Musorujsag
Élő Eredmények

„Mennyire vagyunk őrültek, hogy ezt megcsináljuk?” – Az UEFA megszabadulna a pirotechnikai eszközöktől

„Mennyire vagyunk őrültek, hogy ezt megcsináljuk?” – Az UEFA megszabadulna a pirotechnikai eszközöktől

m4sport.hu
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) Magyarországra is ellátogatott és megtartotta biztonságtechnikai konferenciáját, amelyen ezúttal a fő téma a pirotechnika szerepe volt a labdarúgásban. Michael van Praag, az UEFA Biztonsági Bizottságának elnöke beszélt a programról és a pirotechnikai eszközök használatának veszélyeiről az M4 Sportnak.

„Az incidensek száma növekszik. Tegnap például a Lille – Olympique Marseille mérkőzésen a játékvezetőnek fél órára félbe kellett szakítania a találkozót, mert Kevin Strootmant – aki egyébként épp holland – majdnem eltalálta egy ilyen pirotechnikai eszköz, ami utána mellette robbant fel. Ez egy komoly probléma. Láthattuk, hogy számos játékost eltaláltak már ilyen eszközökkel, a nézőkről nem is beszélve. Ráadásul a mérgező füst sem kedvez, szóval meg akarunk szabadulni tőlük” – mondta a holland szakember, majd hozzátette, megvizsgálnak egyéb lehetőségeket annak érdekében, hogy a szurkolók másképpen is kimutathassák rajongásukat kedvenc csapatuk iránt.

Az előadások fő célja meggyőzni a résztvevőket, hogy a pirotechnikai eszközök használata veszélyes, továbbá tanácsokkal látják el a klubokat, a rendőrséget és a helyi hatóságokat, miként kezelhetik a problémát.

Michael van Praag – aki korábban az Ajax elnökeként is tevékenykedett – elárulta, elsősorban a büntetések mértékéről szokták kérdezni, ők azonban elsősorban a szurkolók figyelmét akarják felhívni képek és videofelvételek segítségével, amelyeken olyan embereket mutatnak meg, akik életüket veszítették valamilyen pirotechnikai eszköz miatt. „A mérgező füstről nem is beszélve, ami rákos megbetegedést okozhat 30 évvel később. Tehát meggyőzni és lebeszélni próbáljuk a drukkereket ezen eszközök használatáról” – mondta.

„Korábban voltam az Ajax Amszterdam elnöke, de tudom, hogy az nem az én klubom volt, hanem a szurkolóké, és megértem a lelkesedésüket is, hogy megmutassák, senki nem győzheti le őket. Ezt megértem. De vajon muszáj ezt pirotechnikával kifejezni? Szerintem más útja is van ennek, ezért ebben próbálunk fejlődést elérni.”

Van Praag attól fél, először valami tragikusnak kell történnie ahhoz, hogy az emberek észrevegyék, valamit tenni kell ez ellen. Hozzátette, Hollandiában már bűnténynek minősül eldobni egy pirotechnikai eszközt, de 10-15 évnek kellett eltelnie, hogy meggyőzzék a szövetségeket ennek a veszélyeiről.

„Van például felvételünk arról, hogy itt Magyarországon egy édesapa a 4-5 éves kisfia kezébe adott egy pirotechnikai eszközt, ami aztán felrobbant a kezében, a fiú pedig megsérült. Mennyire vagyunk őrültek, hogy ezt megcsináljuk? Ezek az eszközök meghibásodhatnak, és akkor felrobbannak. Ezért nagyon veszélyesek.”

A holland labdarúgásról is ejtett néhány szót az Ajax korábbi elnöke és úgy érzi, sokan a válogatott teljesítménye alapján ítélik meg egy ország labdarúgását, azonban „a labdarúgás olyan, mint a hullámok: minden klubcsapat és válogatott eléri a csúcsot, majd kicsit visszaesnek, utána pedig újra felemelkednek.”

Dzsudzsák Balázs (középen) - Fotó: EPA/Joep Leenen Michael van Praag Dzsudzsák Balázsról (középen) is beszélt (Fotó: EPA/Joep Leenen)

„A probléma az, hogy egy futballakadémia nem egy gyár, ami pár bedobott euró után termeli a tehetségeket. Meg kell lennie a megfelelő generációnak, illetve egy kis szerencsének is. Hollandiában jelenleg rengeteg fiatal tehetség pallérozódik, ami nagyszerű, de mindig is ez volt a helyzet, ezért a nemzeti csapat fényes jövő elé néz.”

Michael van Praag beszélt a PSV Eindhoven egykori magyar válogatott játékosáról, Dzsudzsák Balázsról is: „Ő a generációjának egyik legtehetségesebb játékosa. Szerettem az elhivatottságát, és azt, hogy mindig hajtott, motivált volt, és mindig 100%-ot nyújtott. Az én országomban pedig gyakran van olyan, hogy egy játékos azt gondolja, rendben van, ez ma egy könnyű meccs lesz. Dzsudzsákon ezt soha nem láttam, mindig 100%-on pörgött. Erre emlékszem róla. És nagyon jól cselezett.”

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Kiesett az FA-kupából a Tottenham
Nem jutott a legjobb 16 közé a Tottenham Hotspur, miután a Crystal Palace vendégségében 2-0-ás vereséget szenvedett.
Külföldi futball
Morata túl az orvosi vizsgálaton Madridban
Álvaro Morata túlesett a kötelező orvosi vizsgálaton az Atlético Madridnál, vasárnap este már alá is írhatja kölcsönszerződését a szezon végéig.
Külföldi futball