Kitiltás helyett megmutatná Auschwitzot az antiszemita drukkereknek a Chelsea

Meglepő ötlettel állt elő Roman Abramovics, a Chelsea tulajdonosa. Az orosz zsidó családból származó üzletember azt javasolta, hogy a londoni klub rasszista szurkolóit ne a stadionból történő kitiltással büntessék, hanem vigyék el őket tanulmányútra az auschwitzi koncentrációs tábor területén működő emlékhelyre.

A Sun beszámolója szerint Abramovics a kezdeményezéstől azt várja, hogy talán visszaszorul tőle az angol futballdrukkerek körében jelen lévő antiszemitizmus.

Roman Abramovics, a Chelsea orosz tulajdonosa - fotó: MTI/EPA/Robin Parker Roman Abramovics, a Chelsea orosz tulajdonosa - fotó: MTI/EPA/Robin Parker„Ha csak kitiltod az embereket a stadionokból, soha nem változik meg a viselkedésük. Ez a megoldás viszont esélyt ad arra, hogy hogy tudatosuljon bennük, mit is tettek és hogyan tudnának jobban viselkedni. Az ilyen embereket eddig kivezettük és három évre kitiltottuk, most viszont azt mondjuk nekik, hogy rosszat csináltál, választhatsz: kitiltunk vagy eltöltesz egy kis időt a szociális munkásunkkal, hogy megértsd, mit csináltál rosszul” – nyilatkozta Bruce Buck, a Kékek ügyvezetője, aki hozzátette, öt évre volt szükségük belátni, hogy a kitiltás hatástalan.

Idén júniusban egy 150 fős, Chelsea-drukkerekből és egyesületi alkalmazottakból álló csoport egyébként már ellátogatott az egykori haláltáborba, ennek az utazásnak a mintájára vinnék el a renitens drukkereket is Auschwitzba. Amennyiben a program értékelhető eredménnyel jár, más kluboknak is javasolni fogják hasonló tanulmányutak szervezését.