Musorujsag
Élő Eredmények

A Football Leaks Mbappé átigazolásának titkos részleteit is felfedte

A Football Leaks Mbappé átigazolásának titkos részleteit is felfedte

m4sport.hu/The Mirror
Kylian Mbappé fantasztikus idényt futott utolsó évében a jelenleg bukdácsoló Monacóval, nem csoda, hogy a Paris Saint-Germain 2017-ben lecsapott a fiatal francia tehetségre, pedig a párizsiaknál komolyabb kérője is akadt a csodagyereknek kikiáltott támadónak. Mbappé azóta már világbajnoknak is vallhatja magát.

Kétség nem férhet hozzá: Kylian Mbappé jelenleg a legtehetségesebb, de mindenképpen legértékesebb tinédzser a futballvilágban.

A francia tininek 19 évesen sikerült elérnie, hogy a világ legjobb hátvédjei is tartsanak tőle, nem mellesleg már kétszeres francia bajnoknak és világbajnoknak mondhatja magát úgy, hogy elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy a francia válogatott megnyerje az oroszországi tornát.

A franciaországi Bondyban, Párizs egyik lülvárosi kerületében született kölyök egy kölcsönügylet keretein keresztül igazolt a Paris Saint-Germainhez, miután csapatával, a Monacóval az elődöntőig menetelt a Bajnokok Ligájában, a bajnokságot pedig megnyerte a hercegségiekkel a 2016/2017-es szezonban.

Utolsó monacói idényében 17 évesen 44-szer lépett pályára, 26 gól mellett 14 gólpassz fűződött a nevéhez, a Bajnokok Ligájában olyan fontos és látványos találatai voltak, hogy gyakorlatilag az összes nagy európai klub érdeklődött iránta, a legagilisebb kérő sokáig a Real Madrid volt. Végül a PSG-ben kötött ki, kölcsönszerződéssel, de kötelező vásárlási opcióval. A következő évben, 180 millió euróért a párizsiak játékosa lett Mbappé.

Csapattársai ünneplik Kylian Mbappét, a francia AS Monaco játékosát (Fotó:MTI/EPA/Sebastien Nogier) Csapattársai ünneplik Kylian Mbappét, a francia AS Monaco játékosát (Fotó:MTI/EPA/Sebastien Nogier)

Bemutatkozó évében 21-szer talált az ellenfelek hálójába a PSG mezében, és a Monaco után közvetlenül a párizsiakkal is megnyerte a bajnokságot.

Persze a bajnoki címek mellett egyéni elismerésekben sem szenvedett hiányt, 2017-ben megnyerte a Golden Boy-címet, kétszer választották a Ligue 1 legjobb fiatal labdarúgójának, ahogyan a bajnokság válogatottjába is beválasztották. Nem utolsó sorban az oroszországi vb Legjobb fiatal játékosa is ő lett, miután négy góllal járult hozzá a francia világbajnoki címhez.

Jelenleg kevés olyan futballistája van a labdarúgás világának, akit bármely nagy csapat tárt karokkal fogadna. A Football Leaks információi szerint – amelyeket elsőként a német Der Spiegel osztott meg – Kylian kikövezte maga előtt az utat a jövő legnagyobb sztárjának pozíciója felé azzal, hogy 2017-ben a csapatváltás mellett döntött, habár az említett év nyarán sokáig lehetett azt sejteni, hogy nem hagyja el a Monacót, mert jól érzi magát a hercegségben.

Hogy végül nem maradt, annak a Football Leaks szerint anyagi okai voltak. 2017 nyarán a csatár azzal a kéréssel fordult klubjához, hogy a 16-szorosát kéri annak a fizetésnek, amelyben 15 hónappal korábban megegyeztek. A Monaco vezetősége osztott és szorzott, majd úgy döntött, hogy ez vállalhatatlan, inkább pénzzé teszi legnagyobb tehetségét.

(forrás: twitter.com/psg_inside) (forrás: twitter.com/psg_inside)

A legvehemensebb kérője a tininek a Real Madrid volt,  amely egy 214 millió eurós ajánlatot is tett érte, de Mbappé, mivel Párizs egyik külvárosi részében született úgy döntött, hogy ha mennie kell, akkor inkább visszatér a francia fővárosba, és a PSG-t választja a királyiak helyett.

Szorult helyzetbe került ezzel a PSG, mert éppen akkor zajlott a labdarúgás történetének legnagyobb transzferje, a brazil Neymar megvásárlása  a Barcelonától, 222 millióért. Ugyanakkor semmiképpen sem szerették volna elveszíteni Mbappét – főként egy másik nagy vetélytárs javára – ezért kihasználva, hogy az akkor 18 éves reménység szívesen visszatérne szülővárosába, addig egyeztettek a játékossal és klubjával, hogy végül sikerült megegyezni a kölcsönadásban, a későbbi kötelező vásárlás opciójával.

Ügynökök helyett a játékos édesapja, Wilfried tárgyalt a PSG vezetőivel, nevezetesen Antero Henrique sportigazgatóval, akivel végül megszületett az egyezség, a klub öt évre 55 millió eurót fizet fiának. Folyamatosan emelkedő fizetést kap, az első évben 7 milliót, utolsó évében már 12-t. Az egyeztetés sokáig tartott, mert több pontban sem volt egyetértés, végül konszenzusra jutottak a felek, néhány kérés elvetésével.

Ezek közé tartozott, hogy abban az esetben, ha megnyeri az Aranylabdát, akkor ő legyen a klub legjobban fizetett játékosa, még Neymarnal is jobban keressen. Antero nem fogadta el ezt a feltételt, ahogyan azt sem, hogy a klub flottájába tartozó egyik magánrepülőgép évente 50 órára rendelkezésére állhasson.

Arra is nemleges választ kapott a Mbappé-család, hogy anyagi kártérítést kapjanak abban az esetben, ha a PSG-t kizárják a Bajnokok Ligájából, a gazdasági Fair Play szabályainak megszegése következményeként. Ugyanakkor az már átment a PSG rostáján, hogy havi 30 ezer eurót kapjon egy-egy sofőr, asszisztens és testőr fizetésére.

Érdekes, egyben kérdéseket felvető pont a szerződésben, hogy Jorge Mendes, aki sokak mellett José Mourinho és Cristiano Ronaldo ügynöke is, 7,25 millió eurót kapott, amiért részt vett az üzletben, attól függetlenül, hogy Mbappé nem is tartozik a játékosai közé.

Jorge mendes és egyik védence, Cristiano Ronaldo (Forrás: Pinterest) Jorge Mendes és egyik védence, Cristiano Ronaldo (Forrás: Pinterest)

A Monaco jogtanácsosa, Daniel Bique augusztus 31-én adta hozzá a portugál ügynök nevét az átruházási megállapodáshoz azzal a indokkal, hogy Mendes részt vett a játékos árának felverésében.

Mindeddig sem Mendes, sem a PSG és még Mbappé sem kommentálta a felröppent feltételezéseket.

Borítókép: (forrás: twitter.com/psg_inside)

További tartalmak