.”

Assou-Ekotto 2017-ben egyébként pornószínészi karrieren gondolkodott. Azt vajon szenvedéllyel végezné?

Bobby Zamora

(fotó: MTI/EPA/Gerry Penny) (fotó: MTI/EPA/Gerry Penny)Gera Zoltán egykori csapattársa (Fulham) 17 éves profi pályafutása során számos angol klubban szerepelt, kétszer az angol válogatottban is pályára lépett. 2016-ban vonult vissza, de már évekkel korábban tudta, mivel nem szeretne foglalkozni.

„Nem tudom, mihez fogok kezdeni, ha egyszer befejezem, de nem szeretném, hogy köze legyen a futballhoz” – nyilatkozta Zamora még 2012-ben.

„Nem rajongok a fociért. Egyáltalán. Ezzel sok játékos van így, de csak kevesen ismerik be. Eszembe se jut meccset nézni esténként vagy kimenni egy stadionba. Sok ember furcsának találja, de ez van” – tette hozzá.