Musorujsag
Élő Eredmények

Xavi az Ázsia Kupán is bizonyítja, érti a futballt

m4sport.hu
A tornát megelőzően Katart várta az Ázsia Kupa győztesének Xavi, a Barcelona legendája, aki a torna egyenes kieséses szakaszának kezdete előtt azt is levezette, hogy Japán lesz a másik döntős. A finálé párosítását már biztosan megmondta előre, pénteken kiderül, valóban tévedhetetlen-e.

A 39 éves futballista még aktív, mióta 2015-ben – La Liga-, Király Kupa- és Bajnokok Ligája-győzelemmel – elbúcsúzott addigi egyetlen klubjától, a katari al-Saddnál osztogatja páratlan hatékonyságú passzait. Közben pedig készül az aktív játék utáni életére, melyben aligha szakad el a labdarúgástól, tekintve, hogy az UEFA pro licenc-tanfolyamát végzi, azaz edzőként képzeli el a jövőt.

Xavi (a trófeával) jól ismeri a trófea felemelésének érzését: az Ázsia Kupán a katariaktól várja ezt (MTI/EPA/Kay Nietfeld)

Hogy abban is sikeres lesz-e, azt majd az idő eldönti, bár kevesen kérdőjelezhetik meg, mennyire érti a pályán történteket. Az Ázsia Kupa alakulása mindenesetre igazolja, nem a levegőbe beszél, mikor a szakmai véleményét kérik. Eleinte még hihettük azt, csupán lojalitásból várja a katari válogatottól a végső győzelmet, de a torna igazolta, Xavi jól mérte fel, mire képesek a kontinens krémjével szemben azok a játékosok, akikkel vagy akik ellen hétről hétre pályára lép.

Azon túl, hogy megjósolta a kapott gól nélkül menetelő leendő vébéházigazda fináléba jutását, az egyenes kieséses szakasz kezdete előtt az ágakat látva a katari Al Kass televíziócsatorna műsorában levezette, Katar majd Japán ellen vívja a végső csatát.

A negyeddöntős résztvevők közül nyolcból hetet, az elődöntősök közül négyből hármat talált el egyébként a spanyol futballprofesszor.

További tartalmak