Katar lesz Japán ellenfele az Ázsia Kupa fináléjában

A katariak egy feszült meccsen, sima győzelemmel jutottak a fináléba.

Japán után Katar válogatottja jutott be a döntőbe a labdarúgó Ázsia Kupán, mivel kedden, a második elődöntőben 4-0-ra legyőzte a házigazda Egyesült Arab Emírségek csapatát.

A katariak végig ellenséges hangulatban voltak kénytelenek futballozni, a himnuszukat kifütyülte a több mint 38 ezer hazai szurkoló, majd az első félidő közepén, az első góljuk után szandálokkal és vizes palackokkal dobálták meg őket, emiatt percekig állt a játék.

A két ország között feszült a politikai viszony, az Egyesült Arab Emírségek 2017-ben - Szaúd-Arábiához, Bahreinhez és Egyiptomhoz hasonlóan - diplomáciai és kereskedelmi bojkottot vezetett be Katarral szemben.

Félix Sánchez, a katariak spanyol szövetségi kapitánya a lefújás után elmondta, játékosai tisztában voltak vele, mire számíthatnak a lelátóról, de nagyon jól kezelték a helyzetet.

Alberto Zaccheroni, a hazaiak olasz edzője azonnal bocsánatot kért a szurkolók viselkedéséért, és elismerte, hogy ezúttal jobb volt az ellenfél.

Japán ötödször játszhat döntőt, az előző négy alkalommal győzött, s így rekorder a kontinensviadal történetében, legutóbb 2011-ben diadalmaskodott. Katarnak, amely a következő világbajnokság házigazdája lesz, eddig az ötödik helyezés volt a legjobb eredménye.

A finálét pénteken közép-európai idő szerint 15 órától rendezik Abu-Dzabiban.

Eredmények, elődöntő:
Katar-Egyesült Arab Emírségek 4-0 (2-0)
hétfőn játszották:
Japán-Irán 3-0 (0-0)