Musorujsag
Élő Eredmények

Infantino: A vb bővítése már 2022-ben is megvalósítható

MTI
Az olasz-svájci sportvezető az elmúlt időszakban számos újítási javaslattal állt elő.
epa07040630 FIFA President Gianni Infantino speaks during the FIFA Football Conference in London, Britain, 23 September 2018. Coaches and technical directors from nearly 200 member associations and all six confederations will take part in discussions on coaching matters, lessons learnt from FIFA World Cup Russia 2018 and the use of video assistant referee (VARs), among others.  EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Gianni Infantino, a FIFA elnöke. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke szerint a világbajnokság mezőnyének 48 csapatosra bővítése már 2022-ben, Katarban megvalósítható.

„Arról már döntöttünk, hogy a világbajnokságon részt vevő csapatok számát 32-ről 48-ra emeljük. Ez 2026-ban lép érvénybe. Hogy akár már 2022-ben megtörténhet-e? Ismernek engem. Lehetségesnek tartom ezt. Lehetséges. Miért ne volna az?” – mondta Gianni Infantino szerdán az ázsiai konföderáció Kuala Lumpur-i kongresszusán.

Jelen állás szerint az első 48 csapatos vb-t az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó rendezi nyolc év múlva. A módosítás korábbi bevezetésének lehetőségéről Katar a jövő év elején foglal állást. Infantino emlékeztette a jelenlévőket, hogy a változtatással a jelenlegi 4,5, helyett 8,5 helye lenne az ázsiai kontinensnek, ami üdvrivalgást váltott ki a kongresszus helyszínén.

„Egyeztetünk katari barátainkkal, de tárgyalunk más, régióbeli barátainkkal is. Reméljük, hogy ez (a bővítés) lehetségessé válik” – mondta. Hasszan al-Tavadi, a katari szervezőbizottság vezetője a francia hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy elemzik a megvalósíthatósági tanulmányokat és a végleges döntést még a selejtezősorozat kezdete előtt meghozzák, valamikor a jövő év első harmadában.

Az újraválasztásáért 2019 júniusában versenybe szálló Infantino az elmúlt időszakban több tervvel is előállt, melyek támogatottsága korántsem egyértelmű. Felvetődött a Konföderációs Kupa megszüntetése, a klubvilágbajnokság bővítése és egy Globális Nemzetek Ligája létrehozása. A FIFA tanácsa a legutóbbi ülésén, múlt pénteken arról határozott a ruandai Kigaliban, hogy munkacsoportot állít fel az elképzelések részletes áttekintésére. Az eseti bizottságnak a március 14-ei tanácsülésen, Miamiban kell ismertetnie megállapításait.

További tartalmak