Sneijdert 2010-ben Iniesta fosztotta meg az Aranylabdától?

A horvátok Bajnokok Ligája-győztes és világbajnoki ezüstérmes futabllistája, Luka Modric Aranylabdája láttán felmerül a kérdés, mit kellett volna még tennie Wesley Sneijdernek 2010-ben, hogy ő vihesse haza a díjat.

„Ez most a labdarúgás győzelme” – mondta Modric, miután hétfőn az ő kezébe került a France Football magazin rangos egyéni elismerése, az Aranylabda.


Senki nem vitatja, hogy a középpályás megérdemelte az elismerést, hiszen a Reallal az elmúlt szezonban sorozatban harmadszor nyerte meg a Bajnokok Ligáját, a horvát válogatottal pedig világbajnoki ezüstérmes lett, s mindkét csapatnak alapembere volt (a nemzeti együttesnek ráadásul a csapatkapitánya).


Viszont felmerül a kérdés: Wesley Sneijdernek 2010-ben mit kellett volna még tennie ahhoz, hogy aranylabdás legyen?


A holland irányító a 2009/10-es szezonban triplázott az Internazionaléval, a válogatottat pedig Modrichoz hasonlóan vb-ezüstig vezette, ráadásul 5 góljával a tulipánosok legeredményesebb játékosa volt – ugyanennyit szerzett a gólkirály Thomas Müller, illetve két csatár, David Villa és Diego Forlán is –, mégis Lionel Messi kapta a díjat.
Luka Modric kiválóan teljesített a 2018-as naptári évben (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)


Ha Andrés Iniesta a 116. percben nem lövi azt a bizonyos győztes gólt (1–0-nyertek vele a spanyolok), és a tizenegyespárbajban Hollandia kerekedik felül, akkor Sneijder lett volna az aranylabdás? Ennyin múlott?


Csak összehasonlításképpen: 2010-ben Messi egy spanyol bajnoki címet és egy spanyol Király-kupa-győzelmet tudott felmutatni csapatszinten, lévén az argentinokkal a mostanihoz hasonlóan akkor is leszerepelt a vb-n, de igaz, ami igaz, egyénileg akkor is zseniálisan focizott, 29 találatával a liga, 8-cal pedig a Bajnokok Ligája gólkirálya lett.


Csakhogy az elmúlt években is bebizonyosodott, az Aranylabda elhódításához nem elég, ha valaki brillírozik a meccseken, túlnyomó többségében mindig trófeát, trófeákat kell nyerjen csapatával. Ez alól csak Ronaldo volt kivétel, mikor 2013-ban mindenféle cím nélkül érdemelte ki az elismerést.


Ronaldo és Messi összevetése gólok és trófeák tekintetében az aranylabdás éveikben:


Messi győzelmei:


2009


Messi: 41 gól, Bajnokok Ligája-győztes, spanyol bajnok, spanyol Király-kupa-győztes, spanyol Szuperkupa-győztes, európai Szuperkupa-győztes, klubvilágbajnok


Ronaldo: 30 gól, angol bajnok, angol Ligakupa-győztes


2010


Messi: 60 gól, spanyol bajnok, spanyol Szuperkupa-győztes


Ronaldo: 48 gól


2011


Messi: 59 gól, Bajnokok Ligája-győztes, spanyol bajnok, spanyol Szuperkupa-győztes, európai Szuperkupa-győztes, klubvilágbajnok


Ronaldo: 60 gól, spanyol Király-kupa-győztes


2012


Messi: 91 gól, spanyol Király-kupa-győztes


Ronaldo: 63 gól, spanyol bajnok, spanyol Szuperkupa-győztes


2015


Messi: 52 gól, Bajnokok Ligája-győztes, spanyol bajnok, spanyol Király-kupa-győztes, európai Szuperkupa-győztes, klubvilágbajnok


Ronaldo: 57 gól


Ronaldo győzelmei:


2008


Ronaldo: 35 gól, Bajnokok Ligája-győztes, angol bajnok, angol Szuperkupa-győztes, klubvilágbajnok


Messi: 22 gól, ifjúsági olimpiai bajnok


2013


Ronaldo: 69 gól,


Messi: 45 gól, spanyol bajnok, spanyol Szuperkupa-győztes


2014


Ronaldo: Bajnokok Ligája-győztes, spanyol Király-kupa-győztes, európai Szuperkupa-győztes, klubvilágbajnok


Messi: 58 gól


2016


Ronaldo: 55 gól, Európa-bajnok, Bajnokok Ligája-győztes, európai Szuperkupa-győztes, klubvilágbajnok


Messi: 59 gól, spanyol bajnok, spanyol Király-kupa-győztes, spanyol Szuperkupa-győztes


2017


Ronaldo: 50 gól, Bajnokok Ligája-győztes, spanyol bajnok, spanyol Szuperkupa-győztes, európai Szuperkupa-győztes


Messi: 52 gól, spanyol Király-kupa-győztes


Modric egyébként szokásához híven végtelenül korrektül nyilatkozott győzelme után, és Xavi, valamint Andrés Iniesta mellett ő maga is megemlítette Wesley Sneijdert, akinek korábban Messi és Ronaldo árnyékában nem adatott meg az Aranylabda.


A horvát középpályás lett tehát az, aki megszakította a többek által is „földönkívülinek” tartott két szupersztár tízéves hegemóniáját, az érdekesség kedvéért pedig azt is érdemes hozzátenni, hogy Johan Cruyff 1974-es győzelme óta Modric az első aranylabdás, aki egy vesztes vb-döntő ellenére érdemelte ki a futball világának legnívósabb egyéni elismerését. Ennek ismeretében nem csoda, hogy az idei szavazás második helyén végzett Antoine Griezmann megjegyezte: „Európa Ligát és világbajnokságot nyertem, nem tudom, mit kéne még tennem.”