A France Footballnál Cruyff mestere a futballtörténelem legjobb edzője

Jó edző nélkül elképzelhetetlen, hogy sikeres legyen egy csapat. Ha a legnagyobbakról beszélgetünk egy baráti társaságban, szinte biztos előkerül Sir Alex Ferguson, Johan Cruyff, a maiak közül Pep Guardiola, José Mourinho vagy Zinédine Zidane neve. A France Footbal az eredményesség, a személyiség, a játékra gyakorolt hatás és a karrierhossz szempontjából most összegyűjtötte minden idők 50 legnagyobb edzőlegendáját.

Az első helyen a FIFA által 1999-ben a futballtörténelem legjobb edzőjének választott Rinus Michels végzett, aki 32 éves edzői pályafutása során klubszinten az Ajaxnál és a Barcelonánál alkotott maradandót, a holland válogatottal 1974-ben világbajnoki ezüstöt, 1988-ban Európa-bajnoki aranyat szerzett.


Az Ajax 1971-ben az ő irányításával nyert története során először BEK-et. A következő szezont már a Barcelonánál kezdte, és az ő kérésére érkezett a csapathoz Johan Cruyff.


A holland mester nevéhez fűződik a totális futball nevű rendszer, melynek lényege az egyes pozíciók kötetlensége volt, és hogy a csapat játékosai együtt támadnak és védekeznek. Az elmozgások révén megüresedő posztokat más játékosok töltöttek ki, Így a csapat eredeti szervezeti struktúrája gyakorlatilag változatlan maradt. Ez a fajta támadó felfogású játék a követő emberfogást teljes mértékben lehetetlenné tette és a megfelelő egyéni kvalitásokkal kiegészítve a területvédekezéssel operáló csapatokat is össze tudta zavarni.
Michels mögött a Manchester United legendás menedzsere, Sir Alex Ferguson végzett a második helyen. A skót tréner 27 évig irányította az angol rekordbajnokot, amely klub ez idő alatt a többi közt tizenháromszor nyert angol bajnokságot, ötször angol kupát, kétszer Bajnokok Ligáját.

A dobogó legalsó fokán az olaszok nagy taktikusa, Arrigo Sacchi áll, őt követi Johan Cruyff.

Érdekesség, hogy a 48 éves Guardiola ötödik a listán, míg a Real Madriddal sorozatban három Bajnokok Ligáját nyerő Zinédine Zidane (46 éves) csak huszonkettedik, a Liverpoolt irányító Jürgen Klopp (51 éves) pedig huszonhetedik, de mindkettejüknek lesz még lehetősége feljebb zárkózni.