Ronaldinho egy „csaló”, Puyol „őrült”, Messi zseniális - előkerült Mourinho 2006-os jegyzete

Napvilágra került az a jegyzet, melyből José Mourinho a Chelsea edzőjeként a Barcelona elleni, 2006-os Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőkre készült. A Special One és segítője, André Villas Boas elég beszédes tervet dolgozott ki, hogyan állítsák meg a 18 éves Lionel Messit és kiderül, kiben látták a Barcelona Achilles-sarkát. Érdekesség, hogy a fél világ által imádott és elismert Ronaldinhóról nem festett túl hízelgő képet a portugál tréner.

„Agresszív, de túl érzelgős” - áll a jegyzetben a Barca csapatkapitányáról, Carles Puyolról, aki Mourinho szerint „őrültként magyaráz a játékvezetőnek egy ellene elkövetett szabálytalanság után és megbolondul, ha provokálják” - olvasható a Daily Mail cikkében.


Talán nem meglepő, hogy a gránátvörös-kékek leggyengébb láncszemnek a „lassú és gyengén védekező” Oleguert látták. Vélhetően éppen ezért játszott balszélsőt a bal lábas Arjen Robben, aki pályafutása túlnyomó részét gólszélsőként a jobb oldalon töltötte/tölti.


Messi megállításra meglehetősen egyszerű módszert talált ki a portugál duó: zseniális az egy az egy elleni szituációkban, „szereti korábban, mélyen megkapni a labdát, hogy tisztán vezethesse, technikailag pazar és nagyon gyors is, ezért a lehető leghamarabb, még a büntetőterületen kívül faultolni kell” a Special One szerint meglehetősen egylábas tinizsenit. Mourinho utasítását megfogadták a játékosok (az argentint rengeteget faragták a mérkőzésen), különösen Asier del Horno, akit a 37. percben egy Messi elleni brutális belépőt követően kiállított a játékvezető.
A Barcelona kezdőcsapata a Chelsea elleni 2006-os BL-nyolcaddöntő első mérkőzésén  (Kép: m4sport.hu) A Barcelona kezdőcsapata a Chelsea elleni, 2006-os BL-nyolcaddöntő első mérkőzésén (Kép: m4sport.hu)


Messivel ellentétben a katalánok akkori legnagyobb csillagáról, Ronaldinhóról nem volt túl jó véleménnyel Mourinho: „A szélről indul, de középen sokkal veszélyesebb. Egy csaló, folyton dobálja magát.”


Xavi nem játszott a két nyolcaddöntőn, a játékmester hiányának pedig örült a Special One, mondván, „nélküle kevesebbet birtokolja a labdát és kevésbé irányítja a mérkőzést a Barcelona”.

A klub másik sajátnevelésű középpályása, Andrés Iniesta nagyon jó benyomást tett Mourinhóra: „Nagyon dinamikus játékos, akinek a mozgása mellett a kivitelezési sebessége is gyors. Mindig csereként áll be. Nagyon trükkös futballista.”

„Labdával és anélkül is robbanékony, agresszív. A teljes meccsen intenzíven dolgozik, váratlanul, rákészülés nélkül és bárhonnan szívesen lő. A védekező munkája nagyon erős” – ez a feljegyzés már Samuel Eto’o-ról, a Barca kameruni csatáráról szól.

A katalánok 2–1-re győztek a Stamford Bridge-en, a Camp Nouban pedig 1–1-es döntetlen született, így a Barcelona jutott a BL-negyeddöntőbe, majd kséőbb megnyerte a sorozatot, a „csaló” Ronaldinho pedig Aranylabdát vehetett át az év végén.