Musorujsag
Élő Eredmények

Mourinho késsel a torkán várja a gyilkos heteket

m4sport.hu (via BBC) | Szerző: Petykó Adrián
A klub és José Mourinho hírnevéhez sem méltó módon teljesít a szezonban a Manchester United. A portugál edzőnek ki kell találnia valamit, különben a következő hetek erőltetett menete végképp beteheti a kulcsot – nemcsak a csapat szezonjának így november tájt, hanem a közös folytatásnak is.

Még sötétebb lenne a valóság, ha a válogatott szünet előtt a Newcastle United nem csupán a 70. percig vezet 2-0-ra az Old Traffordon. Mata, Martial és Sánchez: góljaik képében három olyan játékos karja ragadta meg a szakadék szélén billegő szekeret, akik nem élvezik Mourinho feltétlen bizalmát. De azért egy előzetesen papírformának tartott győzelem nem húzta ki, nem húzhatta ki, csupán nem engedte mélybe hullani az elavultan recsegő-ropogó járművet. Melynek a következő hetekben kell csak igazán ellenállni. A United 23 nap alatt találkozik a Chelsea-vel és a városi rivális Cityvel a bajnokságban, és oda-vissza a Juventusszal a Bajnokok Ligájában.

José Mourinho mutatja az irányt, kérdés, nem a rosszat e (fotó: EPA/NIGEL RODDIS)

A két Juve-meccs közé az Everton és a Bournemouth ékelődik be mondhatnánk  kötelezően megoldandó feladatként, ám jelenleg nem úgy tűnik, hogy létezik ilyen. A listavezető trióval szemben már összebukdácsolt hét pont hátrányt, és ugyan a rangadókon ebből alaposan lefaraghat, növelnie viszont semmiképp sem lenne szabad. Márpedig a nagy meccsek nem Mourinho MU-jának vannak kitalálva. Egyébként bármily furcsa, Mourinho győzelmi rátája a legjobb a Ferguson-éra kezdete óta, ami nem meglepő Moyesé, és az azt is alulmúló Van Gaaléhoz képest, de Sir Alexet is lekörözi – igaz nem mindegy, hogy 131-es vagy 1500-as a minta, ahogy jelen esetben.

Persze ez mit sem ér, ha az igazán fontos trófeáktól (BL, PL) messze marad a csapat, mi több, már novemberben elszáll. Mert az elitligában sem a legjobbak a kilátások, egyelőre inkább tűnik mínusznak, mint plusznak a Valencia elleni hazai iksz, ami a sorsolást figyelembe véve sokba kerülhet. Az eddig minden meccsét megnyerő Juventus Európa eddigi legpofásabban kinéző, legtöbbet ígérő erőtere, amely újra soraiban tudja az eltiltásból visszatérő Cristiano Ronaldót, aki kiállításából fakadó frusztráltságát töltheti ki egykori kenyéradóján. Miközben a Unitednek a várhatóan könnyed hat pontot zsebelő spanyolokkal kéne tartani a lépést. Lássuk be, rossz forgatókönyvnél a Valencia helyzeti előnye szembe tűnne, mert azért nem ugyanaz a vonal fölül visszapillázó ellenfélhez utazni Torinóba, mint éles helyzetben, majd hazai pályán győzelemmel felérő, továbbjutást jelentő pontért kaparni, ami ráadásul egyszer már idegenben sikerült.

Szóval nagyon nem mindegy, sikerül-e lefékezni a Juvét, miközben a Premier League-ben sem néznek könnyebb feladat elé Mourinho és nem teljesen lojális, – és talán ebből is fakadóan – csúcsformájuktól messze elmaradó labdarúgói. Pogbával több fronton nyitott szócsatája nagy port vert fel az utóbbi időben. A véleményformálók a világbajnok sztárt ostorozták, melynek kellő alapot adhat, hogy a góljait leszámítva a leggyengébb manchesteri számait produkálja. Gólpasszokban, kialakított helyzetekben, passzpontosságban és szerelésekben is elmarad korábbi mutatóitól.

Ha a francia nem hozza magát, akkor mit mondjunk David De Geáról? Bár azt se feledjük, a múlt szezonban emberfelettit nyújtott, elsősorban neki köszönhető, hogy együttese odaért a második helyre. Az xG mutató alapján (a helyzetek súlyozásából kiszámolt várható gólok) 14 góllal kapott kevesebbet, mint azt a számok diktálták volna, ehhez képest idén már a tavaly beszedett gólok felén is túl jár, miközben egyetlen találattól sem mentette meg védelmét.

Elöl is akad gond. Az utolsó nagy fogás, a januárban érkező Alexis Sánchez nyolc hónap elteltével állítólag a kiutat keresi, mert Manchesterben nem találja magát. Míg az Arsenalban átlagban két meccs sem kellett, hogy betaláljon, Mourinhónál ötnél is több szükséges, és az is előfordult már, hogy meccsnapon nem volt jelenése az öltözőben.

Paul Pogba miben sántikál? Mert nagy szüksége lenne a Unitednek a jó formájára (fotó: EPA/NIGEL RODDIS)

A keretet végignézve mindhármukra nagy szükség lenne, méghozzá optimális formában, hogy azt a bizonyos szekeret, melynél továbbra is Mourinho ül a bakon, elráncigálják a tátongó mélységtől. Nagy kérdés azonban, hogy mire lehet menni szekérrel a tökig nyomott gázzal száguldó sztrádán? Képes-e Mourinho haladni a korral és átülni a volán mögé, megújulni, és elengedni az ostort? Szép dolog a régi értékeket szem előtt tartani, de óriási hiba figyelmen kívül hagyni, milyen környezetben kell kormányoznia.

Hogy a portugál mesterben rejtőzik-e még annyi, hogy az előtte álló hetekben rácáfoljon a fanyalgókra, nem tudni. Ha azonban belebukik az az állásába kerülhet, mely akár visszafordíthatatlanul kiírhatja a csúcsfutballból. Válaszút elé állítva a Unitedet: a szabad Zidane vagy Conte tűzoltását választja, esetleg kivárva Pochettinót vagy Simeonét, építkezésbe kezd.

Premier League, 9. forduló:
szombat:
Chelsea-Manchester United 13.30
AFC Bournemouth-Southampton 16.00
Cardiff City-Fulham 16.00
Manchester City-Burnley 16.00
Newcastle United-Brighton 16.00
West Ham United-Tottenham Hotspur 16.00
Wolverhampton Wanderers-Watford 16.00
Huddersfield Town-FC Liverpool 18.30
vasárnap:
Everton-Crystal Palace 17.00
hétfő:
Arsenal-Leicester City 21.00

Az állás:
1. Manchester City          8  21- 3  20 pont
2. Chelsea                  8  18- 5  20
3. FC Liverpool             8  15- 3  20
4. Arsenal                  8  19-10  18
5. Tottenham Hotspur        8  15- 7  18
6. Bournemouth              8  16-12  16
7. Wolverhampton Wanderers  8   9- 6  15
8. Manchester United        8  13-14  13
9. Watford                  8  11-12  13
10. Leicester City           8  14-12  12
11. Everton                  8  13-12  12
12. Burnley                  8  10-12   8
13. Brighton and Hove Albion 8   9-13   8
14. Crystal Palace           8   5- 9   7
15. West Ham                 8   8-13   7
16. Southampton              8   6-14   5
17. Fulham                   8   9-21   5
18. Huddersfield             8   4-17   3
19. Newcastle United         8   6-13   2
20. Cardiff City             8   4-17   2

További tartalmak