Musorujsag
Élő Eredmények

Meghalt a férfi, aki a brazil válogatott legendás sárga mezét tervezte

m4sport.hu
Pénteken meghalt Aldyr Garcia Schlee, a férfi, aki a brazil válogatott legendás sárga-kék-fehér szerelését tervezte.
(fotó: globoesporte.globo.com) (fotó: globoesporte.globo.com)

83 éves volt, tervezőként, íróként, újságíróként dolgozott. Halálát bőrrák okozta – írja  a BBC.

A brazil szövetség a hazai rendezésű 1950-es világbajnokság döntőjében, Uruguaytól elszenvedett traumatikus vereség után döntött úgy, hogy szakítani kell az addig használt fehér-kék mezzel.

Az identitásválságban szenvedő brazilok 1953-ban úgy döntöttek, hogy egy országos verseny keretében döntik el, milyen legyen a nemzeti csapat új meze. A pályázat egyetlen feltétele az volt, hogy a nemzeti zászló összes színe (zöld, srága, kék, fehér) jelenjen meg szerelésen, ezzel is erősítve a játékosokban táplált nemzeti öntudatot és szenvedélyt.

Erre a versenyre pályázott és nyerte is meg az akkor 18 éves Aldyr Garcia Schlee, aki egy napilap illusztrátoraként dolgozott. Összesen 100 variációt készített, mire megtalálta az igazit.

(fotó: globoesporte.globo.com) (fotó: globoesporte.globo.com)

„A végén rádöbbentem, hogy sárgának kell lennie – mondta egyszer. – Jól mutat a kék nadrággal és fehér sportszárral, és a zöld gallér is remekül passzol hozzá.”

Némiképp ironikus mellékszál, hogy az uruguayi-brazil határ közelében született Schlee egész életében az uruguayi válogatottnak szurkolt, még a fordulatot hozó 1950-es vb-döntőben is.

Jutalmaként egy Rio de Janeiró-i utazást nyert. Az új mezt egy 1954-es felkészülési mérkőzésen viselte a brazil válogatott, majd az 1954-es svájci világbajnokságon, ahol a brazilokat a későbbi ezüstérmes aranycsapat ejtette ki a negyeddöntőben.

„Azt hittem, ezután újabb mezt akarnak majd” – emlékezett vissza Schlee.

Négy évvel később, az 1958-as svédországi vb-n – Pelével és Garrinchával a soraiban – már aranyérmet ünnepelhettek a brazilok és azóta is hűek a sárga-kék-fehér szereléshez.

(fotó: EPA/ANDY RAIN) (fotó: EPA/ANDY RAIN)

Sorsszerű egybeesés, hogy Schlee pont egy olyan napon távozott az élők sorából, amikor a brazil válogatott pályára lépett és pont Uruguay ellen. A péntek este Londonban rendezett mérkőzést 1–0-ra Neymarék nyerték egy vitatott büntetővel, amit a PSG sztárja értékesített.

A mérkőzés előtt egyperces gyászszünettel emlékeztek a legendás mez feltalálójára.

További tartalmak